http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::olive oil news:: Ανάγκη η ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιόλαδου.

ImageΝα ανοίξει επειγόντως την ιδιωτική αποθεμα- τοποίηση για το ελαιόλαδο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Copa - Cogeca, προειδο- ποιώντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει βαθειά κρίση. Σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Πέκα Πέσονεν, γενικός γραμματέας της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των Ευρωπαίων αγροτών, επισημαίνει ότι «για δύο συνεχόμενα έτη, οι παραγωγοί πωλούν το προϊόν τους κάτω από το κόστος παραγωγής, αν και η ζήτηση είναι αντίστοιχη της προσφοράς. Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής στην Ισπανία, την πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου χώρα, έφτασε τα 2,4 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στα 1,80 και τα 2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου γεωργίας. Παρόμοιες καταστάσεις εντοπίζονται και στις άλλες παραγωγούς χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία».

Ο Μπενεντέτο Ορλάντι, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, παρατηρεί: «Η κατάσταση είναι τραγική. Οι τιμές παραγωγού έπεσαν μέχρι και 15,2% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική αποθεματοποίηση για να αποφευχθεί μια κατάρρευση των τιμών».

Όπως σημειώνει η Copa-Cogeca, όπως έχει δείξει το παρελθόν, η ιδιωτική αποθεματοποίηση μπορεί άμεσα να τονώσει τις τιμές και να βελτιώσει το κέρδος των αγροτών. Η ομάδα εργασίας της οργάνωσης για το ελαιόλαδο εξετάζει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της ανισορροπίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, το οποίο έχει οδηγήσει στις χαμηλές τιμές.

Πηγή: agronews.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr