Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Κινέζικο ενδιαφέρον για ελληνικά αγροτικά προϊόνταΝέους ορίζοντες για την ανάδειξη και προώθηση των κρητικών προϊόντων στην αχανή αγορά της Κίνας συνεχίζει να διανοίγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου μέσω των κυβερνητικών και επιχειρηματικών επαφών των μελών της αντιπροσωπείας της με Κινέζους αξιωματούχους στη Σαγκάη.

Τα μέλη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου βρίσκονται στη Σαγκάη στα πλαίσια της συμμετοχής της Νομαρχίας Ηρακλείου με δικό της περίπτερο στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου Oil China 2010 που πραγματοποιείται στη Σαγκάη από τις 24 έως τις 26 Απριλίου.

Η Νομαρχία Ηρακλείου συνεχίζει να δραστηριοποιείται γύρω από την προβολή του Νομού και της Κρήτης, στηριζόμενη τόσο στις πολύ καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την Κίνα, όσο και στα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη με τις κυβερνήσεις Κινέζικων επαρχιών, έπειτα και από τις συνεχείς επισκέψεις Κινέζων κυβερνητικών παραγόντων στο Νομό.

Συγκεκριμένα στη Σαγκάη βρίσκονται ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Αλεξάκης, ο αντινομάρχης κ. Γιώργος Μαρής, η νομαρχιακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Ηρακλείου κ. Πόπη Δασκαλάκη, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, κ. Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης και Γιώργος Μπαμιεδάκης και η Γενική Γραμματέας της Νομαρχίας Ηρακλείου κ. Μαρία Δαμιανάκη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Σαγκάη συναντήθηκαν με τον κ. Sha Hailin, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Δήμου της Σαγκάης, τον κ. Wang Lie Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Σαγκάης για την προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου, τον κ. Sun Lei, Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου της Σαγκάης και την κα. Wu Jinlan, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Σαγκάης.

Στα πλαίσια των επαφών της με τους Κινέζους αξιωματούχους η αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Ηρακλείου ενημερώθηκε για το ρυθμό, τις τάσεις ανάπτυξης, καθώς και τις διεθνείς δυνατότητες εμπορίου της Σαγκάης, της οποίας η έκταση είναι 8.500 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 20.000.000 άτομα. Διοικητικά αποτελεί ένα Δήμο που χωρίζεται σε 70 δημοτικά διαμερίσματα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τη Σαγκάη έχουν επιλέξει ως έδρα τους 473 διεθνείς επιχειρήσεις. Με βάση τα παραπάνω η Σαγκάη συναγωνίζεται το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και πολυδύναμες επιχειρηματικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τα μέλη της Νομαρχίας Ηρακλείου αναφέρθηκαν εκτενώς στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, δύο τομείς που χαρακτήρισαν ως «τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας του Νομού μας». Τόνισαν ότι το ελαιόλαδο, που αποτελεί τη βασική πηγή λίπους στην κρητική διατροφή, είναι ξακουστό για τη μοναδική γεύση του, τη χαμηλή οξύτητα του, το υπέροχο άρωμά του και ότι το έδαφος και το κλίμα του νησιού μας ευνοούν τόσο τη μεγάλη απόδοση ελαιόκαρπου από τις ελιές, όσο και την υψηλή ποιότητα και εκλεκτή γεύση του κρητικού ελαιολάδου.

Στα πλαίσια αυτά, διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για θέματα όπως η εισαγωγή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα της βιολογικής καλλιέργειας. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι η Σαγκάη σημειώνει μεγάλο έλλειμμα σε αγροτικά προϊόντα, καθώς η βιομηχανική χρήση της γης απειλεί και περιορίζει συνεχώς τη γεωργική γη, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα για επενδύσεις και δίνοντας κατευθύνσεις ανάπτυξης των εξαγωγών στην Κίνα και ειδικά στη Σαγκάη. Συγκεκριμένα:

? Συνεχή συμμετοχή σε εκθέσεις για να γνωρίσουν οι Κινέζοι τα κρητικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα βιολογικά, στα οποία δίνουν πολύ σημασία, εις γνώσιν τους ότι κοστίζουν ακριβότερα.

? Δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου και μόνιμης αποθήκης προϊόντων, ενέργεια στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει άλλες χώρες όπως η Ιταλία

? Συνεργασία με Κινεζικές εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών.

Παράλληλα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξήραν την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση Oil China 2010, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για το ελαιόλαδο και το εδώδιμο λάδι στην Κίνα, και μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις όλης της Ασίας, προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης και προώθησης του ελαιολάδου, ως βασική διατροφική αξία. Η Oil China ως η μόνη επαγγελματική έκθεση για το ελαιόλαδο στην Κίνα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου και την εξεύρεση συνεργασιών για εξαγωγή του στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδυόμενη καταναλωτική αγορά του πλανήτη. Όπως σημείωσαν, η πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ηρακλείου για άνοιγμα στην αγορά της Κίνας παρέχει μεγάλες δυνατότητες στα κρητικά προϊόντα., πρωτοβουλία για την επιτυχία της οποίας απαιτείται συνεχής και συλλογική προσπάθεια.

Η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους Κινέζους αξιωματούχους να επισκεφθούν το Νομό μας για να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα του λαού μας, να μπολιαστούν με τις πτυχές του πολιτισμού μας και να γευτούν την κρητική διατροφή. Η συνεργασία λοιπόν θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με επισκέψεις Κινέζων κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών στο Νομό.

Ιδιαίτερα θετικά χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα αυτών των επαφών οι επιχειρηματίες του Νομού μας που συμμετέχουν στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου στην Oil China, καθώς εμφανές ήταν το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για την εδραίωση εμπορικών συνεργασιών και τη διάθεση των κρητικών προϊόντων στην Κίνα. Οι επιχειρηματίες μας κάλεσαν τη Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου να συνεχίσει τις συντονισμένες ενέργειές της για την ανάδειξη και την προβολή της Κρήτης και των προϊόντων της με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο σθένος και στο μέλλον.

paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτάby foodandbeverage-gr & kariera.gr