http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Το DNA της μαύρης τρούφας αλλάζει τα δεδομένα στην καλλιέργεια!



Το γονιδίωμα της μαύρης τρούφας κατόρθωσαν να αποκρυπτογραφήσουν Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω στην καλλιέργεια της εκλεκτής ποικιλίας μανιταριών.
Σύμφωνα μετα πορίσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature», το ιδιαίτερο άρωμα της μαύρης τρούφας perigord (η οποία φυτρώνει στην περιοχή Περιγκό της Νοτιοδυτικής Γαλλίας) οφείλεται στα δικά της ένζυμα και όχι στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και μεγαλώνει.

Η τρούφα Tuber melanosporum όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, συμβιώνει με τις ρίζες άλλων φυτών, όπως είναι ο κέδρος και η φουντουκιά και κοστίζει σήμερα από 1000 έως και 3500 ευρώ το κιλό. Η «εξερεύνηση» του ιδιαίτερου DNA της αναμένεται να βελτιώσει τις μεθόδους παραγωγής της, αλλά και να θωρακίσει τις γνήσιες ποικιλίες από τις «κινεζικές» τρούφες-μαϊμού που κατακλύζουν πλέον τις ευρωπαϊκές αγορές, τονίζουν οι ειδικοί.

Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες το «μαύρο διαμάντι» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει…φύλο και μάλιστα αναπτύσσεται σε δύο τύπους σπόρων με συγκεκριμένη αναπαραγωγική λειτουργία.

Η νέα πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καλλιεργητές τρούφας, οι οποίοι στο μέλλον θα μπορούσαν να πειραματιστούν με νέους συνδυασμούς γονιδίων και ολόφρεσκες ποικιλίες άγνωστες μέχρι σήμερα.

Η μαύρη τρούφα είναι σπάνια και δυσεύρετη και έρχεται στο φως με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων χοίρων. Και αυτό γιατί το ιδιαίτερο άρωμα που αναδίδει παραπέμπει στην ανδροστενόλη, μία ορμόνη που αναδίδουν τα αρσενικά ζώα την περίοδο του ζευγαρώματος, προκαλώντας έτσι τα θηλυκά να σκάψουν με ζήλο πολλά μέτρα κάτω από τη γη για να την ανακαλύψουν.


Πηγή:www.triaina.com

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr