http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::cherry news:: Η Αγιά τίμησε το μόχθο των κερασοπαραγωγών

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
* Φιλ. Σαχινίδης: Η περιοχή μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις
 


ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε», του Γιάννη Γουργιώτη)
Με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η 31η Γιορτή Κερασιού από τον Δήμο Αγιάς στο γραφικό δημοτικό διαμέρισμα του Μεταξοχωρίου.
Τα εγκαίνια της Γιορτής έγιναν το βράδυ του Σαββάτου παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, του βουλευτή κ. Αστερίου Ροντούλη, του αντινομάρχη κ. Κωνσταντίνου Σπανούλη, της επικεφαλής της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, του οικοδεσπότη δημάρχου κ. Βασιλείου Κουτσαντά, του δημάρχου Λακέρειας κ. Κυριάκου Πατσά, νομαρχιακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων της περιοχής, προέδρων συλλόγων και φορέων του τόπου, αλλά και αρκετού κόσμου που θέλησε να παρευρεθεί για να τιμήσει το μόχθο του κερασοπαραγωγού, να στηρίξει τις προσπάθειες προβολής του προϊόντος και να θαυμάσει την ομορφιά και το φυσικό κάλλος του χωριού.
Αρχικά οι ιερείς π. Αθανάσιος Μακρής, π. Ιωάννης Σαμαράς και π. Λάμπρος Πολυγένης τέλεσαν τον αγιασμό των εγκαινίων. Εν συνεχεία, με σύντομους χαιρετισμούς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη παρουσίασε το πρόγραμμα της Γιορτής και τους εκθέτες, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεταξοχωρίου κ. Γεώργιος Ζέρβας καλωσόρισε τους επισκέπτες στο χωριό, ο δήμαρχος κ. Κουτσαντάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από βροχοπτώσεις του περασμένου μήνα, ο κ. Σπανούλης χαρακτήρισε την καλλιέργεια του κερασιού στην περιοχή ιδιαιτέρως δυναμική αφού ξεπερνά τα 60.000 δένδρα, έκανε έκκληση να ανοίξουν τα ΟΠΑΑΧ (3ος άξονας), το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και τα προγράμματα πιστοποίησης προϊόντων, ο δήμαρχος Λακέρειας κ. Πατσάς συνεχάρη τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση της Γιορτής, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Πέτρος Σίμος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι τρία χρόνια τώρα οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται με μειωμένο εισόδημα είτε λόγω ακαρπίας είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών και η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου κ. Γιώτα Ντιβέρη προσπάθησε με την ομιλία της να ξυπνήσει τις οικολογικές ευαισθησίες του κόσμου.
Ο κ. Ροντούλης χαρακτήρισε ως «μέγιστο λάθος» την απουσία του κ. Καρχιμάκη από τη Γιορτή τη στιγμή που αυτή τη μέρα περιόδευε στο νομό, είπε πως απαιτείται συνεκτικό σχέδιο από την Πολιτεία για την αγροτιά, ανάπτυξη της συνεταιριστικής δράσης και της αγροτικής έρευνας, κάλεσε την κυβέρνηση να βγάλει τους κτηνιάτρους και τους γεωπόνους από τα γραφεία και να τους στείλει δίπλα στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες, συνεχάρη τον κ. Σπανούλη και τον νομάρχη κ. Κατσαρό που πάντα προσπαθούν να στέκονται κοντά στον αγροτικό κόσμο και να προωθούν τα τοπικά προϊόντα και ζήτησε από τους «καρεκλοκένταυρους» όπως χαρακτηριστικά, είπε, των Αθηνών να δουν τα προβλήματα των παραγωγών και να ενσκήψουν πάνω σ’ αυτά.
Τέλος, ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως η περιφέρεια έχει πολλές δυνατότητες, μετέφερε στον κόσμο την αγωνία και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεραστεί η κρίση και είπε πως η Αγιά και τα χωριά της με τις επιλογές τους αποτελούν ένα καλό παράδειγμα που δείχνει πως μια περιοχή μπορεί να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.
Των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων και του κόσμου στις εκθέσεις και τα περίπτερα της Γιορτής. Η Γιορτή περιελάμβανε έκθεση ζωγραφικής του Στρατή Παπακωνσταντίνου, τη γλυπτική εγκατάσταση «Μεταλλαγμένος Αγυιεύς» του Χρήστου Κ. Αλευρά, ψηφιδωτά του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου – τμήμα της ΝΕΛΕ Λάρισας με επιμορφώτρια την κ. Ρένα Καρανίκα και περίπτερα με φωτογραφικά στιγμιότυπα του Μεταξοχωρίου από τον Δ. Μητσώλα, δραστηριότητες του Τοπικού Αρχείου Αγιάς – Γ.Α.Κ., δράσεις του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου, τοπικά προϊόντα από τον Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, προϊόντα από το εργαστήρι γεύσεων «ΓΙΑΜ», από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακαρίου και το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων «Θεονία». Η βραδιά έκλεισε με συναυλία – αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας.
Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε κατάβαση του μονοπατιού Ανατολής – Μεταξοχωρίου, που αφιερώθηκε στον μόλις προχθές αποβιώσαντα φυσιολάτρη και γεωπόνο της περιοχής Γεώργιο Γεροφώτη, έγιναν δραστηριότητες για παιδιά (κυνήγι του «χαμένου κερασιού», εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα το κεράσι, γωνιά κατασκευών με καθοδηγήτρια την Ευαγγελία Χατζούλη) και το βράδυ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δήμητρας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της γιορτής ήταν ανοιχτό προς ξενάγηση για τον κόσμο το παραδοσιακό κηροπλαστείο του Δημήτρη Γεωργοβίτσα.
Στην οργανωτική επιτροπή της Γιορτής συμμετείχαν ο Δήμος Αγιάς, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, το Τοπικό Συμβούλιο Μεταξοχωρίου, το Τοπικό Αρχείο Αγιάς των Γ.Α.Κ. και ο ανέκαθεν εξόχως δραστήριος Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου. Συνδιοργανωτές ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=19736&pid=7&CategoryID=7

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr