http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::honey news::Το ελληνικό μέλι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

ImageΟι μέθοδοι ανίχνευσης της νοθείας των προϊόντων της μέλισσας, καθώς και επιστημονικά στοιχεία που αφορούν το μέλι δάσους, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την παραγωγή μελιού της χώρας μας, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνέδριου Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Απριλίου στην Κρήτη, στο οποίο επιστήμονες από 24 διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τον κλάδο.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των μελιών που παράγονται από τα δάση όπως είναι τα πευκόμελο, το μέλι ελάτης, καστανιάς, βαλανιδιάς, κωνοφόρων και άλλα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες μελιών έχουν υψηλή αντιβακτηριακή, αντιοξειδωτική και προ-προβιοτική δράση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την Ελλάδα καθώς το 70% της ετήσιας παραγωγής της χώρας, προέρχεται από αυτά.

Επίσης, ανακοινώθηκαν νέες μέθοδοι ανίχνευσης της νοθείας των προϊόντων της μέλισσας. Μεγάλο πρόβλημα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι η εισαγωγή μελιού και βασιλικού πολτού από την Κίνα, την Αργεντινή, το Μεξικό και η διακίνησή τους σαν εγχώριο. Οι επιστήμονες αναζητούν εξειδικευμένες μεθόδους εντοπισμού της νοθείας αυτής και φαίνεται ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Ένα μεγάλο μέρος του Συνεδρίου αφιερώθηκε στη χρησιμότητα όλων των προϊόντων μέλισσας, του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού, της πρόπολης και του κεριού. Κλινικές μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι τα προϊόντα της μέλισσας είναι χρήσιμα για τη διατροφή και τη υγεία του καταναλωτή.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, διεξήχθη στον ίδιο χώρο και το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Μελιτογόνα Έντομα. Οι επιστήμονες των δύο συνεδρίων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις, σε κοινή συνεδρία, με τους διακεκριμένους συναδέλφους τους. Στην κοινή αυτή συνεδρία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας σχετικά με τη βιολογία του εντόμου Marchalina hellenica που παρασιτεί στα ελληνικά δάση πεύκου.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι χρήσιμα και απαραίτητα για την Ελλάδα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής αφορά το μέλι δάσους. Οι πληροφορίες που δόθηκαν ενισχύουν τις γνώσεις για το μέλι, το βασιλικό πολτό, τη γύρη και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας και στηρίζουν επιστημονικά την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους.

Τέλος, οι συζητήσεις ανάμεσα στους επιστήμονες βοήθησαν στην κατανόηση του τρόπου δράσης των μελιτογόνων εντόμων, των παραγόντων που επηρεάζουν τις μελιτοεκρίσεις.

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr