http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food industry news:: Τι συμβαίνει με την Creta Farm;

http://www.italia.gr/db/articleimg/00005059.jpg
Των Νίκου Χρυσικόπουλου και Ρόης Χάικου
Την αδυναμία ελέγχου του συστήματος πιστοποιήσεων που κατά καιρούς παρέχουν ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι και εταιρείες σε δεκάδες καταναλωτικά προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, φέρνει στην επιφάνεια η αντιπαράθεση της Creta Farm με ιατρικούς φορείς και συλλόγους.

Αν και η κρητική βιομηχανία για μακρό διάστημα προωθούσε (χρησιμοποιώντας μάλιστα και σχετική σήμανση) ορισμένες σειρές αλλαντικών, αξιοποιώντας την αναγνώριση τους από τις δύο ιατρικές εταιρείες ως προϊόντα που συμβάλουν στην πρόληψη διάφορων παθήσεων μέσω της μέγιστης δυνατής υποκατάστασης του ζωικού λίπους με ελαιόλαδο, τόσο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησαν να σταματήσει η χρήση του ονόματος και του λογοτύπου τους για την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ως αιτία, προέβαλλαν την πρόθεσή τους να «διαφυλαχθεί το κύρος τους, αφού δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς ελέγχου των πιστοποιούμενων προϊόντων, ούτε του τρόπου προβολής τους», κάτι που βεβαίως δεν τις εμπόδισε αρχικά να παρέχουν την αποδοχή τους στα συγκεκριμένα αλλαντικά και την άδεια της σχετικής σήμανσης.

Πρόκειται για μια πρακτική, η μεθοδολογία και η διαδικασία της οποίας δεν είναι σαφές στους καταναλωτές με ποιόν ακριβώς τρόπο πραγματοποιείται, παρά το ότι δεκάδες προϊόντα κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με την «αιγίδα» διαφόρων ιατρικών ενώσεων και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας ή άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων.

Οι ιατρικές εταιρείες, μάλιστα, τονίζουν πως άρουν την αναγνώριση που παρείχαν «στο πλαίσιο της εναρμόνισής τους με πρακτικές που ακολουθούν μεγάλες διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία κ.ά.», ουσιαστικά αμφισβητώντας ευθέως αντίστοιχες αναγνωρίσεις που έχει λάβει η Creta Farm κυρίως στις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Η Creta Farm θεωρώντας πως βάλλεται η αξιοπιστία της κινήθηκε νομικά κατά της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ωστόσο μια έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήρθε να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα. Όπως έγινε γνωστό, βάσει εργαστηριακών ελέγχων που εμφανίζεται να διεξήγαγε το πανεπιστήμιο, το παριζάκι «Εν Ελλάδι» της Creta Farm έχει τελικά περισσότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα και, φυσικά, πολλές παραπάνω θερμίδες.

Αξιοσημείωτο είναι πως η κρητική εταιρεία είχε παλαιότερα ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Αριστοτέλειο για τον έλεγχο της ποιότητας του τελικού προϊόντος ενώ στο διοικητικό της συμβούλιο μετέχει σήμερα ομότιμος καθηγητής του βορειοελλαδίτικου πανεπιστημίου.

Τι απαντά η εταιρεία

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Creta Farm δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της φήμης της εταιρείας τους και αμφισβητούν ευθέως την έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Πρόκειται για στημένο παιχνίδι των ανταγωνιστών μας», αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Κώστας Δαμαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farm, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να υποβληθούν μηνύσεις και αγωγές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει ποιους εννοεί. Η διοίκηση επικαλείται τις εγκρίσεις που έχει λάβει από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πανευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, τον Έλεγχο Φαρμάκων και Τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) που υποστηρίζουν τη χρήση του ελαιόλαδου ως κύριο λιπίδιο της διατροφής αντί για ζωικό λίπος. Αναφορικά με τη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου γίνεται από την εταιρεία λόγο για «ανυπόγραφη έρευνα, για την οποία θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες».

Όπως διακηρύττει σε όλους τους τόνους η Creta Farm, η καινοτομία της εταιρείας να προχωρήσει στη μέγιστη δυνατή υποκατάσταση ζωικού λίπους με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα προϊόντα της, ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες οδηγίες εγκύρων διεθνών φορέων υγείας, όπως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συνιστά τον έλεγχο της κατανάλωσης λίπους (λιγότερο του 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) καθώς και την αντικατάσταση των περισσοτέρων κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο).

Απώλεσε τα πρωτεία

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η εταιρεία επιχειρεί το μεγάλο της άνοιγμα εκτός συνόρων, με επίκεντρο τις ΗΠΑ όπου προωθεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες για να τοποθετηθούν τα προϊόντα της στα ράφια και τους πάγκους γνωστών σούπερμαρκετ.

Ενώ όμως η διοίκηση ήταν απασχολημένη με τα σχέδια στις ξένες αγορές, το περασμένο φθινόπωρο ο μεγάλος της αντίπαλος, Υφαντής, πραγματοποίησε μεγάλη αντεπίθεση με αιχμή τον... Gummy Bear. Έχοντας εξασφαλίσει τα δικαιώματα του γνωστού παιδικού τραγουδιού, εξαπέλυσε μια ευρύτατη διαφημιστική καμπάνια η οποία απέδωσε τα μέγιστα και έφερε ξανά την ιστορική αλλαντοβιομηχανία στην πρώτη θέση της αγοράς, με την Creta Farm –που μέχρι πρότινος κρατούσε με βραχεία κεφαλή τα ηνία– να αναζητά τρόπους αντίδρασης. Στο παριζάκι που αποτελεί το πιο δυναμικό προϊόν της συγκεκριμένης αγοράς, το προϊόν της Υφαντής κέρδισε 30% μερίδιο αγοράς.

Το τζίρο της ελληνικής αγοράς αλλαντικών που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε αξία και τους 80.000 τόνους σε όγκο μοιράζονται οι Υφαντής, Creta Farm και Νίκας. Μέσα σε μια περίπου 15ετία η Creta Farm κατάφερε με τη χρήση του ελαιολάδου στα προϊόντα της να αποκτήσει μερίδιο κοντά στο 23% της αγοράς, έναντι περίπου 20% που είχαν αντίστοιχα οι έτεροι «παίκτες». Ύστερα όμως από την αντεπίθεση της Υφαντής, στην αγορά εκτιμάται πως η κρητική εταιρεία έχει απολέσει σημαντικό έδαφος. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες τα μερίδια αγοράς στα ψυγεία των σουπερμάρκετ της χώρας φέρνουν την Υφαντής στην πρώτη θέση με 24% έναντι 19% της Creta Farm ΑΕ και 12% της Νίκας ΑΕ, ενώ τα υπόλοιπα μερίδια αντιστοιχούν σε άλλες μικρότερες εταιρείες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Και περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Φαίνεται όμως ότι οι τελευταίοι μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι για τη Creta Farm η οποία τώρα καλείται να αντιμετωπίσει περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη χοιροτροφική μονάδα της στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.

Τον Φεβρουάριο το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" κατέθεσε αναφορά στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την επιβάρυνση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη λειτουργία της Creta Farm. Στην αναφορά γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για μη τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων της χοιροτροφικής μονάδας από τον οικισμό του Πρίνου, τη διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον υπόγειο υδροφορέα και τη θάλασσα σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, τη δυσοσμία και τις εκπομπές αερίων ρύπων και άλλες παραβιάσεις Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας που αφορούν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας.

Αλλά και η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που υφίσταται η περιοχή δεν μπορεί να προκαλείται από καμία άλλη μονάδα πλην αυτών της αλλαντοβιομηχανίας.

Η Creta Farm από την πλευρά της αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται σε τεράστια οικοπεδικά συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει προκύψει ποτέ καμία περίπτωση ρύπανσης ή υποβάθμισης περιβάλλοντος, σε κανέναν από τους αλλεπάλληλους επίσημους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα αξιοποίησης αποβλήτων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τα τοπικά μέσα της Κρήτης, ανέφερε ότι οι ρύποι που προκύπτουν από τις παραγωγικές της δραστηριότητες δεν είναι επικίνδυνοι και αντιμετωπίζονται όλοι σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που διαθέτει.

capital.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr