http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη εκτροφή σαλιγκαριών

 
Μια νέα υποσχόμενη αγροτική επένδυση είναι η εκτροφή σαλιγκαριών που ολοένα και κερδίζει έδαφος στην χώρα μας καθώς ήδη λειτουργούν περί τα 100 σαλιγκαροτροφεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί Τρικαλινοί αγρότες, κυρίως νέοι σε ηλικία, στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε εναλλακτικές καλλιέργειες και μια από αυτές είναι και η εκτροφή σαλιγκαριών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων που ζητούν από την υπηρεσία ενημέρωση για τον τρόπο εκτροφής αλλά και το κόστος της επένδυσης που, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, επιδοτούνταν με 40% από τον αναπτυξιακό νόμο.
Η σαλιγκαροτροφία είναι συμβολαιακή γεωργία και ο ενδιαφερόμενος σαλιγκαροτρόφος θα πρέπει να αναζητήσει εταιρείες εμπορίας σαλιγκαριών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Η εν λόγω δραστηριότητα έχει δυο τύπους, την ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, όπως ονομάζεται και την κλειστού τύπου που απαιτεί και κάποιες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις. Οι εκτάσεις που απαιτούνται δεν είναι πολύ μεγάλες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εδάφη χαμηλής ποιότητας και γονιμότητας.
Με μία έκταση 5 στρεμμάτων μπορεί κάποιος να έχει μια βιώσιμη εκμετάλλευση, καθώς η απόδοση ξεκινά από 1.000 και φτάνει τα 1.500 κιλά, ενώ φετινή τιμή για παράδειγμα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας σαλιγκαριών της Fereikos Helix, ανέρχεται σε 3,75 ευρώ το κιλό.
Για τις εκτάσεις μεσαίου μεγέθους (5 έως 10 στρεμμάτων) δεν απαιτείται η συνεχής παρουσία στο
χώρο του εκτροφείου διότι τα σαλιγκάρια τρέφονται με φυτά και ζούνε μόνα τους.
Η αρχική επένδυση δεν είναι υψηλή, εφόσον εκτός από τη δομή του εκτροφείου δεν απαιτούνται μηχανές μεγάλου κόστους (τρακτέρ κλπ.) οπότε είναι δυνατή και προσιτή δραστηριότητα ακόμα και για άτομα τα οποία δεν είναι αγρότες. Ένα σημαντικό στοιχείο που οφείλει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα, είναι ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την υδροδότηση του χωραφιού του είτε με γεώτρηση είτε με πηγάδι ή να βρίσκεται κοντά σε ποτάμι διότι το νερό είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του σαλιγκαριού.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι αρχίζοντας την εκτροφή η πρώτη απόδοση εισοδήματος θα είναι εφικτή μετά από 18-20 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες είδη σαλιγκαριών, πολλά από τα οποία είναι βρώσιμα. Όμως τα πιο συνηθισμένα και αυτά που βρίσκουμε στην ελληνική ύπαιθρο και την αγορά είναι τρία:
- Τα δίμυτα (Helix pomatia) μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν δηλαδή ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος
- Οι χοχλιοί (Helix aspersa), που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα τρία είδη και είναι αυτά που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα νωπά, γεμιστά και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα που συνοδεύεται από τα κελύφη τους.
- Τα απόλυτα (Helix lacteal τα οποία έχουν κέλυφος πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα σπείρας.
Μεγάλη θρεπτική αξία
Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα τα σαλιγκάρια μαζεύονταν από μεμονωμένους μια περίοδο του χρόνου και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα η περίοδος συλλογής σαλιγκαριών καθορίζται με προεδρικό διάταγμα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο.
Τα τελευταία όμως χρόνια ολοένα και κερδίζει έδαφος η οργανωμένη σαλιγκαροτροφία που θεωρείται μια από τις πιο αποδοτικές εναλλακτικές καλλιέργειες και γεωργικές δραστηριότητες. Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες.
Τα 100 γρ. δίνουν 90 θερμίδες, 16,1% πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο και από το κόκκινο κρέας), καλίου και μαγνησίου.
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/0d2a720e-b244-4d86-a69c-ae674d43e2eb

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr