Γενικεύεται η άνοδος των τιμών παραγωγού για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα οι κάθε είδους «μεσάζοντες» που ενδημούν στην ελληνική αγορά, σπεύδουν να επωφεληθούν της κατάστασης και να εξασφαλίσουν, ως συνήθως, τη δική τους «αριστοκρατική μερίδα». Οι ραγδαίες εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων με το βαμβάκι να σημειώνει το τελευταίο τριήμερο νέα εκρηκτική άνοδο από τα 111,8 στα 125,20 σεντς ανά λίμπρα (στο Λίβερπουλ) και τα δημητριακά να σημειώνουν νέα ρεκόρ, παράλληλα με το κλίμα ενθουσιασμού στις τάξεις των παραγωγών, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για τα «κυκλώματα» της αγοράς που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται. Με δεδομένη μάλιστα την απουσία ισχυρών οργανώσεων από την πλευρά των παραγωγών, ικανών να δώσουν το στίγμα της αγοράς και να ενσωματώσουν τις διεθνείς εξελίξεις στην τιμολογιακή τους πολιτική, τα περιθώρια που δημιουργούνται για εμπόρους και μεσίτες είναι μεγάλα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κλίμα ανόδου στις τιμές των αγροτικών προϊόντων δείχνει να μεταφέρεται τις τελευταίες ημέρες και στα νωπά φρούτα και λαχανικά, τάση η οποία καταγράφθηκε στο περιθώριο των εκδηλώσεων της μέγάλης διεθνούς έκθεσης Macfrut της Ιταλίας (Τσέσενα).
Εκρηκτική άνοδος στο βαμβάκι
Την ανοδική της πορεία για τέταρτη μέρα συνεχίζει την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου η διεθνής τιμή του βάμβακος, που έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά 15ετίας.
Σύμφωνα με το χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, η διεθνής τιμή πώλησης του εκκοκκισμένου βάμβακος βρίσκεται στα 125,20 σεντς ανά λίμπρα, υψηλότερα από τις δύο προηγούμενες ημέρες (τη Δευτέρα ήταν στα 118,00 σεντς ανά λίμπρα και την Τρίτη στα 121,50 σεντς ανά λίμπρα). Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η τιμή του εκκοκκισμένου βρίσκεται την Τετάρτη στα 1,97 ευρώ το κιλό, ενώ μια μέρα πριν ήταν στα 1,93 ευρώ το κιλό και τη Δευτέρα στα 1,86 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας την άνοδο της διεθνούς αγοράς.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του σύσπορου - με βάση απόδοση 33% σε εκκοκκισμένο, όπως υπολογίζεται από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ- κυμαίνεται στα 0,65 ευρώ το κιλό, ενώ την Τρίτη ήταν στα 0,64 ευρώ το κιλό και τη Δευτέρα στα 0,61 ευρώ το κιλό.
Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου είναι στα 1,3964.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρξε έντονη διόρθωση χρηματιστηριακά, κυρίως λόγω κερδοσκοπικών ρευστοποιήσεων. Κατόπιν η αγορά ανέκαμψε λόγω της αυξημένης ζήτησης και της πτώσης του δολαρίου.
Στην εγχώρια αγορά, βέβαια, εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για την ποιότητα βάμβακος που θα μαζευτεί στο εξής, καθώς οι βροχοπτώσεις σίγουρα θα επηρεάσουν το χρώμα του εκκοκκισμένου, υποβαθμίζοντας το.
Νέο ρεκόρ και στα δημητριακά
Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια αγορά των δημητριακών, προκαλώντας αύξηση κατά 6% στην τιμή του καλαμποκιού, 6,6% για την σόγια και 9,1% στην τιμή του σιταριού, προκάλεσε η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω σε ποσοστό 4% των προβλέψεων για την παραγωγή καλαμποκιού, η τιμή του προϊόντος για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο Σικάγο ενισχύθηκε κι άλλο την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου φτάνοντας τα 5,79 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ μια μέρα πριν ήταν στα 5,7325 δολάρια ανά μπούσελ.
Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο της Μπολόνιας στην Ιταλία, η τιμή του καλαμποκιού μετά από πολλές εβδομάδες συνεχών ανοδικών κινήσεων διαμορφώνεται στα 215-217 ευρώ ο τόνος, και του σκληρού σιταριού καλής ποιότητας κυμαίνεται από 227 μέχρι 231 ευρώ ο τόνος.
Βουτιά στην παραγωγή, αύξηση στις τιμές χειμερινών φρούτων
Κάμψη στην παραγωγή φρούτων στο βόρειο ημισφαίριο, με συνέπεια μια αεπερχόμενη αύξηση στην τιμή τους διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής που διοργανώθηκε στα πλαίσια της Macfrut, της μεγαλύτερης έκθεσης στη βιομηχανία νωπών προϊόντων, στον χώρο της Μεσογείου. Η συνάντηση έγινε στη γείτονα Ιταλία, από 6 έως 8 Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων κατέδειξε ετησίως μια πτώση κατά 10-20% στην παραγωγή των σημαντικότερων χειμερινών φρούτων, όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή.
Στην Ιταλία η παραγωγή των ακτινίδιων εμφανίζεται μειωμένη μέχρι και 38% σε ορισμένες περιοχές, ενώ και στα αχλάδια της ποικιλίας Φέτελ η παραγωγή αναμένεται να κάνει βουτιά κατά 35%, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Όσον αφορά την παραγωγή μήλων, αναμένεται στους 9,8 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2009. Η πτώση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Πολωνία (-24%) και στη Γερμανία (-17%), ενώ ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία με -3% και -4% αντίστοιχα.
Η παραγωγή ακτινιδίου υπολογίζεται μειωμένη κατά 17% στο βόρειο ημισφαίριο, αφού αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής, μεταξύ αυτών και η Ιταλία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, σημείωσαν σημαντική πτώση. Μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνια αναφέρθηκε μια αύξηση στην παραγωγή.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε η συνάντηση, είναι η αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή φρούτων κατά 14% την περίοδο 2000-2009, ενώ επίσης σημειώνεται η δυναμική των ασιατικών χωρών σε αυτή την αγορά, οι οποίες έχουν αυξήσει το μερίδιο τους από το 43% στο 50% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, τη στιγμή που την ίδια περίοδο η Ευρώπη μειώνει το μερίδιο της από το 16% στο 12%.
http://www.agronews.gr/content/view/61114/200/lang,el/