http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Απειλείται με λουκέτο το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων.

http://www.agronews.gr/images/stories/genika/louketo3.jpg
Εξαιτίας του ότι εκκρεμούν οι προσλήψεις νέων ερευνητών, με λουκέτο απειλείται το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, το οποίο εδώ και χρόνια υπολειτουργεί. Αν μέχρι το 2012 το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, τότε στους κόλπους του θα παραμείνει μονάχα ένας ερευνητής.

Ενώ πριν από δέκα χρόνια εργάζονταν 17 ερευνητές, σήμερα υπηρετούν μονάχα πέντε, εκ των οποίων οι τέσσερις συνταξιοδοτούνται τα επόμενα τρία χρόνια!

Πρώτος, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο διευθυντής του ινστιτούτου, Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο οποίος τονίζει πως «δυστυχώς, τη στιγμή που ο αγροτικός τομέας δοκιμάζεται το υπουργείο διαχρονικά κωφεύει». Όπως τονίζει, αν θέλουμε τα αγροτικά προϊόντα μας να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, η έρευνα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, «η έρευνα φθίνει ενώ οι ανταγωνίστριες χώρες επενδύουν σε αυτή», τονίζει και προσθέτει πως «αν φύγουμε οι ερευνητές του ινστιτούτο, δυστυχώς, δεν υπάρχει διάδοχος κατάσταση και η χώρα μας σε αυτή την κρίση θα μείνει χωρίς ερευνητές για το λάδι και την ελαιοκαλλιέργεια. Νομοτελειακά όταν ένα ερευνητικό ίδρυμα δεν έχει ερευνητές θα κλείσει.»

Ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης τονίζει πως τα έξοδα του ινστιτούτου καλύπτονται κυρίως από τα ανταγωνιστικά προγράμματα που κερδίζουν οι ερευνητές του. Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι 85.000ευρώ ενώ τα έσοδα από τα προγράμματα είναι 186.000 ευρώ για δύο χρόνια. Έτσι, τα κρατικά κονδύλια αρκούν, μονάχα, για να αποπληρωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού!

Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έχουν αποχωρήσει από το Ινστιτούτο λόγω συνταξιοδότησης 12 ερευνητές και το ίδιο διάστημα έχει προσληφθεί μόνο ένας στο εργαστήριο Γονιμότητας και Θρέψης. Σήμερα υπηρετούν στο Ινστιτούτο πέντε ερευνητές, εκ των οποίων οι τέσσερις θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2013. Εν τω μεταξύ, από τον Ιούλιο του 2005 δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος στο Ινστιτούτο για να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος εργάτης για την επιμέλεια των πειραματικών, συλλογών, κλπ φυτειών του Ινστιτούτου. Για την συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου σε ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον επτά ερευνητών για τα εργαστήρια Ελαιοκομίας, Υποτροπικών και Εσπεριδοειδών, Τεχνολογίας ελαιολάδου, Εντομολογίας, Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Φυτοπαθολογίας και Υδροπονικών & Αρωματικών Καλλιεργειών.

Σημειώνεται πως σχετικές αποφάσεις για πρόσληψη πέντε ερευνητών στο Ινστιτούτο είχαν ληφθεί από το Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ το 2003 αλλά δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, αν και οι σχετικές πιστώσεις υπάρχουν.

Η απάντηση του υπουργείου, σε όσες ερωτήσεις και επερωτήσεις έχουν γίνει το μεσοδιάστημα, αναφέρει ότι η στελέχωση του Ινστιτούτου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ΕΘΙΑΓΕ.

Ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης τονίζει, όμως, πως η αναδιάρθρωση είναι σε εξέλιξη από το 1999 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα το Ινστιτούτο να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο λόγω έλλειψης ερευνητικού προσωπικού. «Η πιθανή ένσταση για τη μη πρόσληψη του ερευνητικού προσωπικού πριν την αναδιάρθρωση του ΕΘΙΑΓΕ ότι πιθανό να μη προβλέπονται στο νέο οργανόγραμμα του Ινστιτούτου λόγω αναδιάρθρωσης του ΕΘΙΑΓΕ είναι ανίσχυρη. Είναι θέσεις αιχμής. Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών είναι μοναδικό στο αντικείμενο ενασχόλησής του. Οι επιμέρους τομείς του, ελιά, υποτροπικά, αρωματικά και νησιώτικη κτηνοτροφία προωθούνται από τα διαρθρωτικά προγράμματα του ΥΠ.Α.Α.Τ. Ακόμη και αν με το νέο σχέδιο καταργηθεί το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών, οι ερευνητές που θα προσληφθούν θα στελεχώσουν το νέο Ινστιτούτο, όπου και αν είναι η έδρα του, εκτός αν υπάρχει βούληση η Ελλάδα να μην έχει αγροτική έρευνα για τις βασικές καλλιέργειες, όπως η ελαιοκομία, τα υποτροπικά (αβοκάντο) και εσπεριδοειδή αλλά και τεχνολογίας ελαιολάδου, διαχείρισης νερού στην γεωργία, κλπ)», τονίζει.

«Ενώ θα έπρεπε να δώσουμε στο φορέα μια ώθηση να βοηθήσει στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, δυστυχώς, το υπουργείο μένει στα λόγια. Υπάρχουν χρήματα, απλώς οι διοικήσεις, δεν ξέρω για ποιο λόγο, τόσα χρόνια καρκινοβατούν, δεν μπορούν να χαράξουν μια ερευνητική πολιτική ίσως και λόγω της μη ύπαρξης εθνικής αγροτικής πολιτικής», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ινστιτούτου.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο πολύ σημαντικές δράσεις, το κινητό εργαστήριο αναλύσεων και το εργαστήριο πιστοποιημένων αναλύσεων του ελαιολάδου, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. «Αυτές οι δράσεις είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη», τονίζει ο Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης.

Σε επιστολή του προς τους βουλευτές του νησιού και αγροτικούς φορείς, τονίζει πως το ινστιτούτο «έχει σημαντική προσφορά στην αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών. Αποτελεί ένα εργαλείο για την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και την αειφορική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο Ν. Χανίων και όχι μόνο, στο ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση θα κλείσει το αργότερο σε δύο χρόνια από σήμερα, όταν άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία, κλπ) αναβαθμίζουν τα αντίστοιχα Ινστιτούτα.»

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr