http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Tesco: Το πρώτο Σουπερμάρκετ με ταμεία εξόδου χωρίς προσωπικό λειτουργεί στην Βρετανία

 
                          


Ένα πειραματικό κατάστημα της Tesco στην Βρετανία, του μεγαλύτερου λιανοπωλητή της χώρας και τρίτου σε μέγεθος σε ολόκληρο τον κόσμο με 4.300 συνολικά καταστήματα, λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες με πέντε αυτόματα ταμεία εξόδου … χωρίς προσωπικό!

Πρόκειται για το Tesco Express το οποίο βρίσκεται στο King's Langley του Northampton – η αλυσίδα ήδη λειτουργεί παρόμοια καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το σήμα Fresh & Easy στην Καλιφόρνια, την Νεβάδα και στην Αριζόνα.

Το πειραματικό κατάστημα στην Βρετανία διαθέτει ένα άτομο για την βοήθεια των πελατών που πρέπει να πληρώσουν τα ψώνια τους μέσα από τα πέντε αυτόματα ταμεία εξόδου, αλλά η αλυσίδα επιμένει πως το νέο σύστημα δεν πρόκειται να μειώσει το προσωπικό των καταστημάτων αυτών αλλά να «ελευθερώσει προσωπικό για την εξυπηρέτηση των πελατών μέσα στα καταστήματα».  


                    


Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Βρετανική αγορά από το νέο πείραμα της Tesco διακρίνονται για την μεγάλη τους ποικιλία:

Το συνδικάτο των εργαζομένων στις αλυσίδες Usdaw, εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο σύστημα και φοβάται πως θα οδηγήσει στην περικοπή θέσεων εργασίας μέσα στα καταστήματα των αλυσίδων λιανικής, αφού η Tesco αποτελεί τον μεγαλύτερο «εργοδότη» στον τομέα των αλυσίδων λιανικής απασχολώντας 220.000 περίπου άτομα σε σύνολο 750.000 περίπου ατόμων που απασχολούνται στις αλυσίδες λιανικής.

Αντίθετα ο Σύνδεσμος Λιανοπωλητών Αγγλίας (British Retail Consortium) θεωρεί πως η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης στις αλυσίδες λιανικής και να σημάνει την αρχή του τέλους για τα συνηθισμένα σήμερα σημεία εξόδου – ταμεία των καταστημάτων που έχουν οπωσδήποτε προσωπικό.

Ο τοπικός Liberal Democrat County Coordinator του Northampton δήλωσε πως δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου με το νέο κατάστημα αυτό-εξυπηρετούμενης εξόδου και αναρωτήθηκε τι θα γίνει όταν φύγουν οι ευγενικοί υπάλληλοι που σήμερα σε καθοδηγούν πως θα περάσεις μέσα από τα αυτόματα μηχανήματα.

Οι ανταγωνιστές της Tesco ήταν επίσης δεικτικοί: Εκπρόσωπος της Asda δήλωσε πως η αλυσίδα δεν έχει την διάθεση να ακολουθήσει το μοντέλο αυτό ενώ από την Sainsbury's τονίστηκε ότι είναι καλύτερο το σύστημα που προσφέρει την επιλογή τόσο των επανδρωμένων με προσωπικό όσο και των αυτόματων σημείων εξόδου στα καταστήματα της.

Ανεξάρτητοι πάντως παρατηρητές σημειώνουν πως ο εξοντωτικός «πόλεμος τιμών» των Βρετανικών αλυσίδων προϋποθέτει οπωσδήποτε την μείωση του κόστους και το προσωπικό αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του….


K  Analysis
12 Δεκεμβρίου 2009 /k1023

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr