http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αν «ΘΕΣγάλα», μόνο συνεταιριστικό!

Αν «ΘΕΣγάλα», μόνο συνεταιριστικό!
Τις βάσεις για την επικερδή διαχείριση του αγελαδινού γάλακτος βάζουν 60 κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και την Πιερία, με την συμμετοχή και 10 κτηνοτρόφων από τη Μαγνησία, συστήνοντας το πρώτο μεγάλο συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων στην Ελλάδα, κίνηση η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην εμπορία του αγελαδινού γάλακτος και να ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση των παραγωγών.
Οι πρώτες υπογραφές «έπεσαν» την Παρασκευή σε συνάντηση που έγινε στη Λάρισα και η διακριτική επωνυμία που αποφασίστηκε να δοθεί στο συνεταιρισμό – ομάδα παραγωγών είναι «ΘΕΣγάλα». Αυτή τη στιγμή έχουν υπογράψει ήδη 60 παραγωγοί από τη Μαγνησία, τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ μετέχουν και μεγάλοι παραγωγοί από την Πιερία.
Ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων, όπως αναφέρει ο γεωπόνος της εταιρείας συμβούλων «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» Ντίνος Μπλιάτσιος ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε μειώσει τις αντιστάσεις και να πείσει τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση, αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή τόσο στις διαπραγματεύσεις με τις γαλακτοβιομηχανίες για τη διάθεση της παραγωγής, όσο και στη διαδικασία προμήθειας των ζωοτροφών και εφοδίων που χρειάζονται οι μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το στοιχείο ότι σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς ήδη η ομάδα των παραγωγών συγκεντρώνει περίπου 60.000 τόνους αγελαδινό γάλα ετησίως, ποσότητα που αποτελεί το 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, ενώ καταναλώνει και περί τους 80.000 τόνους ζωοτροφές το χρόνο.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του συνεταιρισμού, όπως τονίζει ο κ. Μπλιάτσιος, θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια θα συνταχθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της οργάνωσης με τον οποίο θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών, με στόχο η πρωτοβουλία να αποτελέσει πρότυπο και για τους αγελαδοτρόφους άλλων περιοχών της χώρας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγινε και σχετική διερεύνηση στις δυνατότητες της αγοράς, ενώ όπως τονίστηκε στη διάρκεια της ιδρυτικής συνέλευσης στόχος του συνεταιρισμού είναι να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά αγελαδινού γάλακτος, αλλά και στην προμήθεια των εισροών στις μονάδες τους.

«Επιτέλους σε μια αγορά που δεν είναι καθόλου οργανωμένη, με αποτέλεσμα οι αγελαδοτρόφοι να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, έγινε το πρώτο βήμα από τη Θεσσαλία και την Πιερία με την αποφασιστικότητα που έδειξαν μερικοί κτηνοτρόφοι να πάρουν την τύχη του προϊόντος που παράγουν στα χέρια τους. Έτσι στην υπερσυγκέντρωση των εταιριών γάλακτος απάντησαν με την ίδρυση του πρώτου Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλιάτσιος.

Συντάκτης: Αλίκη Φωτιάδου
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/29859/--.aspx

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr