http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Τέλος στα φθηνά τρόφιμα.

Της Κιάρας Αθανασοπούλου

Τέλος εποχής για τις χαμηλές τιμές τροφίμων, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι τροφές ποτέ δεν θα είναι τόσο φθηνές όσο τώρα, καθώς από ’δώ και πέρα ολοένα και θα ανεβαίνουν.
Το Σεπτέμβριο, οι τιμές της ζάχαρης χτύπησαν υψηλό ρεκόρ των τελευταίων 28 χρόνων μετά τις απώλειες καλλιεργειών στην Ινδία εξαιτίας της χαμηλής περιόδου των μουσώνων. Οι τιμές έπεσαν γύρω στα 0,20 ευρώ από τότε και το πιο πιθανό είναι να ανέβουν και πάλι και να παραμείνουν εκεί.
Οι τιμές της καρύδας «χτύπησαν», επίσης, ρεκόρ 30 χρόνων μετά από άσχημα σοδειά στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Η παραγωγή της καρύδας αναμένεται να είναι γύρω στους 100.000 μετρικούς τόνους λιγότερο από πέρσι, όπου ήταν 1,22 μετρικοί τόνοι.
Ο καιρός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το πρόβλημα της παραγωγής της καρύδας, αλλά και η μεγάλη ηλικία των δένδρων.
Σε πρόσφατη έκθεση, υπό τον τίτλο «Το τέλος της φθηνής τροφής», αναλυτές και οικονομολόγοι από τη Standard Chartered υπολόγισαν ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να ανέβει μόνο κατά 0,75 ευρώ μέχρι το 2050 ώστε ο πληθυσμός του πλανήτη να μπορεί ταϊστεί επαρκώς. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει και η αύξηση θα είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, η λειψυδρία και η περιορισμένη εύρεση νερού πρόκειται να χαλάσει τις ισορροπίες στην παραγωγή του νερού, ενώ καθώς θα αυξάνονται και τα βιοκαύσιμα θα αυξάνεται και η ζήτηση για κατανάλωση.

<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh=v8/38db/3/0/%2a/p%3B218829621%3B0-0%3B0%3B41964808%3B1-468/60%3B31275704/31293580/4%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.ttbank.gr"><IMG SRC="http://m1.2mdn.net/1886315/TT_468x60.gif" BORDER=0></A>
Έτσι θα παράγονται ολοένα και περισσότερα τρόφιμα και το χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης και της μειωμένης παροχής θα είναι ουσιαστικά η επισφράγιση της ανόδου των τιμών των τροφίμων, η οποία θα συνεχίσει να παραμένει υψηλά.
Το πρόβλημα του 21ου αιώνα είναι ότι ο παγκόσμιο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται έχοντας άμεσο αντίκτυπο και στις βασικές πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη θα αυξηθεί από το σημερινό 6,7 δισ. στο 9,1 δισ. το 2050. Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να συμβεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος, στο 1,3 δισ.
Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη άνοδος του πληθυσμού θα συμβεί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι εκπληκτικό, σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ. Όσο οι άνθρωποι πλουταίνουν η διατροφή τους αλλάζει και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο κρέας. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις απαιτήσεις για σοδειά για τροφή.
Σε τοπικό επίπεδο επισημαίνεται ότι η επάρκεια τροφίμων θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής και των εμπορικών συναλλαγών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς οι υψηλές τιμές θα έχουν θετικές συνέπειες για τα εισοδήματα των αγροτών και τις επενδύσεις θα επιβραδύνουν να παρέχουν, παράλληλα, και καλή ποιότητα στα τρόφιμα και την ασφάλεια τους.
Αφού οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και θα παραμείνουν υψηλά, οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών θα δουν τις αξίες να εκτοξεύονται και οι εταιρείες που θα έχουν αναμειχθεί στην παγκόσμια παροχή θα επωφεληθούν εν τέλει από την αυξανόμενη και επιτακτική διακίνηση τροφίμων προς τις περιοχές που έχουν ανάγκη.

apogevmatini.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr