http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::olive oil news::Καλύτερες τιμές φέτος στο ελαιόλαδο αλλά δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς

Καλύτερες τιμές φέτος στο ελαιόλαδο αλλά δεν ικανοποιούν τους  παραγωγούςΑνοδική πορεία ακολουθεί η τιμή ελαιολάδου αν και βέβαια υπολείπεται κατά πολύ από το να γίνει «ελκυστική» για τον παραγωγό. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από την τιμή που πουλάνε το προϊόν τους και προσπαθούν σε κάθε περιοχή να κάνουν μια διερεύνηση των πλεονεκτημάτων που έχει το ελαιόλαδο που παράγουν, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης «στην Κρήτη εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε από την κρητική διατροφή και τη χρήση του ελαιολάδου στα εστιατόρια. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης του προϊόντος και μιλάμε για μια περιοχή που κατακλύζεται από τουρισμό κάθε καλοκαίρι. Ακόμη η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης, δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και μπορεί να καταστεί πολύ αποδοτική στα θέματα της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιολάδου».

«Όσο περνάει ο καιρός και λιγοστεύουν τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην παγκόσμια αγορά τόσο τα ελληνικά ελαιόλαδα θα πουληθούν σε καλύτερη τιμή», λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης. Η τελευταία δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών αποτυπώνει το κλίμα. Κατά την δημοπρασία που έγινε στις 9 Απριλίου, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πουλήθηκε προς 2,42 ευρώ το κιλό. Η συνολική ποσότητα του προϊόντος άγγιξε τα 60.000 κιλά.
«Για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αυτές ήταν οι τιμές, δεν έγινε κάτι ξεχωριστό στις Κροκεές για να μας ξαφνιάσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας. Όπως εκτιμά ο κ. Προκοβάκης η τιμή μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει τα 2,20 ευρώ το κιλό. «Αυτή η τιμή βέβαια δεν καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού, αλλά αν θυμηθεί κανείς ότι πέρσι είχαμε 1,90, τα 2 και 2,10 ευρώ είναι σαφώς καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι. Η μεσοσταθμική τιμή για όλη την Ελλάδα φέτος είναι υψηλότερη από πέρσι».
Όσον αφορά την Ισπανία, την υπ΄ αριθμόν ένα ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας εκτιμά ότι «η αύξηση της παραγωγής ισπανικού ελαιόλαδου θα είναι ελαφρώς μικρότερη της αναμενόμενης. Μέχρι τώρα υπολογίζανε ότι η φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου θα έφτανε τους 1.400.000 τόνους, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα η παραγωγή θα φτάσει γύρω στους 1.200.000 τόνους. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουν πολύ χειρότερη ποιότητα και θα αναγκαστούν να αποσμώσουν περίπου 400.000 τόνους».
Για την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Κρήτης εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά καλή. «Εφόσον η ανθοφορία εξελιχθεί καλώς και η δακοκτονία πάει καλά θα πρέπει να έχουμε μια καλύτερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή. Φέτος είχαμε ζεστό χειμώνα και είχαμε μια πρώιμη άνθιση και δεν ξέρουμε αν θα οδηγήσει σε φυσιολογική εξέλιξη της καρποφορίας», δηλώνει ο κ. Μιχελάκης.

Εκδηλώσεις του ΣΕΔΗΚ για το ελαιόλαδο
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς» που οργανώθηκαν το Σάββατο, 17 Απριλίου, στον Νομό Λασιθίου, ενώ ανάλογες Εκδηλώσεις προετοιμάζονται και στο Ηράκλειο. Στο μεταξύ ξεπέρασαν τα αναμενόμενα οι συμμετοχές αλλά και ο ενθουσιασμός στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις», που έγιναν την ίδια ημέρα στο Μόχλος.
Οι Εκδηλώσεις αυτές, που οργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, την Νομαρχία και ΤΕΔΚ Λασιθίου, καθώς και τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθίου, αποτελούν συνέχεια παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και θα ακολουθηθούν από ανάλογες που σχεδιάζονται για τον Νομό Ηρακλείου.
Οι Εκδηλώσεις του Ηρακλείου θα επικεντρωθούν στις ζώνες των Δήμων Ρούβα, Ζαρού και Γόρτυνας και θα περιλάβουν επισκέψεις σε Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακά Ελαιόδεντρα και Μουσεία Ελιάς καθώς και Ημερίδα και Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που θα γίνουν στον Δήμο Ρούβα στην Γέργερη.
Στις Εκδηλώσεις του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκαν στην ζώνη Καβούσι, Πλάτανος, Μόχλος συμμετείχαν πάνω από 60 Εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθιου, ενώ στον διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής έλαβαν μέρος συνολικά 71 Οικοκυρές από τις περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας.
Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων στο Λασίθι περιέλαβε επίσκεψη στην Μνημειακή στον Αζοριά, Ημερίδα με θέμα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία», που έγινε στο Καβούσι, ξεναγήσεις εξ αποστάσεως» για τους Μινωικούς οικισμούς στα νησιά Ψείρα και Μόχλος και παρακολούθηση του διαγωνισμού «Στειακές και Γεραπετριτικες Γεύσεις» στο Μόχλος.

Επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά του Αζοριά
Οι Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις μετακινηθήκαν το πρωί του Σαββάτου από την Σητεία, την Ιεράπετρα και Αγ, Νικόλαο με πούλμαν που διέθεσαν οι Δήμοι και έφθασαν στο Καβούκι οπού με την βοήθεια 15 ΙΧ αυτοκινήτων που προσφέρθηκαν από τους Κατοίκους Καβουσίου, μεταφέρθηκαν στον Αζοριά. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαστορακης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσικαλουδακης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπαχλιτζανάκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΙΚ κ. Μιχελάκης, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά της άνω των 3000 ετών Ελιάς αλλά και τα σχεδία που υπάρχουν για την μελλοντική ανάπλαση του χώρου.

Η Ημερίδα « Ελιά και Λάδι στα Σχολεία»
Μετά την επίσκεψη στον Αζοριά οι Εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο Καβούσι όπου στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» παρουσία του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αναστασάκη και του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μαστοράκη ο οποίος συντόνισε και τις εργασίες. Στην Ημερίδα παραβρεθήκαν επίσης και οι Δ/ντές της Δ/θμιας κ. Βασιλάκης και της Π/θμιας κ. Σολυδάκης καθώς και η Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Λασιθιου κ. Ε. Μπρεδάκη. Χαιρετισμό στην Ημερίδα απέστειλαν ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκης και ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ι. Πλακιωτάκης.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμματισμένων εισηγήσεων για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή από τον Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδακη και για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακά Ελαιόδεντρων από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για την συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την Ελιά και το Ελαιόλαδο από τις Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας κυρίες Πεδιαδίτη και Λιανά.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία τεθήκαν σημαντικά θέματα και διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων.

Τα Συμπεράσματα της Ημερίδας
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας όπως τα συνόψισε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής είχαν ως εξής:
Η Ελαιοκομία μαζί με το Τουρισμό αποτελούν τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης για το νησί και γι αυτό όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους.
Η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης από το ενδιαφέρον των δυο πλευρών σε όλους τους Νομούς, δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και μπορεί να καταστεί πολύ αποδοτική στα θέματα της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιόλαδου με πολλές και ποικίλες δράσεις
Στον τομέα της Υγείας πρέπει προβληθεί η παραδοσιακή Κρητική διατροφή που έχει σαν βάση το παρθένο ελαιόλαδο και να αντιδιασταλεί από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, που προτείνει οποιοδήποτε ελαιόλαδο και επομένως και τα ύποπτα ραφιναρισμένα. Πρέπει επίσης να επισημανθεί η αποφυγή προτίμησης στις Ταβέρνες φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται με σπορέλαια και πολυχρησιμοποιημένα οπότε είναι επιβλαβή και επικίνδυνα για την υγεία
Στον τομέα του Πολιτισμού προέχει η ανάδειξη και αξιοποίηση των 25 Αρχαιολογικών Μνημείων και Μνημειακών Ελαιοδέντρων, που έχει ήδη επισημάνει και ανάδειξη ο ΣΕΔΗΚ, με επιτόπια προβολή και έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Μπορούν να γίνουν ενημερωτικές δράσεις, επιδείξεις και επισκέψεις των Σχολείων σε αυτά σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δημους, ώστε να υπάρξει υψηλότερη αποτελεσματικότητα των δράσεων.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος πρέπει να επισημανθεί ο θετικός ρόλος των ελαιώνων ως φυσικού δάσους της Κρήτης και ο αρνητικός ρόλος ακαταλλήλων και ακραίων φυτοπροστατευτικων δράσεων, της χρήσης ζιζανιοκτόνων και μη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων.

Ξεναγήσεις στους Μινωικούς Οικισμούς στην Ψείρα και Μόχλος
Οι Εκπαιδευτικοί μετά την επίσκεψη στην Ελιά στον Αζοριά και την Ημερίδα στο Καβούκι ακολουθώντας την διαδρομή των Δρόμων της Ελιάς του προγράμματος, μετακινήθηκαν στον Πλάτανο, όπου δίπλα στο «Καφέ Πανόραμα» υπάρχει εγκατεστημένη από τον ΣΕΔΗΚ εικονογραφημένη πινακίδα σχετικά με τον Μινωικό οικισμό στην Ψείρα και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.
Στην θέση αυτή, με θέα την Ψείρα έγινε ξενάγηση, «εξ αποστάσεως» από τον Dr. Tom Brogan Αρχαιολόγο Δ/ντη του Κέντρου Αρχαιολογίας Π. Άμμου, για τον Μινωικό οικισμό που άκμασε πριν χιλιετίες στην Ψείρα και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί.
Η διαδρομή συνεχίστηκε καταλήγοντας στο Μόχλος, όπου μπροστά στην Εικονογραφημένη πινακίδα του ΣΕΔΗΚ, που έχει τοποθετηθεί εκεί μεταξύ των Ταβερνών, και θέα το νησί του Μόχλου, οι Εκπαιδευτικοί ενημερωθήκαν και πάλι από τον κ. Brogan, για τα πολύ και σημαντικά στοιχεία του Μινωικού οικισμού στο νησί του Μόχλου και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.

Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr