http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Διεθνής έκθεση εικαστικών για τα μνημειακά ελαιόδενδρα της Κρήτης. Εντείνονται οι προσπάθειες ανάδειξης των αρχαίων ελαιώνων

Διεθνής έκθεση εικαστικών για τα μνημειακά ελαιόδενδρα της Κρήτης.  Εντείνονται οι προσπάθειες ανάδειξης των αρχαίων ελαιώνωνΜε στόχο την διάσωση των αρχαίων-μνημειακών ελαιοδέντρων αλλά και την διάδοση του Κρητικού πολιτισμού της ελιάς και του λαδιού, οι πρωτοβουλίες των φορέων της Κρήτης συνεχίζονται και με πολυποίκιλες μορφές. Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία της διεθνούς έκθεσης εικαστικών έργων με τίτλο «ο Αρχαίος Ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Η έκθεση διοργανώνεται στο εκθεσιακό κέντρο στις Γούρνες Ηρακλείου, από τις τέσσερεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, και το Εικαστικό Επιμελητήριο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, video art και ψηφιδωτά, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει στην Αττική, καθώς και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που πέρασε, οι οποίες στοχεύουν στη διατήρηση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης, αλλά και τη δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων με τα αποτελέσματα της καταγραφής όλων των αρχαίων ελαιοδέντρων που βρίσκονται στο νησί, ορισμένα από τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογούνται από τη μινωική εποχή.
Στο μεταξύ από το ΤΕΙ Κρήτης ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή σε ψηφιακή βάση δεδομένων, των μνημειακών ελαιοδέντρων που υπάρχουν στο νησί. Η αρχή της ψηφιακής καταγραφής έγινε, από ελαιόδεντρα στο χωριό Αϊ Γιάννης Αμαρίου Ρεθύμνου και είχε το χαρακτήρα της επίδειξης για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτιστικών συλλόγων σχετικά με τη διαδικασία. Οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνουν μετά από συνεννόηση μεταξύ των κατά τόπους συλλόγων με τους αρμοδίους του ΤΕΙ. Οι ειδικοί του ΤΕΙ με τη χρήση GPS αποτύπωσαν τα ελαιόδενδρα ενώ η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί σε όλη την Κρήτη. Πολλοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς έχουν συμπληρώσει τα σχετικά δελτία καταγραφής και οι αρμόδιοι επιστήμονες θα πάνε σε ένα προς ένα τα ελαιόδεντρα, να τα καταγράψουν και να τα «περάσουν» στο ηλεκτρονικό μητρώο. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα αποτελέσει το «εργαλείο» ώστε να γίνει γνωστό πού υπάρχουν υπέρ-αιωνόβιες ελιές στην Κρήτη, για να σώζονται σε περιπτώσεις δημοσίων ή ιδιωτικών έργων. Επίσης, για την ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η «polelia» του ΣΕΔΗΚ
Να σημειωθεί πως μπροστάρης στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης των μνημειακών ελαιοδέντρων αλλά και γενικότερα του πολιτισμού της ελιάς και του λαδιού, ήταν και είναι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) , ο οποίος έχει ήδη καταγράψει 13 ελαιόδεντρα σε ολόκληρη την Κρήτη, ως μνημειακά.
Παράλληλα ο ΣΕΔΗΚ έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στον πολιτισμό της ελαιοκομίας στην Κρήτη, την www.polelia.gr, όπου εκτός των μνημειακών ελαιοδέντρων, ο επισκέπτης ενημερώνεται και για τα αρχαιολογικά μνημεία, τα μεταβυζαντινά ελαιοτριβεία, αλλά και για την πνευματική κληρονομιά που σχετίζεται με την ελαιοκομία στην Κρήτη.

Πηγή: agrotypos.gr

Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr