http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αειφόρος ανάπτυξη: Η μόνη λύση για το μέλλον της γεωργίας.




«Μόνο μέσα από μια αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών, ανταγωνιστικότητα και προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο πρώην Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Franz Fischler, συμφωνώντας με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τόνισε την...... ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή στην αγροτική ανάπτυξη που να αποσκοπεί στην πρόοδο και την ευημερία και που θα βοηθήσει τη χώρα στη νέα αναπτυξιακή πορεία της. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον μιας αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας» που διοργανώθηκε από την BASF Ελλάς ΑΒΕΕ την περασμένη Παρασκευή, 4 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Hilton.
Τόσο ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Fischler, όσο και η Υπουργός κατέληξαν ότι «η συμβολή της αειφόρου και καινοτόμου ανάπτυξης στο μέλλον του γεωργικού κλάδου δεν είναι απλά καταλυτική αλλά ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο». Συγκεκριμένα, η κα. Κατερίνα Μπατζελή, ανέφερε ότι «Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή που οδηγεί σε μια πολύ-τομεακή και βιώσιμη οικονομία της υπαίθρου» και τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη», την οποία χαρακτήρισε ως «πολύτιμη παρακαταθήκη και όχι τροχοπέδη στην ανάπτυξη». Τέλος η κα. Μπατζελή τόνισε ότι «η επιτυχία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα κριθεί από τη δυνατότητα της να προσφέρει επισιτιστική ασφάλεια στους Ευρωπαίους καταναλωτές, παράγοντας υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε προσιτές τιμές».
Στην ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Hellas τόνισε ότι ενώ οι διατροφικές ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, οι φυσικοί πόροι παραμένουν πεπερασμένοι. Ο κ. Γούναρης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ για την οργάνωση της ημερίδας αποσκοπεί ακριβώς να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική γεωργία και η οποία πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς την αειφόρο ανάπτυξη, μέσω της καινοτομίας, της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας σεβόμενη παράλληλα το περιβάλλον.
Στην παρουσίασή του ο κ. Franz Fischler, ανέπτυξε τις απόψεις του αναφορικά με τη διαμόρφωση μιας «αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας». Αρχικά, ο κ. Fischler επισήμανε τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γεωργία και συγκεκριμένα, την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την αυξανόμενη αστάθεια των αγορών και την μετακίνηση πόρων και πληθυσμού από την ύπαιθρο στις αστικές περιοχές. Σαν απάντηση για αυτές τις προκλήσεις, εξήγησε ότι πρέπει να επιτευχθούν τέσσερις βασικοί στόχοι, «Η διατροφική, περιβαλλοντική και κοινωνική ασφάλεια και η αναζωογόνηση της υπαίθρου. Σε αυτούς τους στόχους πρέπει να επικεντρωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί μια αειφόρος ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορεί να έλθει μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών, ανταγωνιστικότητα και προστασία του περιβάλλοντος.»
Ακολούθησε συζήτηση πάνω στις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες των Ελλήνων γεωργών για τα επόμενα χρόνια. Εκτός του κ. Fischler, συμμετείχαν ο βουλευτής Άρτας κ. Δ. Τσιρώνης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τ. Καραμίχας και ο Αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και νέος πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ, κ. Κ. Τσιμπούκας. Σύμφωνα με το γενικό κλίμα της συζήτησης, είναι ανάγκη ο κλάδος να κατορθώσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί. Η «πράσινη ανάπτυξη» φαίνεται πως πρόκειται να αποτελέσει άξονα εξέλιξης του κλάδου. Έτσι οι αγρότες καλούνται να στραφούν σε μεθόδους όπως η αύξηση της συνολικής ενεργειακής αποδοτικότητας και η βελτιστοποίηση των συστημάτων άρδευσης για εξοικονόμηση νερού.
Η επόμενη ενότητα με τίτλο «Με ποιο τρόπο η καινοτομία θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα αγρότη;» κατέληξε ότι η καινοτομία βελτιώνει τη διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων, τη χρήση ενέργειας, βοηθά τη προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, επιταχύνει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και οδηγεί στην ποιότητα και ασφάλεια της γεωργικής παραγωγής που είναι το ζητούμενο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Έγινε σαφές ότι η καινοτομία στη φυτοπροστασία απαιτεί επιτάχυνση της εισόδου νέων προϊόντων στην αγορά, αυστηρή νομοθεσία για την παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στοχευόμενη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων με εξελιγμένες μεθόδους προειδοποιήσεων, εκπαίδευση του έλληνα αγρότη και ξεκάθαρο και προβλέψιμο νομοθετικό περιβάλλον. Συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν η κα. Φραντσέσκα Υδραίου, διευθύντρια του ΕΣΥΦ, και οι κκ. Κώστας Μαρκάκης, Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ, ο καθηγητής Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και ο κ. Δημήτρης Μανώσης, Πρόεδρος της οργάνωσης παραγωγών ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ..
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Nader Mahmoud, επικεφαλής του Τομέα Φυτοπροστασίας Νοτίου Ευρώπης της BASF. Αναφερόμενος στην καινοτομία της ελληνικής γεωργίας, τόνισε ότι στο κέντρο κάθε δράσης θα πρέπει να βρίσκεται ο παραγωγός αλλά φυσικά και ο καταναλωτής. Το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η προστασία και η βελτίωση της παραγωγής και οι επενδύσεις που στόχο θα έχουν την αύξηση της ποιότητας με παράλληλη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Σχετικά με τον Τομέα Φυτοπροστασίας
Με πωλήσεις € 3.6 δις. το 2009, ο Τομέας Φυτοπροστασίας της BASF κατέχει ηγετική θέση στην αγορά αυτή, αποτελώντας ισχυρό συνεργάτη του αγροτικού τομέα, παρέχοντας καταξιωμένα και καινοτόμα μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για να βελτιώσουν την απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών τους. Περιλαμβάνονται επίσης και λύσεις για τη δημόσια υγεία και την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών σε κτιριακούς χώρους και πόλεις, για τη χλόη (γρασίδι) και τα καλλωπιστικά φυτά, για τη διαχείριση της βλάστησης, και τη δασοκομία. Το όραμα του Τομέα Φυτοπροστασίας της BASF είναι να ηγηθεί παγκοσμίως με καινοτόμες λύσεις για τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής, βελτιώνοντας έτσι τη διατροφή και, επομένως, την ποιότητα ζωής του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης. Συμπληρωματικές πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα www.agro.basf.com .
Σχετικά με τη BASF
Η BASF είναι η παγκόσμια κορυφαία χημική εταιρεία: The Chemical Company. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εκτείνεται από τα χημικά, τα πλαστικά και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έως το ακατέργαστο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης, η BASF δημιουργεί χημεία και έτσι βοηθά τους πελάτες της σε ουσιαστικά όλους τους κλάδους της βιομηχανίας να είναι πιο επιτυχημένοι. Με τα καινοτόμα, υψηλής αξίας προϊόντα και τις έξυπνες λύσεις που διαθέτει, η BASF διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εύρεση απαντήσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η διατροφή. Η BASF ξεπέρασε σε πωλήσεις τα € 50 δισεκατομμύρια το 2009 και είχε περίπου 105.000 υπαλλήλους στο τέλος του ίδιου έτους. Η BASF είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (BAS), του Λονδίνου (BFA) και της Ζυρίχης (AN). Περισσότερες πληροφορίες για την BASF είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο στο www.basf.com.

http://www.agroschannel.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4237:2010-06-09-15-43-48&catid=35:georgia1&Itemid=57

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr