http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Μοσχομυρίζει… ψωμί στο 2ο Φεστιβάλ Άρτου



ImageΈνα εκατομμύριο κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης ψήνονται από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Στο κέντρο της Πλατείας έχει στηθεί ένας μύλος (για την ακρίβεια εποπτικός-εκπαιδευτικός υδρόμυλος), που αλέθει στάρι και παράγει αλεύρι και πίτυρα, ενώ ένας παρουσιαστής εξηγεί τις διαδικασίες και τα στάδια παρασκευής των αλεύρων.
Υπάρχουν τα ζυμωτήρια που ζυμώνουν για μεγάλες ποσότητες για τους επισκέπτες, αλλά και «εργαστήρια ζυμαριού» για να αισθανθούν οι επισκέπτες, και κυρίως οι μικροί επισκέπτες, το ζυμάρι και να κάνουν με αυτό διάφορα αρτοσκευάσματα. Οι σύγχρονοι φούρνοι ψήνουν συνεχώς τα φημισμένα Θεσσαλονικιώτικα κουλούρια (σιμίτια, από το σουσάμι) και άλλα αρτοσκευάσματα, ενώ τις επόμενες μέρες προβλέπονται και άλλης μορφής υπαίθριοι φούρνοι.
Στο 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού που βρίσκεται σε εξέλιξη, το «παρών» θα δώσουν αρτοτεχνίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι την Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, στις 16 Οκτωβρίου, φορώντας τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, Πόντιοι, Βλάχοι, Καπαδόκες, Σμυρνιοί, Μακεδόνες, Κρητικοί και Κερκυραίοι, θα προσφέρουν ψωμιά στον κόσμο.
ImageΣτις εκδηλώσεις λειτουργούν: Στρογγυλό τραπέζι «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας», Διάλογος για το ψωμί «Φούρνος της γειτονιάς», Παραδοσιακά ψωμιά από όλη την Ελλάδα, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τον άρτο, εργαστήρια ζυμαριού «Πλάθω και … δοκιμάζω», εργαστήριο «Πλάθω και … διασκεδάζω», Παρέλαση Παραδοσιακού Ψωμιού από μικρούς «ένστολους φρουρούς της παράδοσης», εργαστήριο «Κουλούρι της Θεσσαλονίκης» και εικαστική παρέμβαση «Ο άρτος διδάσκει και διηγείται …» με αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από την θεατρική Ομάδα Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας «Ιστορία του Άρτου» στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα κυκλοφορεί τρισέλιδη εφημερίδα του σωματείου, όπου θα παρέχονται κάθε είδους πληροφορίες για το ψωμί και τη διατροφική του αξία, ενώ η όλη διοργάνωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή, με τη δραματοποιημένη αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας και το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διοργάνωση έγινε πέρυσι στην Αθήνα και η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. άτομα, ενώ το 2011 το φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 700 αρτοποιεία.


http://www.agronews.gr/content/view/61152/65/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr