http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food industry news:: Βραβεία... όλο μέλι για τους Έλληνες στη Biolmiel

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη διοργάνωση του διεθνούς βραβείου βιολογικής μελισσοκομίας Biolmiel, στο Πάρκο της Αίτνας, στην Ιταλία, στην οποία την διοργάνωση των ελληνικών συμμετοχών ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

ImageΣτην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός μελισσοκόμων, από πολλές χώρες, αποδεικνύοντας ότι το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων τους βελτιώνεται συνεχώς. Στις 21 και 22 Ιανουαρίου, η διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τα περισσότερα από 130 προϊόντα των συμμετεχόντων, στα οποία είχε προηγηθεί χημική ανάλυση, και καθόρισε τους νικητές, με συνολικό μέσο όρο που υπερέβη τα 80/100. Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη μέλισσα και την αειφόρο μελισσοκομία.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η CRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας Μελισσοκομίας), σε συνεργασία με την ICEA και το CIBi/Premiobiol. Για την Ελλάδα, την διοργάνωση ανέλαβε ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Από τους έντεκα Έλληνες μελισσοκόμους, που πήραν μέρος με δώδεκα προϊόντα στον διεθνή διαγωνισμό, οι τρεις επιστρέφουν νικητές, έχοντας αποδείξει την ποιότητα του ελληνικού βιολογικού μελιού σε διεθνές επίπεδο. Οι Έλληνες μελισσοκόμοι που διακρίθηκαν, σε συγκεκριμένα είδη μελιού, είναι οι:

• Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)

• Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα)

• Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

Στην διεθνή κριτική επιτροπή συμμετείχε και ο ειδικός μελισσοκομίας, τέως προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΥΑΑΤ και διακεκριμένος γευσιγνώστης εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Γευσιγνωστών Κριτών, κ. Νικόλαος Κοντόλαιμος. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόλαιμο, «Η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα αντικειμενική, καθώς οι 12 κριτές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, τα δε ανώνυμα δείγματα σε 6 τραπέζια, και η γευσιγνωστική δοκιμή έγινε με κλήρωση. Όσον αφορά στις ελληνικές συμμετοχές, τα αμιγή μονοανθικά μέλια κρίθηκαν μεταξύ των καλυτέρων και υπάρχει δυνατότητα για ακόμα υψηλότερες βαθμολογίες». Όπως δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ κα Ελευθερία Γεωργιάδη, «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποτελούν θρίαμβο για τη χώρα μας. Αυτή η διεθνής αναγνώριση ποιότητας δικαιώνει την βιολογική μελισσοκομία στην Ελλάδα, και αποτελεί κίνητρο για συνεχή βελτίωση από την πλευρά των παραγωγών, καθώς προσφέρει ισχυρά εξαγωγικά κίνητρα». Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, ή την πλήρη λίστα των διεθνών νικητών, επισκεφθείτε το www.premiobiol.it, ή επικοινωνήστε με τον Οργανισμό ΔΗΩ (210-8224384).

Λίγα λόγια για τις τρεις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν: Μέλι από Θυμάρι: Δημήτριος Γονίδης (Δρυοπίδα, Κύθνος)

Στην όμορφη Κύθνο, η οικογένεια του Δημήτριου Γονίδη ασχολείται με τη μελισσοκομία από το 1999. Το 2002 η οικογένεια στράφηκε στη βιολογική μελισσοκομία λόγω της ιδιομορφίας της αγροτικής παραγωγής του νησιού: Καθώς στην Κύθνο δεν υπάρχουν άλλες ανθοφορίες που να παρεμβαίνουν στη μελισσοκομία, το νησί προσφέρει άριστο περιβάλλον για την παραγωγή βιολογικού μελιού. Η επιχείρηση στελεχώνεται από μια σεμνή οικογένεια, αφοσιωμένη στο ποιοτικό προϊόν που παράγει. Εκτός από το θυμαρίσιο μέλι, η οικογένεια διαθέτει και κερί, ενώ ετοιμάζεται η παραγωγή βιολογικού φασκόμηλου.

Για πληροφορίες: Δημήτριος Γονίδης, τηλ: 22810 32477, email: driopis@otenet.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Μέλι από Μελίττωμα Ελάτης: Νίκος Ουρανός - ΕΒΙΟΝ (Άνω Καλεντίνη, Άρτα) Κόκκινος Έλατος (abies cephalonica): Τρυγιέται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην Άρτα. Οι παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, οι καύσωνες και/ή το κρύο σταματούν την μελιττοφορία του ελάτου. Μέλι παχύρρευστο, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα & ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο), ιδιαίτερα γευστικό, δεν κρυσταλλώνει. Ενδέχεται να περιέχει ανθόμελο, κυρίως ανοιξιάτικο (άσπρο) ρείκι –τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε αυτό πριν την μεταφορά τους στα έλατα- όπως και βατόμουρο, αγριοφράουλα, μελισσόχορτο, αγριορίγανη κ.α., λόγω της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της περιοχής, καθώς και καστανιά, η μελιττοφορία της οποίας συμπίπτει με το τέλος του ελάτου. Ελάχιστα φιλτραρισμένο (μόνο για τα κεριά), χωρίς καμία άλλη επεξεργασία.

Για πληροφορίες: ΕΒΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - Νίκος Ουρανός, Άνω Καλεντίνη Αρτας 47044, τηλ: 26810 67140,6937 245880, email: nikosouranos@yahoo.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Μέλι Ερείκης: Φασιλής Κωνσταντίνος (Λεωνίδιο, Αρκαδία)

Η ενασχόληση της οικογένεια Φασιλή με την μελισσοκομία ξεκίνησε πριν από το 1950 στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και με έδρα το Λεωνίδιο-Πραματευτή Αρκαδίας η οποία και φημίζεται για την πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα καθ' όλην την διάρκεια του έτους .Σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζοντας την παράδοση, συλλέγει και σας προσφέρει σύμφωνα με τις ορθές μελισσοκομικές & βιολογικές μεθόδους το πιο γλυκό δώρο της ελληνικής φύσης. Για πληροφορίες: Κωνσταντίνος Φασιλής, τηλ: 227570 61367,e-mail: melifasilis@gmail.com.

Πηγή: agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr