http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Θησαυρός της ελληνικής γεωργίας η επιτραπέζια ελιά.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
«Βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής γεωργίας στον τομέα των εξαγωγών αποτελεί η επιτραπέζια ελιά, θεσμικά όμως προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργούν αντικίνητρα στους εξαγωγείς. Για τη διαφύλαξη του εθνικού θησαυρού με στόχο να μην υπάρχει στο μέλλον... ημερομηνία λήξης, παραγωγοί, μεταποιητές και τυποποιητές ενώνονται σε μια γροθιά για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής γύρω από το εξαγωγικό προϊόν της χώρας.
Αρνητικά στο ερώτημα «ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός... με ημερομηνία λήξης;», απάντησαν οι ειδικοί, στο πλαίσιο της χθεσινής ομότιτλης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών.
Σύμφωνα με το νέο Πρόεδρο του ΕΦΕΤ και καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων, Γ. Νυχά, υπάρχει μέλλον για την ελιά. «Η επιτραπέζια ελιά είναι από τα δυνατά εξαγωγικά όπλα της ελληνικής γεωργίας. Είναι το δυναμικό ελληνικό προϊόν με το οποίο η χώρα συναγωνίζεται την Ισπανία αλλά και την Ιταλία, κατέχοντας τη δεύτερη ή την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη εξαγωγών. Αποτελεί προϊόν από το οποίο και ως επιστήμονες και ως καταναλωτές, μόνο πολλά και θετικά έχουμε να περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νυχάς.
Στα θεσμικού χαρακτήρα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΕΜΕΤΕ στην εξαγωγή επιτραπέζιας ελιάς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Νέλος Γεωργούδης. «Η ελληνική επιτραπέζια ελιά, αποτελεί ιδιαίτερα δυναμικό προϊόν της ελληνικής γεωργίας με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπό αυτές τις συνθήκες το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο. Ωστόσο θεσμικά προβλήματα φρενάρουν τις εξαγωγές και δημιουργούν αντικίνητρα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργούδης, αναφέρθηκε στην απουσία μητρώου επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιχειρηματίες που μεταποιούν και εμπορεύονται την επιτραπέζια ελιά υπό συνθήκες όχι νόμιμες, στην επί 31 χρόνια ισχύ του Π.Δ. 221 που δημιουργεί προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών αλλά και στα αντικίνητρα που παρουσιάζονται για την εξαγωγή του προϊόντος.
Το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι όμως το μοναδικό που προβληματίζει την ΠΕΜΕΤΕ. Φέτος, η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο Πήλιο, ήταν μειωμένη κατά 50% περίπου λόγω των καιρικών συνθηκών. «Η ελαιοκαλλιέργεια στο Πήλιο είναι διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια. Η τοπική ποικιλία «ελιά Πηλίου» ή γνωστή στο εξωτερικό ως «ελιά Βόλου», αποτελεί προϊόν που οι αγορές του εξωτερικού ζητάνε με το όνομά του. Τα τελευταία όμως χρόνια υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς και φέτος καταγράφτηκε μείωση έως και 50% στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι παροδικό. Ως περιοχή έχουμε ένα προϊόν πασίγνωστο στο εξωτερικό. Έγκειται στους παραγωγούς αλλά και τους μεταποιητές να την προωθήσουν ακόμη καλύτερα», είπε από την πλευρά του, το μέλος της ΠΕΜΕΤΕ, Χάρης Σιούρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς που αποτελεί το θησαυρό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πηγή: eleftheria.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr