http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Η σήμανση των τροφίμων σήμερα στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου

 
Τι ακριβώς θα αναγράφουν οι ετικέτες των τροφίμων θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, βάσει πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστούν ορισμένες πληροφορίες υποχρεωτικές σε όλα τα τρόφιμα. Ωστόσο η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου, Γερμανίδα Χριστιαvoδημoκράτης, Renate Sommer, έχει ήδη εκφράσει επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι οι προτάσεις θα κάνουν τις πληροφορίες υπερβολικά πολύπλοκες και κατηγορεί την Επιτροπή ότι δεν συζήτησε το θέμα αρκετά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Μεταξύ άλλων η πρόταση που έχει υποβληθεί στο ΕΚ περιλαμβάνει την τοποθέτηση σε κάθε συσκευασία πληροφοριών για ορισμένα θρεπτικά συστατικά με συνέπειες για την υγεία, όπως είναι τα
λίπη, οι ζάχαρες και το αλάτι. Από την άλλη, κάθε κράτος μέλος θα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών αυτών όπως θεωρεί πρέπον, δεδομένων των συνηθειών των καταναλωτών του και των αναγκών των επιχειρήσεων. Μοναδικός ουσιαστικός περιορισμός ως προς την εμφάνιση των πληροφοριών είναι πως τα γράμματα δεν πρέπει να είναι μικρότερα από 3 χιλιοστά του μέτρου.
Ο νέος κανονισμός αντικαθιστά έναν παλαιότερο και επτά διαφορετικές οδηγίες όμως η εισηγήτρια, Renate Sommer, σημειώνει στην έκθεσή της μια σειρά προβλημάτων με το κείμενο, όπως έχει διαμορφωθεί.
Το πρώτο είναι πως οι πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι υπερβολικές δημιουργώντας μέχρι και πρόβλημα χώρου στη συσκευασία χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι πραγματικά χρήσιμες για τον καταναλωτή. Σημειώνει μάλιστα ότι η πρόνοια για χαρακτήρες μεγέθους τουλάχιστον 3 χιλιοστών θα οδηγήσει υποχρεωτικά στη χρήση μεγαλύτερων συσκευασιών, με ότι συνεπάγεται αυτό ακόμα και σε επίπεδο όγκου απορριμμάτων.
Επιπλέον, η ελευθερία διαμόρφωσης του τρόπου παρουσίασης των πληροφοριών σε κάθε κράτος μέλος, μεταφράζεται σε μεγάλο πρόσθετο κόστος, ίσως και δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, για τις εταιρίες τροφίμων που θα πρέπει να προσαρμόζουν τις ετικέτες για κάθε διαφορετική χώρα στην οποία πωλούν τα προϊόντα τους.
Προτείνει έτσι να μην προχωρήσει ο νέος κανονισμός πριν ολοκληρωθεί, τον ερχόμενο χρόνο, η τριετής καταναλωτική έρευνα για τις συσκευασίες που άρχισε το 2008 και αναμφίβολα θα αποδώσει χρήσιμες πληροφορίες για την πραγματική αντιμετώπιση συσκευασιών και πληροφοριών από τους καταναλωτές.
Επιπλέον επισημαίνει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια ρύθμισης των πληροφοριών που παρέχονται με τα τρόφιμα θα πρέπει στο μέλλον να περιλαμβάνει και ειδικές πρόνοιες για την προστασία όλων εκείνων που δεν τα πωλούν συσκευασμένα, από τους κρεοπώλες και τους ζαχαροπλάστες, μέχρι τους ψαράδες και, φυσικά, τα εστιατόρια.
Τις επιφυλάξεις της κ. Sommer έχουν ήδη στηρίξει οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, υπερψηφίζοντας την έκθεση.
Αναλυτικότερα: Η έκθεση Sommer
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/9c05ea75-d869-41a4-85a7-caadd9be3f28

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr