http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food safety news::Σταυροδρόμι επιστημών και ανθρώπων διατροφής

Σταυροδρόμι επιστημών, γνώσεων και ανθρώπων της διατροφής απετέλεσε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων-ΔΕΔΥΤ, στην Θεσσαλονίκη (MakedoniaPalace), από 4 έως 6 Ιουνίου, με θέμα «Σύγχρονες αντιλήψεις ασφαλείας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών».
Οι 229 κανονικοί σύνεδροι και οι 300 περίπου επιστήμονες που συνέδραμαν στην παρουσίαση των 59 εισηγήσεων και των 4 στρογγυλών τραπεζών, καθώς και οι 33 εργασίες που παρουσιάστηκαν με τηλεοπτική μόνο προβολή ήταν ένα πραγματικό σταυροδρόμι για τους ανθρώπους του αγροδιατροφικού τομέα, με πρώτη ποσοστιαία συμμετοχή από γεωπόνους, και αμέσως μετά από τεχνολόγους τροφίμων.
Ο καθ Κ. Μπιλιαδέρης (πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής) παρουσίασε τις δύο καλύτερες εργασίες νέων ερευνητών που μοιράστηκαν το βραβείο που πρόσφερε ο Δρ Ι. Τσιλφίδης και ήταν η εργασία «Μοντελλοποίηση της κατεύθυνσης και του εύρους μεταβολών στην οξύτητα και την ενεργότητα ύδατος εντός & εκτός της μεσεπιφάνειας αύξησης του παθογόνου Listeria monocytogenes στην προσαρμοστικότητα και μετέπειτα αύξηση αυτού» από: Χ-Ε Μπελέση, Σ. Μερκούρη, Α.Σ. Γουναδάκη, Ε.Χ. Δροσινό & Π.Ν. Σκανδάμη από το ΓΠΑ και η εργασία «Ταξινόμηση Ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων ως προς την ποικιλία και την γεςωγραφικη προέλευση με βάση την σύσταση τριγλυκεριδίων και χρωστικών με την βοήθεια στατιστικής ανάλυσης» από Δ. Αλευρά, Μ. Τασιούλα & Γ.Μ. Κοντομηνά από το Παν. Ιωαννίνων.
Ο κ. Γ. Παλησίδης (Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων), αναπτύσσοντας το θέμα: Μοντέλα αύξησης της ικανοποίησης των πελατών σε χώρους παραδοσιακής εστίασης, αναφέρθηκε στην περίπτωση δημιουργίας ενός γαστρονομικού δικτύου στην Χαλκιδική  (CLUSTER OF GASTRONOMY). Ανάμεσα στα άλλα επισημάναμε:
Η ζήτηση υπηρεσιών σίτισης των επιχειρήσεων μιας γεωγραφικής περιοχής, χαρακτηρίζεται από την αρμονία της προσφοράς των υλικών και των εδεσμάτων. Κάθε περιοχή έχει το χαρακτήρα της, το επίθετό της. Αυτός είναι και ο λόγος που τον επισκέπτεται ένας ξένος, να αναζητήσει, να δει, να γνωρίσει, να νιώσει το σφυγμό της τοπικής κοινωνίας, να γευτεί τις νοστιμιές του τόπου.
Ένα πετυχημένο δίκτυο γαστρονομίας πρέπει να περιλαμβάνει: συνεργασία μεταξύ των μελών (Εβδομαδιαία συνάντηση των επιχειρήσεων σίτισης), ενδυνάμωση αυτοπεποίθησης των εμπλεκομένων (Εβδομαδιαίο περιοδικό με θέματα εστίασης, όπως: υγιεινή, νέα προϊόντα της Χαλκιδικής, επαγγελματική-τουριστική συνείδηση, λογιστικά-οικονομικά), Δικτυακή ανάπτυξη στο Ιντερνετ (Δημιουργία ψηφιακού χάρτη με το δίκτυο των εστιατορίων σύμφωνα με προφίλ τους) και  Δημιουργία βάσης δεδομένων μέσα από επικοινωνία των μελών και των πελατών (λειτουργία Forum).
Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πρέπει να εντοπίζονται οι άνθρωποι κλειδιά σε κάθε περίπτωση, όπου θα αναδεικνύουν τις ικανότητες τους καθενός, ώστε να συνδεθεί το puzzlecluster (δικτύου). του χαρακτήρα ενός γεωγραφικού
Πολλές φορές διανύουμε δεκάδες χιλιόμετρα (μέχρι συνήθως 50km), και για τα παραδιακά (μέχρι 100 Km), είτε αυθημερόν, είτε για μεγαλύτερο διάστημα για να γευθούμε γαστρονομικά εδέσματα. Ο τουρισμός αυτού του τύπου, ονομάζεται γαστρονομικός και υπάγεται στον πολιτιστικό τουρισμό (Λαλούμης, 2001), διότι η γαστρονομία πηγάζει και διαμορφώνεται ανάλογα τα ήθη, τα έθιμά, την ιστορική κληρονομιά, το κλίμα και τη γεωγραφική θέση της εκάστοτε περιοχής.
Η Σερβία δημιούργησε το 2008 ένα cluster Γαστρονομίας και Φιλοξενίας εμπλέκοντας 22 επιχειρήσεις (www.hugos.rs) με αναμενόμενα 200 εκ € με 2.993 υπαλλήλους.
Η Ευρωπαϊκή αρχή επιδοτήσεων έχει διαπιστώσει πως μόνο ένα κοινωνικό σύνολο που το συνδέουν κοινοί στόχοι μπορεί να αποφέρει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν πρωτίστως την ποιότητα ζωής των ντόπιων και δευτερεύων την ποιότητα των επισκεπτών. Το νέα προγράμματα επιδοτήσεων μέσω ΈΣΠΑ έχουν αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών δικτύων οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων.
Ειδικότερα τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας Τουρισμού επικεντρώνονται στην συνεργασία και άμιλλα για ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού στην ύπαιθρο ή σε συγκεκριμένες περιοχές σε αστικά συγκροτήματα. Διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν ενσωματώνοντας στοιχεία παραδοσιακής κληρονομιάς μέσω της γαστρονομίας και αξιοποιούν την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μπορεί να διασφαλίζει το ID της περιοχής, διαμέσου δραστηριοτήτων (festival, συμμετοχή σε εκθέσεις, δημιουργία συνεδρίων σχετικά με την περιοχή) που αναδεικνύουν τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής. Αξιόλογο παράδειγμα είναι το περιστασιακό παραδοσιακό χωριό ΑγρΌραμα, το οποίο επιθυμεί να αναδείξει την προσπάθεια των τοπικών παραγωγών στους ντόπιους κατοίκους και στις επιχειρήσεις. Η πολυεκδήλωση Agrotourism 2010 και η έκθεση στη Νικήτη 2010 προσδιορίζουν τους στόχους αυτής της προσπάθειας στη Χαλκιδική: να ενσωματώσει στη διατροφή των ντόπιων κατοίκων τα παραδοσιακά προϊόντα (Σχήμα 1), να δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς να ακούσουν τον καταναλωτή, να δημιουργήσει εταιρικές συμφωνίες μεταξύ τους, να προσεγγίσουν τους μεταποιητές των προϊόντων τους (εστιάτορες, εταιρίες παραγωγής εδεσμάτων, σημεία επαγγελματικής εστίασης), ώστε να διαμορφωθεί μια νέα ανθρωποκεντρική δυναμική.
Την 1/6/2010, στον Ταξιάρχη Χολομώντα Χαλκιδικής (ΦΑΡΜΑ & ΡΟΔΑΝΟΣ) επιχειρηματίες υπαίθρου συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα ενδιαφέροντος τους, μεταξύ των οποίων και την γαστρονομία, ως αναπτυξιακό πόλο.
Στις 22-23/6/2010, στον Νέο Παντελεήμονα (Πλαταμώνας Πιερίας) θα φιλοξενηθεί στο Chalet Castello (23520 41822 begin_of_the_skype_highlighting              23520 41822      end_of_the_skype_highlighting) η Διατοπική Συνεργασία Επιχειρήσεων Υπαίθρου με κύριο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών. Με έκπληξη οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι ενώ για να γίνεις υδραυλικός απαιτείται άδεια από την Δ/νση Βιομηχανίας, εστιατόριο μπορεί να ανοίξει, όποιος θέλει (μόνο με απαιτήσεις υγιεινής), χωρίς να προβλέπεται καμιάς μορφής εκπαίδευση ή έστω επαγγελματική κατάρτιση, ούτε έστω σε ποσοστιαία αναλογία (πχ 1 καταρτισμένος ανά 5 εκπαιδευόμενους).
Στις 27-28/6/2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» με κύριο στόχο την ανάδειξη των αξιών και του τρόπου ζωής των αγροτών, όπου σημαντικό ρόλο παίζει και η τοπική γαστρονομία με τοπικά φημισμένα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, όπως μας είπε η κα Γ. Δρόσου-παγίδα, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας. Άλλωστε όπως αναφέρθηκε στο Συνέδριο της ΔΕΔΥΤ, μόνο για τοπική γαστρονομία μπορούμε να μιλάμε και όχι για εθνική γαστρονομία.
Ένας ισχυρότερος αγροδιατροφικός τομέας, με βάση στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδος , μέσω των εκπαιδευμένων επαγγελματιών της διατροφής, και αποδέκτες τόσο τους επισκέπτες όσο και τους ντόπιους κατοίκους, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κυριότερο μοχλό ανάταξης της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, παράγοντας πραγματικό πλούτο. Και σε αυτήν την διαδικασία η επιλογή της ΔΕΔΥΤ για Διεπιστημονική προσέγγιση είναι η καλύτερη δυνατή, είπε ο Δρ. Γ. Μπόσκου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων-ΔΕΔΥΤ, 4-6/6/2010, Θεσσαλονίκη, με θέμα «Σύγχρονες αντιλήψεις ασφαλείας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών». www.dedyt.gr
agronews.gr 

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr