http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Μνημόνιο διάσωσης για το κρασί προτείνει η ΚΕΟΣΟΕ






ImageΜέτρα, με τη μορφή μνημονίου, μεταξύ πολιτείας, οινοποιών και αμπελουργών, προτείνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τα οποία θα βοηθήσουν στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη του κλάδου στο μέλλον. Ως άμεσο μέτρο προστασίας του αμπελοοινικού τομέα από τα πολύ υψηλά αποθέματα για την περίοδο που διανύουμε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, ζήτησε να εφαρμοστεί σε εκτεταμένο βαθμό η απόσταξη κρίσης.
Στη συνέχεια ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους συνεταιριστικές-οινοποιούς να προχωρήσουν σε διαβάθμιση τιμής στα οινοστάφυλα ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος, ενώ ζήτησε από τους αμπελουργούς να δίνουν την καλύτερη ποιότητα στα συνεταιριστικά οινοποιεία.
Τα μέτρα που ζήτησε ο κ. Μάρκου από την πολιτεία, με σημαντικότερα την ταυτοποίηση του αμπελουργικού μητρώου με το ΟΣΔΕ και τους αυστηρούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του κρασιού, θα περιλαμβάνονται σε μια πλατφόρμα «τίμιας πολιτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση», όπως την χαρακτήρισε.
ImageΜία πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος προέβαλε την πολιτική βούληση του υπουργείου για αλλαγές, ανέλυσε τα οφέλη από τη διαμόρφωση μίας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης και ξεκαθάρισε ότι θέλει τη βοήθεια του κλάδου ώστε να αντιμετωπίσει δραστικά τη νοθεία και την ελληνοποίηση των κρασιών.
Σε επίπεδο μεταποίησης, ο κ. Μάρκου πρότεινε τη δημιουργία Ισοζυγίου Οίνου και την επιβολή της χρήσης οινικής αλκοόλης στο ούζο, ενώ έθεσε και το πλαίσιο μίας επικερδούς – για όλους – και τίμιας διεπαγγελματικής συμφωνίας αμπελουργών και οινοποιών, που θα προάγει το ποιοτικό προϊόν και όχι «τις ελληνοποιήσεις και τα απόρρωγα», όπως είπε.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία για την
εξέλιξη της αγοράς: 
- Πτώση στην κατανάλωση κατά 45% το εξάμηνο του 2010.
- Αύξηση των εισαγωγών σε αξία κατά 38% από Τρίτες Χώρες και μείωση κατά 20% από κοινοτικές χώρες.
- Μείωση των εξαγωγών σε αξία κατά 13% προς Τρίτες Χώρες και αύξηση κατά 9% προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Αυξημένα αποθέματα κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
- Τιμή καταναλωτή, κατά μέσο όρο, 7 ευρώ το μπουκάλι στο ράφι και 30 ευρώ στην εστίαση.
- Μείωση της τιμής παραγωγού κατά 37% σε σύγκριση με το 2009, αφού διαμορφώνεται κάτω από τα 17 λεπτά/κιλό σταφυλιού.
Τα στοιχεία και οι προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 49ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης το πρωί της 7ης Ιουλίου, όπου απηύθηναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

http://www.agronews.gr/content/view/58614/200/lang,el/ 

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr