Σύμφωνα με στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τη EUROSTAT, οι εισαγωγές φρούτων από τρίτες χώρες μειώθηκαν 7.13% στην ΕΕ κατ όγκο στους τόνους 11.1 εκατ τόνους, έναντι των τόνων 11.9 εκατ και 5.77% κατ αξία έναντι του 2008. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, επιβεβαιώνεται ότι το 2009 η κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε παρέμεινε στάσιμη ως προς την κατανάλωση σε χαμηλές τιμές
Οι μπανάνες παρέμειναν πρώτες στην λίστα εισαγωγών στην Ε.Ε. ως προς τον όγκο με πάνω από 4.5 εκ τόνους μειωμένες κατά 7.46% έναντι του 2008, ενώ οι ανανάδες δεύτεροι με 880.000 τόνους
Οι συνολικές εισαγωγές τροπικών φρούτων αποτελούν περισσότερα από 50% των συνολικών εισαγωγών.
Ενώ οι εισαγωγές φρούτων μειώθηκαν, οι φυτικές εισαγωγές παρέμειναν σταθερές, αυξημένες ελαφρά κατά 0.45% κατ όγκο και 1.45% κατ αξία έναντι του 2008.
Οι κύριες προμηθεύτριες φρούτων της ΕΕ ήταν στις μπανάνες, κατά σειρά α) η Κόστα Ρίκα με 13.4% του συνόλου β) ο Ισημερινός 12.4% γ) η Κολομβία 11.2% καθώς επίσης δ) η Ν. Αφρική 9.6% και ε) η Χιλή 6%.
Οι κύριες προμηθεύτριες της Ε.Ε στα λαχανικά ήταν οι μεσογειακές χώρες α) το Μαρόκο, με 33.2% του συνόλου β) η Τουρκία 15% γ) το Ισραήλ 11% και δ) η Αίγυπτος 5.1% ).
Οι εισαγωγές φρούτων στην Ε.Ε. μεγαλύτερες των 11 εκατ τόνων και αξίας μεγαλύτερης των € .8 δις , και των εισαγωγών λαχανικών 1.8 εκατ τόνων και αξίας €1.7 δις, δείχνουν τη σημασία των φρούτων και λαχανικών στο εμπόριο της Ε.Ε που μαζί με το ενδοκοινοτικό εμπόριο της παραγωγής της ΕΕ, εξασφαλίζουν στους ευρωπαϊκούς καταναλωτές την δυνατότητα επιλογής τους από σε όλο τον κόσμο. καθ' όλη τη διάρκεια του έτους .
Συμπερασματικά, ο Ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT - HELLAS, κ. Γιώργιος Πολυχρονάκης, αναφέρει «Εξακολουθούμε να θεωρούμε μαζί και με άλλες οργανώσεις της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρµόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται για τα προϊόντα των παραγωγών της κοινότητας. Η χαλαρότητα του «συστήματος τιμών εισόδου» όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια µεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αφ ενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της ΕΕ από προϊόντα τρίτων χωρών και αφ ετέρου στις πωλήσεις τους στις τρίτες χώρες υφίστανται παρόμοιου τύπου η και σκόπιμα αυστηρότερες διαδικασίες οι οποίες χρησιµοποιούνται σαν εµπόδια στις εισαγωγές, για προστασία των εγχωρίων παραγωγών τους (µέτρα ισοδυνάµου αποτελέσµατος) σε βάρος των κοινοτικών προϊόντων»
paseges.gr