http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Η φήμη των ελιών Καλαμάτας "άγγιξε" την αγορά τροφίμων της Κροατίας


 
Είναι γνωστές παγκοσμίως για τη γεύση και την ποιότητά τους, εξάγονται στο εξωτερικό και μόλις, πρόσφατα, "άγγιξαν" και την αγορά τροφίμων της Κροατίας, αφού συγκεκριμένη επιχείρηση απευθύνθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ, προκειμένου να ενημερωθεί για το ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει, προκειμένου να εισάγει τις ελιές Καλαμάτας, αλλά και ελαιόλαδο στην Κροατία.
Η εμπορική εταιρία που "χτύπησε την πόρτα" του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας, ήταν η Fabian, με έδρα τη Ριέκα. Πρόκειται για εμπορική εταιρία, η οποία προμηθεύει μεγάλες αλυσίδες τροφίμων στην Κροατία, αναφέρει ο σύμβουλος ΟΕΥ Α’ Παναγιώτης Πρεβεζάνος.

Οι εκπρόσωποι της εμπορικής εταιρίας ζήτησαν τις κατάλληλες κατευθύνσεις για να ενεργοποιηθούν, ούτως ώστε το συγκεκριμένο ελληνικό προϊόν να εισαχθεί στην ελληνική αγορά. Το αίτημα της Fabian είναι από τα λίγα που έχουν διατυπωθεί για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, πρόσθεσε ο κ. Πρεβεζάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξηγείται, διότι, οι αγορές είναι σχεδόν ίδιες, αφού και στην Κροατία υπάρχει παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, "άρα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα".
Αναφερόμενος εξάλλου στο ελληνικό ενδιαφέρον για την κροατική αγορά, ο κ. Πρεβεζάνος επισήμανε ότι πλέον διαπιστώνεται - με βάση τον αριθμό των αιτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων - η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων για την προώθησή τους στην κροατική αγορά.
Για το αίτημα της εταιρίας Fabian, απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών
Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Βασίλη Κοζομπόλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι μια θετική είδηση. "Δεν έχουμε συνεργασία μέχρι στιγμής με την Κροατία", τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΕΑΣ εξάγει τα προϊόντα της, σε 50 χώρες του εξωτερικού.
Το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον έστω και από μία επιχείρηση είναι θετικό, διότι αυτό σημαίνει πως η αγορά, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση του συγκεκριμένου προϊόντος, κατά τον κ. Κοζομπόλη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πέραν της κροατικής "πρότασης", η ΕΑΣ βρίσκεται σε κύκλο συνομιλιών με επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία, για την είσοδο των προϊόντων της, στην αγορά της βαλκανικής χώρας.
Ελιά - σύμβολο ειρήνης, σοφίας, θριάμβου
Σύμφωνα με Όμηρο, η ελιά καλλιεργούνταν στην Ελλάδα για πάνω από 10.000 έτη. Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και του θριάμβου. Ένα στεφάνι ελιάς χρησιμοποιήθηκε για να στέψει τους Ολυμπιονίκες.
Στην αρχαία Ελλάδα, το ελαιόλαδο ήταν από τα απαραίτητα προϊόντα και προηγμένα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για τη μεταφορά του σε εμπορικά σημεία γύρω από τη Μεσόγειο.
Η ελιά "Καλαμών" (ελιά Καλαμάτας) είναι ποικιλία μεγαλόκαρπη, το σχήμα της είναι κυλινδροκωνικό και είναι κυρτωμένο στην κορυφή. Το χρώμα της ποικιλίας αυτής από πράσινο μεταβάλλεται σε πρασινοκόκκινο, ιώδες μέχρι και βαθύ μελανοϊώδες. Το μέγεθος του καρπού κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 εκατοστά.
Πρόκειται για άριστης ποιότητας μαύρες ελιές χαρακωτές με ξίδι ή κρασί. Είναι πολύ συνεκτικές στο σάρκωμα και με πολύ καλή γεύση ,χαρακτηριστική της ποικιλίας. Η παρασκευή τους γίνεται με φυσικό τρόπο και χωρίς συντηρητικά. Αυτός ο τύπος ελιάς βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/c968dc48-6052-49e8-b732-14c29e0fbacc

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr