http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Το μυστικό στα σαλιγκάρια είναι η πιστοποίηση



ImageΜε τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 ατόμων από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Εκτροφή σαλιγκαριών σε εγκαταστάσεις ανοικτού και κλειστού τύπου, μια εναλλακτική επαγγελματική προοπτική», που διοργάνωσε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στην Καβάλα, στον πολυχώρο Μπάτης multiplex.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, σε ανακοίνωσή του το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει τα εξής: Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους υποψήφιους επενδυτές στον κλάδο της σαλιγκαροτροφίας που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, έτσι ώστε να επιτύχουν αποκομίζοντας υψηλά κέρδη για την επένδυση τους και όχι να προβούν σε περιττά έξοδα που θα τους αποφέρουν μόνο ζημία.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη να πιστοποιηθεί η παραγόμενη ποσότητα σαλιγκαριών για να μπορεί να εξαχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ξένων αγορών. Ακόμα, επισημάνθηκε η απουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από αυτόν τον κλάδο, τον οποίο θα έπρεπε να ενισχύσει τόσο χρηματοδοτώντας την απαραίτητη έρευνα, όσο και την ενίσχυση των επενδυτών μέσω της ένταξης τους σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα (σχέδια βελτίωσης, αναπτυξιακός νόμος κ.λ.π.) άλλα και αναλαμβάνοντας υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αγροτών, καταπολεμώντας έτσι τα φαινόμενα τυχοδιωκτισμού που παρατηρούνται στον κλάδο. Την ανάγκη αυτή ενημέρωσης, άλλωστε, την έχουμε τονίσει και στο παρελθόν προς το υπουργείο παρακολουθώντας την άναρχη και χωρίς προοπτικές ανάπτυξη του κλάδου.
Όσον αφορά την εκτροφή κλειστού τύπου, αναλύθηκε εκτενώς η τεχνική της εκτροφής και επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι αποτυχίες της συγκεκριμένης εκτροφής. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η χρήση κατάλληλου και ταυτοποιημένου γενετικού υλικού προσαρμοσμένου στις συνθήκες εκτροφής και όχι η χρησιμοποίηση υλικού από τον φυσικό πληθυσμό, καθώς και η χρησιμοποίηση δοκιμασμένης και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας για να αποφύγουμε τις αποτυχίες.
Για την εκτροφή ανοιχτού τύπου, λόγω και των πολλών περιπτώσεων αποτυχιών στην εκτροφή σαλιγκαριών τον τελευταίο καιρό, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη να γίνει περισσότερη έρευνα και δοκιμές πεδίου για να ελαχιστοποιηθούν οι αποτυχίες και να εξασφαλιστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Απαντώντας στο ερώτημα «εάν είναι δυνατή η παραγωγή σαλιγκαριών στην χώρα μας;», τα συμπεράσματα της εκδήλωσης έχουν ως εξής: σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 10 μονάδες εκτροφής κλειστού τύπου (ημιεντατικής μορφής) που παράγουν εμπορεύσιμα σαλιγκάρια με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, καθιστώντας τες βιώσιμες. 

http://www.agronews.gr/content/view/62765/200/lang,el/ 

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr