Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Στην τελική ευθεία η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων


 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένας Αποστολάκη με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ΣΕΚ, ΠΕΚ, ΣΑΓΕ, τους εκπροσώπους των τυροκόμων και αυτούς της μεταποίησης, ΣΕΒΓΑΠ και άλλων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα του γάλακτος δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στο ΥΠΑΑΤ σχέδιο καταστατικού για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης μέχρι το Μάρτιο 2011 προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προβεί στην απαιτούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της διεπαγγελματικής οργάνωσης.
Η κ. Αποστολάκη πρότεινε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του κλάδου σε μια ισχυρή
Διεπαγγελματική Οργάνωση σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του κλάδου της γαλακτοκομίας και θα αποτελέσει κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο.
Η κ. Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΟΓΑΚ εφεξής διαθέτει τα εργαστήρια του Οργανισμού για τη διενέργεια ποιοτικών αναλύσεων κατά ζώο στα δείγματα τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος γενετικής βελτίωσης από τις ενώσεις των παραγωγών. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας η κ. Αποστολάκη ζήτησε από τις γαλακτοβιομηχανίες την ενεργοποίηση των ζωνών γάλακτος, με την εφαρμογή προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης προς τους παραγωγούς με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής τους.
Η υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι εφεξής ο ΕΛΟΓΑΚ τηρεί ισοζύγια τυρογάλακτος για να παρακολουθεί τη διακίνηση αυτού του ρυπογόνου αποβλήτου. Τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των υποπροϊόντων του γάλακτος συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία για την παρακολούθηση της διαχείρισης του τυρογάλακτος προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες και να επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις.
Τέλος, η κ. Αποστολάκη επεσήμανε τη σημασία της τυποποίησης της διαδικασίας παραγωγής της φέτας προκειμένου να θωρακιστεί το προϊόν απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που του ασκείται από τα λευκά τυριά και ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους των κλάδων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, οι οποίοι σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΑΑΤ θα εισηγηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία παραγωγής της φέτας προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφανής και σύννομη παραγωγή του προϊόντος.
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ο κλάδος ν’ αποκτήσει συνολική στρατηγική ποιότητας, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνεργασία όλων των «κρίκων» της αλυσίδας, που μεσολαβούν από την παραγωγή ως το τελικό προϊόν.
Ο κ. Τσιφόρος χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο την υπό δημιουργία Διεπαγγελματική Οργάνωση στη «μάχη» κατά των ελληνοποιήσεων και της νοθείας, ενώ τόνισε ότι δυο βασικοί στόχοι της οργάνωσης θα πρέπει ν’ αποτελέσουν, πρώτον, η υιοθέτηση συστήματος ιχνηλασιμότητας από το… στάβλο ως το τελικό προϊόν, με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον. Και δεύτερον, η αποτελεσματική προβολή και προώθηση των προϊόντων σε Ευρώπη και τρίτες χώρες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων που απαρτίζουν τον κλάδο και δημιουργίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, ζήτημα στο οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ, κ. Δημ. Συμεωνίδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των άλλων η κα Μητροπούλου από το νομικό τμήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι παραγωγικών και μεταποιητικών φορέων, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και συνδέσμων, ο πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, κ. Γεωργούδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/f93f8285-7e6c-46f3-a21e-e933b3a7b279

Τρόφιμα και Ποτάby foodandbeverage-gr & kariera.gr