http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::wine news:: Στο συρτάρι μπαίνει το σχέδιο για το βιολογικό κρασί

http://www.agronews.gr/images/stories/fytika/stafyli-krasi-potiri2.jpg 
Αναβάλλει τον κανονισμό για το βιολογικό κρασί η Κομισιόν, καθώς  τα κράτη μέλη δεν έχουν μπορέσει να καταλήξουν σε συμφωνία επί βασικών σημείων της προτεινόμενης ρύθμισης. Ο νέος κανονισμός, ο οποίος συζητιέται στις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, θα έθετε τις προδιαγραφές παραγωγής «βιολογικού κρασιού». Μέχρι σήμερα «βιολογικό κρασί» δεν υφίσταται για την κοινοτική νομοθεσία. Το κρασί από βιολογικά σταφύλια μπορεί να πωλείται μόνο ως «κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας».
«Στην πλειονότητα των κρατών μελών δεν έχουν επιτευχθεί οι συνθήκες για την θέσπιση αυτών των νέων κανόνων,» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος. Δεν είμαι έτοιμος να δεχτώ ένα συμβιβασμό επί των βιολογικών προδιαγραφών, ο οποίος θα έστελνε λανθασμένα σήματα
στους καταναλωτές όσον αφορά τη σημασία που δίνει η Κομισιόν στην πολιτική ποιότητας. Ελπίζω ότι η βιομηχανία και η έρευνα θα μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο και ότι η Κομισιόν θα μπορέσει να επανέλθει με μία πρόταση.»
Το προταθέν σχέδιο πρότασης βασιζόταν σε μελέτη ανεξάρτητου φορέα (Orwine) και πρότεινε διάφορα νέα μέτρα όπως χαμηλότερο όριο περιεκτικότητας σε θειώδη από ό,τι ισχύει για τα συμβατικά κρασιά και έναν πιο περιορισμένο κατάλογο επιτρεπόμενων προσθέτων και μεθόδων επεξεργασίας.
Η Copa-Cogeca εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση του βιολογικού κρασιού, και καλεί τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να συνεργαστούν ώστε να ορίσουν κανόνες για την παραγωγή του.
Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca Πέκα Πέσονεν δήλωσε σχετικά: «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από την κίνηση της Κομισιόν. Για την   Copa-Cogeca, η νομοθεσία για το βιολογικό κρασί επείγει ώστε να εναρμονιστούν σε κοινοτικό επίπεδο οι κανόνες για βιολογικό κρασί και να αναπτυχθεί η αγορά του προϊόντος αυτού, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης και του γεγονότος ότι υπάρχουν ήδη πολλές ιδιωτικές προδιαγραφές που καλύπτουν την οινοποίηση.
 Πιστεύουμε ότι ο ορισμός του βιολογικού κρασιού θα πρέπει να συμφωνεί με τις αντικειμενικές και τις γενικές αρχές της βιολογικής γεωργίας και ιδίως αυτές της ποιότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Αυτές οι έννοιες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής βιολογικού κρασιού, από το αμπέλι ως το μπουκάλι. Η διαφορά ανάμεσα στο βιολογικό και το συμβατικό κρασί δεν μπορεί να περιορίζεται στην παραγωγή των σταφυλιών.»
Η Copa-Cogeca στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η Κομισιόν και τα κράτη μέλη έχουν επεξεργαστεί προτάσεις που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν.
http://www.agronews.gr/content/view/58129/200/lang,el/

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr