
Όπως τονίστηκε, οι προοπτικές είναι σημαντικές αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένη πολιτική προβολής, όπως κάνουν συστηματικά εδώ και χρόνια οι κύριοι ανταγωνιστές της, Ιταλία και Ισπανία.
Στο πλαίσιο αυτό, καίριας σημασίας η δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου για το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελληνική επιτραπέζια ελιά. Το δίγλωσσο portal «Helloo!» (από τα αρχικά Hellenic Olive Oil) που παρουσιάστηκε στα μέλη της ΕΔΟΕΕ θα απευθύνεται τόσο στον
παγκόσμιο καταναλωτή όσο και στους επαγγελματίες του εμπορίου, επιτελώντας διπλό ρόλο, προβολής και διαφήμισης αλλά και διευκόλυνσης της εμπορίας του ελληνικού ελαιολάδου και της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς.
Πρόταση για ανταποδοτική εισφορά

Σύμφωνα με την πρόταση, η ανταποδοτική εισφορά υπέρ της ΕΔΟΕΕ θα επιβάλλεται σε όλες τις ποσότητες ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που διακινούνται χύμα για εμπορικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, «η ανταποδοτική εισφορά αναφέρεται και εφαρμόζεται στο συνολικό όγκο πωλήσεων του ελαιολάδου, του πυρηνελαίου και της επιτραπέζιας ελιάς που:
α) διατίθενται για εμπορικούς σκοπούς από τους παραγωγούς
β) αποτελούν αντικείμενο πρώτης εμπορικής διακίνησης.
Σύμφωνα με την πρόταση, «Η ανταποδοτική εισφορά καθορίζεται ανά μονάδα βάρους (κιλό) ελαιολάδου, πυρηνελαίου και επιτραπέζιας ελιάς και το ύψος της αποφασίζεται από τη Γ.Σ. των μελών της ΕΔΟΕΕ κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. της Οργάνωσης και έχει τριετή διάρκεια εφαρμογής.»
Η απόδοση των οφειλόμενων ποσών θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση από τους ελαιοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εμπορικές πράξεις. «Η απόδοση της ανταποδοτικής εισφοράς που βαρύνει τον ελαιοπαραγωγό γίνεται από τον έμπορο/αγοραστή του ελαιολάδου ή της επιτραπέζιας ελιάς με παρακράτηση του αναλογούντος κατά περίπτωση ποσού, το οποίο αναγράφεται στο εκδιδόμενο σύμφωνα με τον ΚΒΣ τιμολόγιο αγοράς.»
Και δημιουργία μητρώου
Προκειμένου να υπαχθούν στο μέτρο όλες οι επιχειρήσεις ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, καθιερώνονται Μητρώα Επιχειρήσεων Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στο ΥΠΑΑΤ, και πιο συγκεκριμένα:
-Μητρώο Ελαιοτριβείων
- Μητρώο Επιχειρήσεων Εμπορίας Ελαιολάδου
- Μητρώο Επιχειρήσεων Εμπορίας Επιτραπέζιας Ελιάς
- Μητρώο Τυποποιητικών Επιχειρήσεων Ελαιολάδου
- Μητρώο Μεταποιητικών και Τυποποιητικών Επιχειρήσεων Επιτραπέζιας Ελιάς
- Μητρώο Πυρηνελουργείων και
- Μητρώο Ραφιναριών Ελαιολάδου.
Κλειδί για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ελαιοκομίας είναι το μάρκετινγκ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΕΕ, Τζανέτο Καραμίχα: «Εάν δεν διευρύνουμε τις αγορές μας σε τυποποιημένο ελαιόλαδο, αν δεν αναστρέψουμε το ισοζύγιο μεταξύ χύμα και τυποποιημένων –προϊόντων να μην περιμένουμε ότι ο κλάδος θα έχει μέλλον» τόνισε ο κ. Καραμίχας. Όσον αφορά επείγοντα θέματα του κλάδου, ο κ. Καραμίχας έθεσε το ζήτημα της διόρθωσης του φακέλου για το Π.Ο.Π. ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας,με την επέκταση της γεωγραφικής περιοχής σε περιοχές των όμορων νομών της Μεσσηνίας. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος έθεσε το θέμα της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος, ως καταλύτη στα ζητήματα που απασχολούν τον ελαιοκομικό κλάδο, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως θα υπάρξει και πρωθυπουργική πρωτοβουλία, για την στρατηγική προώθηση της ελιάς και του ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής που αναπτύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συνέλευση της ΕΔΟΕΕ εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα του Δ.Σ. του έτους 2009, ο ισολογισμός και ο λογαριασμός αποτελεσμάτων/χρήσης, ενώ εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δράσης για το 2010.http://www.agronews.gr/content/view/58612/36/lang,el/ |