http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Η πολίτικη κουζίνα μέσα από τα μπαχάρια και τα βότανα

Έκδοση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Παράρτημα Ροδόπης «Μπαχάρια και βότανα της πολίτικης κουζίνας- Χρήσεις και ιδιότητες»
Κούλα Παπαδριέλλη: «Η επιστροφή στη φύση μονόδρομος»
Μπαχάρια και βότανα. Λέξεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, τότε που χρησιμοποιούνταν όχι μόνο στη μαγειρική, αλλά και στην αντιμετώπιση ασθενειών και που επιστρέφουν όμως τα τελευταία χρόνια.
Λέξεις γεμάτες μυστικά και μαγεία αλλά και αρώματα…
«Μπαχάρια και βότανα της πολίτικης κουζίνας – Χρήσεις και ιδιότητες» τιτλοφορείται η έκδοση του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Μπαχάρια και βότανα σε ένα βιβλίο που αναλύει την προέλευσή τους και καταγράφει τις ιδιότητές τους. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς και μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της γεύσης και της υγείας.
Για την προσπάθεια αυτή μιλά σήμερα στον ΠτΘ η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Κούλα Παπαδριέλλη…

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να εκδώσετε αυτό το βιβλίο;
Κ.Π.: Με την ευκαιρία της κοινής εκδήλωσης που θα κάνουμε στις 8 του Μάρτη, το Παράρτημα Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, ο Σύλλογος «Γυναίκα και Δημιουργία» και το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου Μειονότητας Δυτικής Θράκης -και για αυτό είναι και δίγλωσσο- αποφασίσαμε να εκδώσουμε το βιβλίο. Όπως είπα, το βιβλίο είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά και τουρκικά, και αναφέρεται στα μπαχαρικά και στα βότανα της πολίτικης κουζίνας και εξεδόθη από το Παράρτημα Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Θα ήταν παράλειψη να μην πω ότι εκδίδονται με την ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Ροδόπης, ο κ. Γιαννακίδης ήταν δεκτικός και με ευχαρίστηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις γυναίκες της περιοχής για να μπορούν να το διαβάσουν. Επίσης, θα προβάλλουμε την ταινία «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και αισιοδοξούμε ότι θα είναι παρών και ο κ. Χωραφάς καθώς και η ηθοποιός από την Τουρκία.

ΠτΘ: Ποιο είναι το περιεχόμενο του βιβλίου;
Κ.Π.: Μέσα στο βιβλίο αναλύουμε τις χρησιμότητες και τα οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών. Το βιβλίο δεν έχει συνταγές, απλά δίνει συμβουλές για το πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάθε βότανο και μπαχαρικό και ταυτόχρονα το ρόλο και την στήριξη που παρέχει στον οργανισμό μας, διότι το κάθε βότανο έχει τις δικές του ιδιότητες, όπως και τα μπαχαρικά. Το βιβλίο θα διατίθεται στο παζάρι την Κυριακή και τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα βιβλία θα υπάρχουν και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθεύονται με ένα απλό τηλεφώνημα σε μας.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος της έκδοσης του βιβλίου;
Κ.Π.: Στόχος μας να γίνει μια ενημέρωση σχετικά με τις χρησιμότητες και την αξία των βοτάνων και μπαχαρικών, γιατί δεν αφορούν μόνο στο άρωμά τους που προσθέτουν στα φαγητά και στα γλυκά προσφέρουν πολλά στην υγεία του οργανισμού μας. Άλλωστε από τα βότανα και μπαχαρικά προέρχονται πάρα πολλά φάρμακα άρα στην πρωτογενή τους μορφή είναι ακόμη καλύτερα και μάλιστα ανεπεξέργαστα.

ΠτΘ: Σήμερα έχουμε ξεχάσει την αξία και τις ωφέλειες των βοτάνων…
Κ.Π.: Εμείς την Κυριακή και τη Δευτέρα όπου με την ευκαιρία του παζαριού που κάνει ο δήμος Κομοτηνής στην πλατεία θα έχουμε περίπτερο με στόχο να ενημερώσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό της περιοχής να ξαναθυμηθεί όλη αυτή την αξία των βοτάνων. Μάλιστα στον πάγκο θα υπάρχουν και βότανα και μπαχαρικά τα οποία θα είναι βιολογικά, διότι πλέον νομίζω ωρίμασε ο κόσμος για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει μέσα στην μόλυνση, μέσα στα συνθετικά. Η επιστροφή στη φύση είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή στην Κοπεγχάγη γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για να σώσουμε το περιβάλλον και αυτό πρέπει να περάσει μέσα από την καρδιά και το στόμα μας.

ΠτΘ: Το βιβλίο θα πωλείται;
Κ.Π.: Ναι, σε συσκευασία δώρου. Θα μπορούν όσοι θέλουν να το αγοράσουν και να το προσφέρουν ως δώρο για τις γιορτές. Πρόκειται για ένα πολύ καλό χρηστικό βιβλίο.

ΠτΘ: Υπάρχει μια άποψη ότι τα μπαχάρια δεν κάνουν καλό…
Κ.Π.: Απεναντίας τα μπαχαρικά βοηθούν. Για παράδειγμα, η κανέλα βοηθά στο να πέφτει το σάκχαρο. Ο κρόκος έχει πολύ μεγάλες αντιοξειδωτικές δράσεις.

ΠτΘ: Αναφέρεστε σε κοινά μπαχάρια;
Κ.Π.: Σε μπαχάρια που χρησιμοποιούμε. Δεν ασχολούμαστε με τα εξωτικά, πιθανόν και να μην τα ξέρουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για να αναφερθούμε. Αναφερόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μπαχαριών και βοτάνων τα οποία είναι μέσα στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές φορές λέγονται διάφορα για τα μπαχάρια ότι παχαίνουν. Παχαίνει εκείνο που τρώμε και το παραπανήσιο λίπος. Υποστηρίζουμε ότι ένα φαγητό έχει πολύ μπαχάρι και πειράζει στο στομάχι. Το πολύ μπαχάρι σαφώς και θα πειράξει και θα δημιουργεί ενοχλήσεις. Η σωστή χρήση μόνο βοήθεια παρέχει και όχι κακό.

ΠτΘ: κ. Παπαδριέλλη σας ευχαριστούμε πολύ.
Κ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ

Α.Π.
 
www.paratiritis-news.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr