http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::sugar news:: Εισαγωγές 45.000 τόνων ζάχαρης για την ΕΒΖ φέτος

http://www.agronews.gr/images/stories/fytika/zaxari_egatastaseis.jpg
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ακριβής ποσότητα ζάχαρης που θα εισαγάγει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να καλύψει την ποσόστωση της ελληνικής καλλιέργειας τεύτλων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Λάμπρο Χαραλάμπους, oι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα μετέτρεψαν δεκάδες στρέμματα χωραφιών σε μικρές «λίμνες» και πολλές εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια «να πάει πίσω». Ως εκ τούτου, η εταιρεία αναμένεται να εισαγάγει περίπου 45.000 τόνους και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να αναλάβουν φασόν παραγωγή ζάχαρης για λογαριασμό της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η ποσόστωση της ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης είναι 158.000 τόνοι, ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν αναμένεται να επιτευχθούν, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 135.000 στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν περίπου 135.000 στρέμματα, έναντι στόχου για 225.000. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, συμβάσεις για καλλιέργεια υπήρχαν για περισσότερα από 185.000 στρέμματα αλλά πολλά από αυτά «πνίγηκαν» στο νερό. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ζημία λόγω των πλημμυρών εντοπίζεται σε περιοχές της Ορεστιάδας και των Σερρών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η φετινή περίοδος σποράς πλησιάζει στη λήξη της, καθώς τα τεύτλα μπορούν να σπαρθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, φαίνεται ότι καθιστά αναγκαίο κακό τις εισαγωγές περίπου 45.000 τόνων ζάχαρης (φασόν παραγωγή από χώρες της ΕΕ), αν και η τελική ποσότητα θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, με βάση τις παρούσες συνθήκες, στο Πλατύ εκτιμάται ότι θα καλλιεργηθούν 60.000 στρέμματα, έναντι των απαιτούμενων 100.000, στις Σέρρες 33.000, στη Λάρισα 18.500, στην Ορεστιάδα 17.000 και στην Ξάνθη 5.000 στρέμματα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σταθερή παραμένει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ότι «αν λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως παρατεταμένες βροχοπτώσεις, επηρεαστεί η συγκομιδή των τεύτλων και η απόδοση ζαχαρικού τίτλου (pol), τότε οι παραγωγοί θα πληρώνονται για απόδοση 8 pol στην τιμή των 12».

agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr