http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ομαλά συνεχίζεται η παραγωγή ροδέλαιου στην Κοζάνη


Ομαλά συνεχίζεται η συγκομιδή και η απόσταξη των ρόδων (βιομηχανικά τριαντάφυλλα) στο Ν. Κοζάνης για την εφετινή χρονιά. Η εφετινή συγκομιδή αναμένεται να ξεπεράσει τους 4 tn τριαντάφυλλα και η παραγωγή του ροδέλαιου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1lt.

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη της εν λόγω καλλιέργειας που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2004 για πρώτη φορά συστηματικά στο Ν. Κοζάνης με στόχο την παραγωγή ροδέλαιου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, ήδη έχει καρποφορήσει.

Για την καλύτερη οργάνωση της νέας αυτής καλλιέργειας οι παραγωγοί του Νομού που συμμετέχουν έχουν ιδρύσει αγροτικό συνεταιρισμό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με έδρα τη Νεάπολη Βοίου του Ν. Κοζάνης.

Τα μέλη του συνεταιρισμού απαριθμούν περί τα 80 στρέμματα φυτειών ενώ φέτος εκτός από ροδέλαιο προγραμματίζεται και η παραγωγή ροδόνερου και ροδοζάχαρης (γλυκό τριαντάφυλλο).

Ο συνεταιρισμός από πέρυσι έχει στη διάθεσή του έναν υπερσύγχρονο αποστακτήρα βουλγαρικής τεχνολογίας ενώ φέτος έγινε και μεταφορά τεχνογνωσίας της απόσταξης, από κορυφαίο Βούλγαρο επιστήμονα στην απόσταξη των ρόδων, σε νέα παιδιά του συνεταιρισμού που είναι υπεύθυνα για την απόσταξη.

Το ροδέλαιο ήδη άρχισε να διατίθεται στην αγορά (σε βιομηχανίες αρωμάτων και καλλυντικών) ενώ στόχοι του συνεταιρισμού είναι η κάλυψη της εγχώριας αγοράς με ελληνικό ροδέλαιο.

Για το σκοπό αυτό ήδη έχει ανατεθεί σε μεταπτυχιακή φοιτήτρια από το Ν. Κοζάνης ως μεταπτυχιακή εργασία, η οικονομικότητα της ροδοκαλλιέργειας και η εμπορία των προϊόντων ροδόνερου και ροδέλαιου στην εγχώρια αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ποιότητα του παραγόμενου ροδέλαιου Κοζάνης, σύμφωνα με τις αναλύσεις των τριών τελευταίων ετών από τη φαρμακευτική σχολή Αθηνών και τον καθηγητή κ. Σκαλτσούνη, το κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη (γεωπόνος) το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές και στα επιλεγμένα κτήματα του Ν. Κοζάνης όπου καλλιεργούνται τα τριαντάφυλλα, αλλά και στη σχολαστικότητα και πειθαρχία που τηρείται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του ροδέλαιου από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους αποστάκτες.

Προς ενίσχυση της ποιοτικής παραγωγής ο συνεταιρισμός συνεχίζει τη συνεργασία του με τη φαρμακευτική σχολή Αθηνών και ενθαρρύνει τη διενέργεια επιστημονικών εργασιών με νέους επιστήμονες από το Νομό ή όλη τη χώρα πάνω σε θέματα της ροδοκαλλιέργειας και παραγωγής διαφόρων προϊόντων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες να δουν από κοντά τη μοναδική αυτή καλλιέργεια σε επίπεδο χώρας, τόσο στους αγρούς του Ν. Κοζάνης όσο και στο χώρο απόσταξης που γίνεται στην Κοζάνη σε παλιό οινοποιείο στην Παναγία Κοζάνης

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr