http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Όχι από την Commission στην αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.


Απέρριψε, με χθεσινή απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Όπως αναφέρει σχετικά, οι ελληνικές αρχές δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία η οποία να συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι η καθιέρωση, γενικά, της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος, είναι αναγκαία.
Πρόκειται για απόφαση της Επιτροπής, της 8ης Μαρτίου 2010, περί του σχεδίου διάταξης της Ελλάδας σχετικά με την αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος) που χρησιμοποιείται.

Αναλυτικότερα, στο σκεπτικό της Επιτροπής αναφέρεται πως σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 σημείο 8) της οδηγίας 2000/13/ΕΚ, η ένδειξη του τόπου καταγωγής ή προέλευσης του τροφίμου είναι υποχρεωτική μόνο «στις περιπτώσεις που η παράλειψη της ενδείξεως αυτής θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει στον καταναλωτή εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον πραγματικό τόπο καταγωγής ή προελεύσεως του τροφίμου». Η διάταξη αυτή καθιερώνει έναν κατάλληλο μηχανισμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου παραπλάνησης των καταναλωτών σε περιπτώσεις που ορισμένα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ένα δεδομένο τρόφιμο είναι καταγωγής ή προέλευσης διαφορετικής από την πραγματική.

Όμως «Oι ελληνικές αρχές δεν προέβαλαν καμία δικαιολογία η οποία να συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι η καθιέρωση, γενικά, της υποχρέωσης αναφοράς της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος) ή της συγκεκριμένης χώρας παραγωγής ή η ένδειξη «παραγωγής ΕΕ» είναι αναγκαία για την επίτευξη ενός από τους στόχους του άρθρου 18 παράγραφος 2 της οδηγίας 2000/13/ΕΚ». Η απόφαση υπογράφεται από τον Επίτροπο John Dalli και δημοσιεύθηκε στο τεύχος L 58/20 της Επίσημης Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 9 Μαρτίου. "Παρά την απόφαση της Κομισιόν, ο ΣΕΚ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, και ας λυθεί το νομικό μέρος της υπόθεσης ανάλογα με τις εξελίξεις", δήλωσε στο paseges.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος.

Πηγή: paseges.gr

Για το πλήρες κείμενο της απόφασης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr