http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::milk news:: Σε άλλο ράφι το φρέσκο γάλα και σε άλλο το μακράς διαρκείας .




Φρένο στην άναρχη τοποθέτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως του γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ προσπαθεί να βάλει η Νομαρχία Λάρισας.
Ήδη έχει ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και κυρίως σε σούπερ μάρκετ με σκοπό να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό αλλά και τους γαλακτοπαραγωγούς ζητώντας όπως..... άλλωστε προβλέπει και σχετική αγορανομική διάταξη την ξεχωριστή τοποθέτηση και σε ευδιάκριτα σημεία πώλησης του φρέσκου από το μακράς διάρκειας γάλα.
Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί μέχρι την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης.
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο γραφείο του ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός με το σύλλογο αγελαδοτρόφων Ν.Λάρισας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους και κυρίως αυτό που ζητούν επιμόνως οι αγελαδοτρόφοι να πωλείται δηλαδή σε ξεχωριστά ράφια το φρέσκο από το μακράς διαρκείας γάλα.
Σ΄ αυτή την υπερπροσπάθεια να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο για να διαφυλαχθούν και τα συμφέροντα των γαλακτοπαραγωγών η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Λάρισας πραγματοποιεί ελέγχους σε επιχειρήσεις ζητώντας την τήρηση της Αγορανομικής διάταξης 7/2009 άρθρο 33 που προβλέπει :
Πρώτον την υποχρέωση των παραγωγών για την αναγραφή ενδείξεων επί της συσκευασίας των πάσης φύσεως γαλακτοκομικών προϊόντων, που υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλακτος), που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή και διάθεση των προϊόντων αυτών στον τελικό καταναλωτή και
Δεύτερον τις υποχρεώσεις των λιανοπωλητών, για τον τρόπο τοποθέτησης των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σημεία πώλησης των καταστημάτων τους.
Στη σχετική αγορανομική διάταξη υπάγονται ακόμη
α)Οι διάφορες κατηγορίες γάλακτος
β)Το γάλα σε σκόνη, προοριζόμενο για βρέφη και νήπια
γ) Τα σοκολατούχα γάλατα
δ) Τα γιαούρτια ( με προσθήκη ή μη άλλων υλών όπως φρούτα, δημητριακά, μέλι κ.λ.π)
ε) Τα επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα.
στ) Οι κρέμες, ρυζόγαλα και κρέμες γάλακτος.
Ακόμη στην εν λόγω αγορανομική διάταξη επί της κλειστής συσκευασίας των προϊόντων και όταν αυτά παράγονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα (π.χ από γάλα προέλευσης 100% Ελληνικό ή 100% Ολλανδικό) ή τις χώρες (π.χ. από την πρόσμιξη γάλακτος…..% Ελληνικό,…..% Ολλανδικό) προέλευσης γάλακτος από το οποίο παρασκευάσθηκαν.
Σε περίπτωση που τα παραπάνω προϊόντα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ) , πλην της Ελλάδος ή εισάγονται από τρίτες χώρες τότε επί της συσκευασίας τους πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη που υποδηλώνει την συγκεκριμένη χώρα παραγωγή τους(π.χ. παράγεται στην Ολλανδία). Οι ενδείξεις αυτές πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα και στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ονομασία των προϊόντων.
Οι λιανοπωλητές για τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα υποχρεούνται να τοποθετούν τα προϊόντα
α) απλής παστερίωσης (φρέσκο γάλα)
β) υψηλής παστερίωσης
γ) μακράς διάρκειας
δ) εβαπορέ, ζαχαρούχο ή μη, σε ευδιάκριτα- ξεχωριστά σημεία (π.χ. στα χρησιμοποιούμενα ψυγεία σε ξεχωριστό ράφι το φρέσκο γάλα και σε άλλο ράφι το γάλα υψηλής παστερίωσης), έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει με ασφάλεια το γάλα που επιθυμεί να προμηθευτεί.

http://www.agroschannel.com

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr