http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Σκληραίνει το παζάρι για την τιμή του ροδάκινου

ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

 http://beertalking.files.wordpress.com/2008/08/the-peach.jpg


Του Γιώργου Ρούστα
Σε αναβρασμό βρίσκονται για μία ακόμη χρονιά οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Λάρισας και ολόκληρης της χώρας, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα των χαμηλών τιμών, που αντιμετώπισαν έντονα την περσινή περίοδο. Από την μία κάποιοι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την περσινή σοδειά του 2009 και από την άλλη, κανείς δεν τους διασφαλίζει την απορρόφηση της φετινής σοδειάς, λίγο πριν το ξεκίνημά της συγκομιδής. Οι διαπραγματεύσεις για τη χρυσή τομή για το βιομηχανικό ροδάκινο συνεχίζονται μεταξύ των Ενώσεων παραγωγών και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ ), με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παίζει προς το παρόν τον ρόλο του διαιτητή. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο έχει δώσει διορία στην ΕΚΕ να ανοίξει τα χαρτιά της και να ανακοινώσει τιμές το αργότερο μέχρι 25 Ιουνίου. Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πανελλαδική συνάντηση των Ομάδων Παραγωγών στη Μακεδονία για την εξέταση των τελευταίων δεδομένων. Προς το παρόν οι 4 Ομάδες Παραγωγών του Νομού (Γιάννουλη, Φαλάνη, Δένδρα και Τύρναβος) κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με την τιμή στόχου, ωστόσο σπεύδουν να στείλουν το μήνυμα προς τους μεταποιητές ότι «φέτος δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στα παιχνίδια των βιομηχάνων και απειλούν με μπλόκα στις εισόδους των εργοστασίων».
Δυστυχώς στο ξεκίνημα της παραγωγής του 2010 δεν προοιωνίζεται καλύτερη η κατάσταση, αν και οι διεθνείς συγκυρίες ευνοούν το ελληνικό ροδάκινο και τις εξαγωγές κομπόστας. Λίγο η πτώση του ευρώ, λίγο η ακαρπία σε Γαλλία και Ιταλία, λίγο και ο σεισμός της Χιλής άφησαν ένα σεβαστό κενό στην αγορά. Έτσι οι παραγωγοί πιστεύουν πως πρέπει να εκμεταλλευτούν οι βιομηχανίες, αυτή την κατάσταση για μία πιο επιθετική εμπορική κίνηση.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς για την παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων διίστανται. Άλλοι την υπολογίζουν στα περσινά επίπεδα των 420 - 450.000 τόνων και άλλοι στους 300.000 τόνους.
Σύμφωνα με την πρώτη άποψη και με δεδομένη τη δυνατότητα κονσερβοποίησης 240 - 270.000 τόνων, χυμοποίησης 120 -140.000 τόνων, κατάψυξης 30 - 40.000 τόνων, υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής των περίπου 450.000 τόνων και άρα όλο το πρόβλημα φέτος δεν επικεντρώνεται στις τυχόν αδιάθετες ποσότητες, αλλά στις τιμές αγοράς της πρώτης ύλης από τον παραγωγό.
Βέβαια, εφόσον συμφωνηθεί μία ικανοποιητική τιμή, πρέπει και οι παραγωγοί να παραδώσουν ποιοτικό προϊόν και όχι ότι κατεβάσει το δένδρο. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη το ροδάκινο θα γίνει ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές και οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε βιαστικές κινήσεις, ενώ οι Ομάδες Παραγωγών οφείλουν να κρατήσουν μία ενιαία στάση.
Μεγάλο ρόλο στις εξαγωγές θα παίξει η ποιότητα του προϊόντος με τους γεωπόνους να υποστηρίζουν ότι το συμπύρηνο ροδάκινο, πρέπει να έχει ικανοποιητικό μέγεθος και χρώμα, να μην έχει φθορές από χαλάζι ή άλλα χτυπήματα και τέλος να μην έχει μολυνθεί από άλλες ασθένειες.
Η ΤΙΜΗ
Το κόστος παραγωγής του ροδάκινου είναι υψηλό. Βάσει των υπολογισμών που κάνουν οι γεωπόνοι το κόστος παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων είναι 561 ευρώ/ στρέμμα. Έτσι αν ένα στρέμμα παράγει 3 τόνους, τότε το κόστος ανά κιλό είναι 0,187 ευρώ, ενώ αν παράγει 4 τόνους τότε το κόστος ανά κιλό είναι 0,14 ευρώ.
Είναι σαφές ότι για να επιβιώσει η καλλιέργεια του βιομηχανικού ροδάκινου πρέπει η τιμή πώλησης του παραγωγού πρέπει να είναι τουλάχιστον 30λεπτά/ κιλό.
ΤΟ ΚΚΕ
«Οι τιμές παραγωγού επιβεβαιώνουν την αρνητική πραγματικότητα αρκεί να θυμηθεί κανείς, ότι η περσινή τιμή των 18 λεπτών/κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο είναι πολύ χαμηλότερη από τις τιμές των 25-27 λεπτών/κιλό των ετών 1996- 1997» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τον παραγωγό από τις ορέξεις των βιομηχάνων. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ «είναι χαρακτηριστική η αρνητική πορεία και στα επιτραπέζια ροδάκινα με φυσιολογική αναμενόμενη παραγωγή για φέτος τους περίπου 250.000 τόνους δηλ. στα επίπεδα της περσινής και της προπέρσινης παραγωγής.
Οι συνολικές εξαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων ήταν μειωμένες πέρσι συγκριτικά με το 2008 κατά 20% σε σχέση με τις ποσότητες και κατά 34% σε σχέση με την αξία. Το 2009 οι τιμές παραγωγού ήταν κατά - 30% χαμηλότερες από το 2008 (Από 0,53 ευρώ/κιλό έπεσαν στα 0,40 €/κιλό). Πέρα από τα εμπόδια των εξαγωγών προς την κύρια χώρα εισαγωγής τους τη Ρωσία - με απορρόφηση του 60-65% των ελληνικών εξαγωγών - με το γνωστό αυστηρό για υπολείμματα φυτοφαρμάκων «Μνημόνιο ΕΕ-Ρωσίας», που δημιούργησε πολλά προβλήματα στον έγκαιρο προγραμματισμό και το κόστος των εξαγωγών, είχαμε και έχουμε το πρόβλημα με τις λιγοστές κάρτες διέλευσης των φορτηγών μεταφορών. Οι τιμές παραγωγού των πρώιμων ποικιλιών δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 50 - 65 λεπτά/κιλό και με δεδομένη τη μικρή συγκομιζόμενη παραγωγή ανά δένδρο των 25 - 45 κιλών / δέντρο καταλαβαίνει κανείς ποια θα είναι τα αναμενόμενα εισοδήματα».
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=19858&pid=7&CategoryID=7

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr