http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::european food news:: Μείωση κατανάλωσης στο κρέας στην ΕΕ «βλέπει» το USDA



Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από το USDA, την Γεωργική Υπηρεσία Εξωτερικού, ο καταρροϊκός πυρετός εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένος στην ΕΕ, μειώνοντας τα ποσοστά γονιμότητας και τη σχέση μοσχαριού ανά αγελάδα, αλλά τα περισσότερα κοπάδια έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμών, είτε μέσω παλαιότερων λοιμώξεων.

Μετά από μια προσωρινή ανάκαμψη το 2007 και το 2008, τα βοοειδή της ΕΕ αναμένεται να επανέλθουν σε μια μακροπρόθεσμη τάση συρρίκνωσης. Η τάση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους για τη γη, τις ζωοτροφές και την ενέργεια που χρειάζεται μια φάρμα, της μείωσης που παρουσιάζουν οι τιμές του γάλακτος και της περιορισμένης κυβερνητικής στήριξης.

Η παραγωγή μοσχαριών το 2008, το 2009 αλλά και το 2010 έχει προσαρμοσθεί ακόμα πιο κάτω από τις προβλέψεις της Ετήσιας Έκθεσης. Η μείωση των αποθεμάτων, καθώς και των σφαγείων, αναθεωρείται ανάλογα.

Από τις αρχές του 2008, οι εισαγωγές βοείου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκαν λόγω των υγειονομικών περιορισμών που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια του 2010, οι εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Βραζιλία παρακωλύονται και από την οικονομική επιβράδυνση της ΕΕ. Αναμένεται ότι, όπως το 2008 και το 2009, οι εναλλακτικοί προμηθευτές εφέτος δε θα είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους προς την ΕΕ. Αναμενόμενη λοιπόν η αύξηση των τιμών καταναλωτή, που απορρέει από τους περιορισμούς των εισαγωγών σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος. Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κατάσταση θα μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση του βοείου κρέατος.

Χοίροι και χοιρίδια
Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η αναδιάρθρωση του τομέα της εντατικής χοιροτροφίας συνεχίστηκε και το 2009. Η αναδιάρθρωση συνεπάγεται το οριστικό σφράγισμα των αναποτελεσματικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ΕΕ και τη μείωση της γεωργικής δραστηριότητας της «πίσω αυλής». Αναμένεται πως η παραγωγή χοιριδίων θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2010. Αυτή η ανάκαμψη βασίζεται στην υπόθεση ότι η τρέχουσα προσφορά χοιριδίων είναι ανεπαρκής για να καλύψει την εγχώρια και την εξαγωγική ζήτηση για χοιρινό. Αυτό το έτος, η εγχώρια κατανάλωση προβλέπεται ότι θα μειωθεί μόνο οριακά, ενώ η ζήτηση για το χοιρινό της ΕΕ από τη Ρωσία και την Κίνα αναμένεται να επανέλθει. Οι εξαγωγείς ευρωπαϊκού χοιρινού πιστεύουν ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσει την κατανάλωση χοιρινού κρέατος στις εν λόγω αγορές.Ένας άλλος παράγοντας είναι η καταγγελία της ΕΕ για τις εξαγωγές ζώντων χοίρων προς τη Ρωσία, που θα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα τη σφαγή και την παραγωγή ρώσικου χοιρινού κρέατος. Μακροπρόθεσμα, από το 2010 και έπειτα, η ΕΕ αναμένεται επίσης να αποκτήσει αυξημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Πηγή: paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr