http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Επιασε στα δίχτυα του δυόμισι τόνους κεφαλόπουλα

Των Δημητρη Πετροβιτς – Θαναση Tσιγγανα

http://www.serrescook.gr/foto/kerkini/kefalopoula.jpg

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Δυόμισι τόνους κεφαλόπουλα έπιασε στα δίχτυα του με το αλιευτικό «Γιώργος - Μερόπη», ο επαγγελματίας ψαράς Δημήτρης Γιακής από την Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος, αφού όπως είπε, λόγω της κακοκαιρίας και του φυτοπλαγκτού, τους τελευταίους δύο μήνες τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος ήταν λιγοστά.

«Η τύχη μάς χαμογέλασε»

«Ψαρεύαμε ανοιχτά της Μάκρης και η τύχη μάς χαμογέλασε. Τα δίχτυα ήταν κυριολεκτικά ασήκωτα. Ηταν για όλους μας μια ευχάριστη έκπληξη», ανέφερε ο καπετάν Ζαφείρης και πρόσθεσε: «Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη και είναι ευκαιρία ο κόσμος να φάει φτηνό, καλό και φρέσκο ψάρι, αφού η τιμή πώλησης πέφτει από τα 8 στα 3 ευρώ το κιλό».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιακής πιάνει στα δίχτυα του τόσο μεγάλη ποσότητα ψαριών. Το ίδιο συνέβη και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε πιάσει στα δίχτυα του περίπου δύο τόνους κεφάλια. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει από καθαρή τύχη και δεν σχετίζεται με την υπεραλίευση, ανέφερε ο ιχθυολόγος Νίκος Κωττούλας. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για κοπάδια ψαριών που συμπτωματικά περνούν από συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και στο παρελθόν έχει συμβεί να αλιευθούν στο Θρακικό Πέλαγος με δίχτυα μεγάλες ποσότητες ψαριών (γοφάρια και σάρπες). Η πληροφορία ότι στον χώρο του μικρού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης διατίθενται άφθονα φρέσκα ψάρια σε πολύ ελκυστική τιμή προσέλκυσε από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου, που αγόραζε διπλές και τριπλές ποσότητες κεφαλόπουλα. Αλλωστε, όπως έλεγαν οι περισσότεροι, τα κεφαλόπουλα είναι ένα ωραίο ψάρι για τη σχάρα και το τηγάνι, που δεν το βρίσκεις σε αυτή την τιμή και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, το μεσημέρι οι 2,5 τόνοι κεφαλόπουλα είχαν πωληθεί… Το «κατόρθωμα» του ψαρά της Αλεξανδρούπολης εντυπωσίασε πάντως και τους ειδικούς στα είδη των ψαριών, αφού οι κέφαλοι, όπως ανέφερε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) δρ Μ. Κουτράκης, απαιτούν μια ειδική τεχνική ψαρέματος, «το καλαμωτό». Ουσιαστικά πρόκειται για δύο είδη διχτυών, το ένα εκ των οποίων παγιδεύει τους κέφαλους στην επιφάνεια, όταν πηδούν από το νερό για να ξεφύγουν. Η μέθοδος αυτή που σήμερα χρησιμοποιείται με μικρές παραλλαγές είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και περιγράφεται και από τον Αριστοτέλη.

Συντήρηση και εξαγωγή

Σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, μια τέτοια ψαριά είναι ασυνήθιστη, αλλά η διάθεσή της γεννά άγχος στον ψαρά, αφού συνήθως δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης - συντήρησης και εξαγωγής στην Ιταλία, η οποία «απορροφά» σήμερα τις μεγαλύτερες ποσότητες κεφάλων που αλιεύονται στις ελληνικές λιμνοθάλασσες. Εσφαλμένα στην Ελλάδα και σε αντίθεση με την Ιταλία, οι κέφαλοι των λιμνοθαλασσών μας (ετήσια παραγωγή χίλιοι τόνοι) θεωρούνται ίσης θρεπτικής αξίας με τα είδη που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες.

Πηγή: kathimerini.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr