http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Ενεργοποίηση της αποθεματοποίησης στο λάδι ζητούν Copa και Cogeca


Επείγοντα μέτρα για να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς ζητεί η Copa-Cogeca. Ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης, η Copa-Cogeca ζητεί την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέκα Πεσονεν, τονίζει: «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε η αγορά να ισορροπήσει ξανά και να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις όπως η κρίση την οποία περνάει ο κλάδος σήμερα. Όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, οι παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών υποφέρουν σκληρά, με τις τιμές παραγωγού να έχουν σημειώσει πτώση μέχρι και 15,2% το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή της δύναμης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έχουν επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του κλάδου σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Όσο για τις επενδύσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, αυτές δεν
ανταμείβονται επαρκώς από την αγορά».
Ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης, η  Copa-Cogeca ζητεί την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Αλλά μεσοπρόθεσμα πρέπει να εφαρμοστούν όργανα για την εξισορρόπηση της αγοράς, όπως η συγκέντρωση της προσφοράς μέσω ομάδων παραγωγών και ιδίως συνεταιρισμών. Μέτρα όπως η σήμανση και η προβολή είναι εξίσου απαραίτητα. Τα επίπεδα στα οποία ενεργοποιείται η ιδιωτική αποθεματοποίηση πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό κόστος της παραγωγής. Τα επίπεδα επέμβασης ορίστηκαν προ δεκαετίας και έκτοτε δεν έχουν αναθεωρηθεί ποτέ.
paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr