http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ιχθυοτροφείο οξύρυγχου και σολομού στον Ταΰγετο της Λακωνίας


Ρεπορτάζ: Γ. Κουρδής

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο στο Καστόρειο Λακωνίας στον Ταΰγετο λειτουργεί ένα ιχθυοτροφείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου εκτρέφει και παράγει οξύρυγχους, η γεύση των οποίων είναι εκλεκτή και η τιμή τους φθάνει τα 80 ευρώ το κιλό. Ο Γιάννης Γεροντίδης πίστεψε στην δύναμη του τόπου του, επένδυσε στην οικογενειακή του επιχείρηση και έγινε ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκτρέφει και παράγει καπνιστούς οξύρυγχους. Είναι ένα προϊστορικό ψάρι, που παράγει το καλύτερο χαβιάρι, αλλά για να το παράγει, χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια και να ξεπεράσει σε βάρος τα 25 κιλά.

Το καθαρό νερό σε υψόμετρο 600 μέτρων τον βοήθησε, όπως επισημαίνει ο κ. Γεροντίδης. Οι οξύρυγχοι έρχονται απ’ την Πολωνία και ο ίδιος ευελπιστεί, ότι σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να βγάλει και χαβιάρι. Στο ιχθυοτροφείο γίνονται τα πάντα. Αναπαραγωγή, εκτροφή, παραγωγή και συσκευασία καπνιστού οξύρυγχου. Εκτός όμως από τον οξύρυγχο, στο ιχθυοτροφείο παράγεται και σολομός, ο οποίος επίσης γίνεται καπνιστός. Σε ένα άλλο χωριό του Ταΰγετου, την Αγόριανη, ο Δημήτρης Ψαθάς διατηρεί εκτροφείο στρουθοκαμήλων. Το ιδιαίτερο αυτό πτηνό μπορεί να φθάσει σε βάρος και τα 160 κιλά και αναπτύσσει ταχύτητα 70 χλμ. την ώρα. Ο κ. Ψαθάς επένδυσε και δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στην Ελλάδα δίνοντας ζωή στον τόπο του.

Αν και τα αυγά στρουθοκαμήλων είναι για πολλές ομελέτες, η μονάδα παράγει κυρίως κρέας. Όπως είπε ο κ. Ψαθάς στον
ALPHA, κάθε χρόνο πουλάει 500 με 600 κιλά κρέας στρουθοκαμήλου σε κρεοπωλεία μεγάλων πόλεων. Όσο για το κρέας τους, όπως λέει ο ίδιος, είναι εύγευστο και υγιεινό και συνίσταται σε εγκύους και καρδιοπαθείς. Το μυστικό της επιτυχίας πάντως και για τους δύο επιχειρηματίες όπως αποκάλυψαν στον ALPHA, είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.


Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr