http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Δημητριακά: Αποθέματα ρεκόρ 5ετίας


Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2009-10 αναμένεται, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 1%, στα 1,774 δις τόνους, έναντι 1,793 δις τόνων την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2008-9. Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτιμάται αυξημένη κατά 1,4%, στα 1,746 δις τόνους, έναντι 1,722 δις τόνων την προηγούμενη περίοδο. Όμως, παρά την ελαφρά κάμψη της παραγωγής και την ελαφρά άνοδο της κατανάλωσης, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2009-10 (αρχές καλοκαιριού) αναμένεται, σύμφωνα με το IGC, να φθάσουν σε ρεκόρ πενταετίας και να είναι αυξημένα κατά 7,7%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, διαμορφούμενα στα 390 εκατ. τόνους, έναντι 362 εκατ. τόνων το 2009 και 291 εκατ. τόνων το 2008.
Ειδικότερα, για τα στάρια οι νεώτερες εκτιμήσεις του IGC κάνουν λόγο για παραγωγή μειωμένη κατά 1,6% κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, έναντι της προηγουμένης, αυξημένη παγκόσμια κατανάλωση κατά 0,6% και αποθέματα ρεκόρ πενταετίας, αυξημένα κατά 19,4%, σε σχέση με εκείνα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Για το καλαμπόκι το IGC προβλέπει ότι, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος θα διαμορφωθεί μειωμένη κατά 1,1,%, η κατανάλωσή του θα εμφανίσει άνοδο κατά 1,4%, τα δε αποθέματα καλαμποκιού θα διαμορφωθούν και αυτά σε επίπεδα ρεκόρ πενταετίας και θα είναι αυξημένα κατά 7,7%, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Για την καινούργια εμπορική περίοδο 2010-11, οι νεώτερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών κάνουν λόγο για αυξημένες κατά 10 εκατ. στρέμματα εκτάσεις παγκοσμίως με καλλιέργεια σταριών και για αναμενόμενη παραγωγή της τάξης του 2,4% χαμηλότερα από την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται μια ελαφρά άνοδος της παραγωγής σταριών, ενώ αντιθέτως κάμψη διαφαίνεται σε Ουκρανία και Ρωσία.
Όσον αφορά στη νέα σοδειά καλαμποκιού οι προς καλλιέργεια εκτάσεις εκτιμώνται αυξημένες κατά 1,6%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές σε Βόρεια και Νότια Αμερική και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: anagi.ana.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr