http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

«Ακτινογραφία» της αγοράς σιτηρών με βάση έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ


 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικαιροποιημένη έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ και της αρμόδιας υπηρεσίας της, για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά των σιτηρών. Η έκθεση παρέχει ενημέρωση για την παγκόσμια αγορά σίτου, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Από την έκθεση προκύπτει, ότι αν και η αύξηση τιμών παραγωγού σίτου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντική στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2010, το μεγαλύτερο μέρος του ανεφοδιασμού της εγχώριας αγοράς,  μέχρι τέλους Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με χαμηλές τιμές, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από εισαγωγές - και μάλιστα με τιμές χαμηλότερες εκείνων του πρώτου εξαμήνου του 2009, που προηγήθηκαν της αύξησης.
Επομένως, σύμφωνα με τα προηγούμενα, δεν δικαιολογείται καμία αύξηση τιμών στο αλεύρι
αρτοποιίας μέχρι και τον Ιούλιο 2010.
Ολόκληρη η έκθεση

Στοιχεία αγοράς σιτηρών

Παγκόσμια αγορά σίτου

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (Σεπτ. 2010) , επιβεβαιώνεται η προηγούμενη εκτίμηση για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σίτου (-5,5%) καθώς και των αποθεμάτων τέλους (-9%) της τρέχουσας περιόδου 10/11 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο τα αποθέματα αναμένεται να παραμείνουν σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα (178 εκ. τ.).
Ιδιαίτερα σημαντική πτώση της παραγωγής εκτιμάται στη Ρωσία (-31%), την Ουκρανία (-19%) και το Καζακστάν (-32%) εξ αιτίας του καύσωνα και της ξηρασίας αλλά και τον Καναδά (-15%) εξ αιτίας πλημμυρών.
Τα αποθέματα σίτου περιόδου 10/11 των 8 κύριων εξαγωγικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Αργεντινής, ΕΕ27, Ρωσίας, Ουκρανίας, Καζακστάν), αν και μειωμένα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιόδους, κατέχουν την τρίτη θέση σε επίπεδο 5ετίας. Στην ΕΕ27 ειδικότερα τα αποθέματα τέλους της περιόδου 09/10 εκτιμώνται στα 15 εκ. τόνους και προβλέπεται κατά τη νέα περίοδο 10/11 να μειωθούν στα 13 εκ. τόνους (-12%). Σημαντικότερη μείωση προβλέπεται στον Καναδά (-28%) ενώ αύξηση αποθεμάτων προβλέπεται στην Κίνα (+13%).
Εξαγωγικό εμπόριο σίτου

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (Σεπτ. 2010) κατά την τρέχουσα περίοδο 10/11 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εξαγωγών σίτου από τη Ρωσία (συνολικά κατά 15,0 εκ τόνους, ποσοστό -81%). Σημαντική μείωση προβλέπεται για την Ουκρανία κατά 3,3 εκ. τόνους (-36%) και για το Καζακστάν κατά 1,4 εκ. τόνους (-17,4%). Ταυτόχρονα αναθεωρείται η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ27 , για τις οποίες πλέον  προβλέπεται μικρή μείωση κατά 0,5 εκ. τόνους (-2%) κυρίως λόγω μείωσης των εξαγωγών Γερμανικού σίτου. Το έλλειμμα αυτό αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά  10 εκ. τόνους (ποσοστό +40,5%). Αύξηση εξαγωγών εκτιμάται επίσης για την Αυστραλία κατά 1,75 εκ. τόνους (+13% περίπου).

Εξέλιξη τιμών σίτου

Στους πλέον εμπορεύσιμους τύπους σίτου των ΗΠΑ από τα μέσα Ιουλίου (20.7.2010) και μέχρι τέλους Αυγούστου 2010 καταγράφεται σημαντική αύξηση τιμής. Ειδικότερα καταγράφηκε άνοδος του χειμερινού σίτου HRW στα 311$/τόνο λόγω αυξημένης ζήτησης κυρίως από την Αίγυπτο. Επίσης καταγράφεται άνοδος του εαρινού σίτου HRS στα 376$/τόνο καθώς και άνοδος του μαλακού σίτου SRW στα 304$/τόνο.


Εξελίξεις στην Ελλάδα

Εξέλιξη εμπορίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής κατά το 2009 εισήχθησαν στην Ελλάδα 824.000 τόνοι μαλακού σίτου αξίας 141,5 εκατ. € με μέση τιμή 172 €/τόνο περίπου. Οι ποσότητες που εισήχθησαν από τις χώρες της Μαύρης θάλασσας (Ουκρανία, Καζακστάν, Ρωσία) ανήλθαν στους 135.100 τόνους (16 %). Το υπόλοιπο προμηθεύτηκε από άλλες χώρες (Ουγγαρία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ).

Όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2009) εισήχθησαν στην Ελλάδα 369.500 τόνοι μαλακού σίτου αρτοποιίας, καλύπτοντας το 45% περίπου της ετήσιας εισαχθείσας ποσότητας κατά το 2009, με μια μέση τιμή εισαγωγής cif της τάξεως των 175 €/τόνο. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2010) η εισαχθείσα ποσότητα (343.000 τόνοι) δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους (369.000 τόνοι), ενώ η μέση τιμή εισαγωγής, ίση με 163 €/τόνο, είναι μειωμένη κατά 6,8% περίπου. 

 Στοιχεία εισαγωγής μαλακού σίτου στην Ελλάδα ανά χώρα

(τιμή cif σε €/τόνο, προς εισαχθείσα ποσότητα)

Χώρες
2009
Ιαν -Ιούνιος '09
Ιαν -Ιούνιος '10
Ουγγαρία
184
179
156

(195.000 τ.)
(110.000 τ.)
(113.000 τ.)
Γαλλία
179
204
162

(155.000 τ.)
(59.000 τ.)
(58.000 τ.)
Βουλγαρία
138
145
135

(95.000 τ.)
(30.000 τ.)
(47.000 τ.)
Ρουμανία
128
131
172

(68.000 τ.)
(21.000 τ.)
(9.000 τ,)
Γερμανία
205
216
188

(64.000 τ.)
(29.000 τ.)
(27.000 τ.)
Κύπρος
221
237
181

(62.000 τ.)
(28.000 τ.)
(30.000 τ.)
Ουκρανία
122
122
149

(56.000 τ.)
(56.000 τ.)
(3.000 τ.)
Καζακστάν
217
207
199

(51.000 τ.)
(8.000 τ.) 
(27.000 τ.)
Ρωσία
127
140
165

(29.000 τ.)
(3.000 τ.)
(12.000 τ.)
Συνολικά
172
175
163
(Όλες οι χώρες)

(824.000 τ.)

(369.000 τ.)

(343.000 τ.)
      Πηγή : επεξεργασία στοιχείων ΕΛ.ΣΤΑΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η μέση τιμή (cif €/τόνο) εισαγωγής του μαλακού σίτου από το Νοέμβριο 2008 (255€/τόνο) μέχρι και τον Ιούνιο 2010 συνεχώς μειώνεται φθάνοντας στο επίπεδο των 161€/τόνο. Φαίνεται επίσης ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής μαλακού σίτου ανά μήνα πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο εξάμηνο  του έτους και ιδιαίτερα στο 3μηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εμπόρων Δημητριακών (COCERAL), η εγχώρια παραγωγή μαλακού σίτου εσοδείας 2010 στη χώρα μας εκτιμάται στο επίπεδο των 360.000 τόνων, μειωμένη κατά 26%  σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (488.000 τόνοι).

Με βάση την παραγωγή, τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου και την κατανάλωση κατά το έτος 2009, εκτιμάται ότι η εγχώρια παραγωγή μαλακού σίτου καλύπτει το 30% περίπου των αναγκών σε αλεύρι αρτοποιίας. Το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να διαφοροποιείται κατά το 2010.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκεντρώνονται εκτιμάται ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος  της εγχώριας παραγωγής μαλακού σίτου έχει ήδη διατεθεί στο εμπόριο σε τιμές παραγωγού που κυμαίνονται  από 10 έως 16 λεπτά /κιλό, επίπεδο τιμών σχεδόν ίδιο με εκείνο του 2009. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι έχει ήδη διατεθεί στην αγορά, σε αυτό το χαμηλό επίπεδο τιμών, το 60% έως 70% της παραγωγής μαλακού σίτου εσοδείας 2010.

Στο σκληρό σιτάρι, όπου η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται, σύμφωνα με την COCERAL, μειωμένη κατά 20%, ένα ποσοστό έχει ήδη διατεθεί στην αγορά σε τιμές  από 10 έως 15 λεπτά /κιλό, σχεδόν ίδιες με εκείνες του 2009, ενώ ορισμένοι προμηθευτές τηρούν στάση αναμονής προσδοκώντας καλύτερες τιμές.

Εξέλιξη τιμών

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής αρχής, κατά το 2009 παρατηρείται σε πολλά αγροτικά προϊόντα μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2008. Μεταξύ αυτών, η πλέον σημαντική μείωση καταγράφεται στο μαλακό (-37%) και στο σκληρό σιτάρι (-30% περίπου).

Η σημαντική αυτή πτώση των τιμών παραγωγού κατά το 2009 απέβει προς όφελος της μεταποιητικής και εμπορικής αλυσίδας των τροφίμων από αλεσμένα σιτηρά (ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής κ.α. παρασκευάσματα).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι τιμές παραγωγού εμφανίζουν στασιμότητα, τόσο στο μαλακό όσο και στο σκληρό σιτάρι. Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο - και ιδιαίτερα από τον Αύγουστο του 2010, μετά την αναγγελία της απαγόρευσης των εξαγωγών ρωσικού σίτου, παρατηρείται διεθνώς, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αύξηση των τιμών μαλακού κυρίως σίτου. Η άνοδος αυτή επιβεβαιώνεται από τις σημαντικότερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πηγές (Υπουργείο Γεωργίας Αμερικής, Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών κ.α.).

Αναλυτικά στοιχεία ως προς την εβδομαδιαία εξέλιξη των τιμών παραγωγού σιτηρών, αλλά και προϊόντων αρτοποιίας παρέχονται από αξιόπιστες πηγές της ιταλικής αγοράς (Ινστιτούτο ISMEA), η οποία αποκτά ενδιαφέρον και εξαιτίας του σημαντικού επιπέδου εμπορικών συναλλαγών σιτηρών με τη χώρα μας. Από την καταγραφή αυτή φαίνεται ότι από τα μέσα Ιουλίου 2010 σηματοδοτείται έναρξη αισθητών εβδομαδιαίων αυξήσεων των τιμών παραγωγού στο σκληρό σιτάρι, που αθροιστικά, για το διάστημα 12/7- 22/8/10, ανέρχονται στο 19% περίπου.

Σκληρός σίτος : Εξέλιξη τιμών παραγωγού για το διάστημα 24/05-29/08/2010








Εβδομάδα
Περίοδος
Τιμή €/τόνο
% Μεταβολή
Κινητός μέσος όρος
% Μεταβολή κ.μ.ό.


1
24/05/10-30/05/10
154,98





2
31/05/10-06/06/10
156,98
1,29%
156,79



3
07/06/10-13/06/10
158,40
0,90%
157,15
0,23%


4
14/06/10-20/06/10
156,08
-1,46%
155,73
-0,91%


5
21/06/10-27/06/10
152,71
-2,16%
153,28
-1,57%


6
28/06/10-04/07/10
151,06
-1,08%
152,76
-0,34%


7
05/07/10-11/07/10
154,50
2,28%
157,92
3,38%


8
12/07/10-18/07/10
168,20
8,87%
165,80
4,99%


9
19/07/10-25/07/10
174,69
3,86%
174,80
5,43%

10
26/07/10-01/08/10
181,52
3,91%
181,79
4,00%
19,0%
11
02/08/10-08/08/10
189,17
4,21%
184,67
1,58%
12
09/08/10-15/08/10
183,33
-3,09%
191,19
3,53%

13
16/08/10-22/08/10
201,08
9,68%
197,37
3,23%

14
23/08/10-29/08/10
207,71
3,30%





Πηγή : επεξεργασία στοιχείων ISMEA



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τα μέσα Ιουλίου 2010 σημειώνεται έντονη αύξηση των τιμών παραγωγού στο μαλακό σιτάρι (από 12.7.έως 22.8.2010 αθροιστικά 27,5%).

Μαλακός σίτος: Εξέλιξη τιμών παραγωγού για το διάστημα 24/05-29/08/2010








Εβδομάδα
Περίοδος
Τιμή €/τόνο
% Μεταβολή
Κινητός μέσος όρος
% Μεταβολή


1
24/05/10-30/05/10
155,44





2
31/05/10-06/06/10
157,68
1,44%
157,60



3
07/06/10-13/06/10
159,69
1,27%
158,83
0,78%


4
14/06/10-20/06/10
159,13
-0,35%
159,41
0,36%


5
21/06/10-27/06/10


148,82
-6,65%


6
28/06/10-04/07/10
138,50

143,75
-3,40%


7
05/07/10-11/07/10
149,00
7,58%
149,40
3,93%


8
12/07/10-18/07/10
160,71
7,86%
159,20
6,56%


9
19/07/10-25/07/10
167,90
4,47%
167,58
5,26%

10
26/07/10-01/08/10
174,14
3,72%
176,51
5,32%
27,5%
11
02/08/10-08/08/10
187,48
7,66%
182,83
3,58%
12
09/08/10-15/08/10
186,88
-0,32%
194,13
6,18%

13
16/08/10-22/08/10
208,04
11,32%
203,05
4,59%

14
23/08/10-29/08/10
214,22
2,97%





Πηγή : επεξεργασία στοιχείων ISMEA


Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τα μέσα Ιουλίου 2010 σημειώνεται έντονη αύξηση των τιμών και στο αλεύρι αρτοποιίας (αθροιστικά 22,2% μέσα  στην ίδια περίοδο).

Αλεύρι αρτοποιΐας : Εξέλιξη τιμών αλεύρου αρτοποιϊας για το διάστημα 24/05-29/08/2010








Εβδομάδα
Περίοδος
Τιμή €/τόνο
% Μεταβολή
Κινητός μέσος όρος
% Μεταβολή


1
24/05/10-30/05/10
305,25





2
31/05/10-06/06/10
305,25
0,00%
305,25



3
07/06/10-13/06/10
305,25
0,00%
305,25
0,00%


4
14/06/10-20/06/10
305,25
0,00%
305,25
0,00%


5
21/06/10-27/06/10
305,25
0,00%
305,25
0,00%


6
28/06/10-04/07/10
305,25
0,00%
306,08
0,27%


7
05/07/10-11/07/10
307,75
0,82%
309,92
1,25%


8
12/07/10-18/07/10
316,75
2,92%
318,25
2,69%

9
19/07/10-25/07/10
330,25
4,26%
328,25
3,14%

10
26/07/10-01/08/10
337,75
2,27%
343,58
4,67%
22,2%
11
02/08/10-08/08/10
362,75
7,40%
350,25
1,94%
12
09/08/10-15/08/10


374,00
6,78%

13
16/08/10-22/08/10
385,25

389,00
4,01%

14
23/08/10-29/08/10
392,75
1,95%




Πηγή : επεξεργασία στοιχείων ISMEA


Συμπεράσματα

Αν και η αύξηση τιμών παραγωγού σίτου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντική στο διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2010, το μεγαλύτερο μέρος του ανεφοδιασμού της εγχώριας αγοράς,  μέχρι τέλους Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με χαμηλές τιμές, τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από εισαγωγές - και μάλιστα με τιμές χαμηλότερες εκείνων του πρώτου εξαμήνου του 2009, που προηγήθηκαν της αύξησης. Επομένως, σύμφωνα με τα προηγούμενα, δεν δικαιολογείται καμία αύξηση τιμών στο αλεύρι αρτοποιίας μέχρι και τον Ιούλιο 2010.

Στο διάστημα 12.7.έως 22.8.2010 καταγράφεται αύξηση του μέσου όρου των τιμών μαλακού σίτου, της τάξεως του 27%, αλλά και αυτή είναι προοδευτική και όχι αιφνίδια.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, στην αγορά φαίνεται ότι έχει ήδη ενσωματωθεί αύξηση τιμών αλεύρου αρτοποιίας από 20€/50κιλά στα 26 έως 27€/50 κιλά (+33% περίπου), με πρόσχημα την περικοπή εκπτώσεων. Πρόκειται για αύξηση τιμής η οποία δεν κρίνεται δικαιολογημένη, τόσο ως προς τον αιφνίδιο τρόπο εφαρμογής της, όσο και ως προς  το ύψος της.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/e7f5bafb-2880-4d03-88c8-0b35b5f06d0d

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr