http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Αυστηροί έλεγχοι στην ιχνηλασιμότητα των τροφίμων.

ImageΜε τροποποίηση της σχετικής αγορανομικής διάταξης, αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των διακινούμενων αγροτικών προϊόντων, που υπόκεινται στο καθεστώς εφαρμογής της ιχνηλασιμότητας, κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ/νσης Εμπορίου και γι’ αυτό τον λόγο οι έμποροι φρούτων και λαχανικών βρίσκονται υπ’ ατμόν. Μάλιστα, με τη νέα διάταξη διευκολύνεται και ο φορολογικός έλεγχος των βιβλίων των επιχειρήσεων εμπορίας!

Επιγραμματικά, σύμφωνα και με την τροποποίηση, θα πρέπει:

1) Κατά την εμπορία-διακίνηση-διάθεση των νωπών οπωρολαχανικών, επί όλων των τιμολογίων αγοραπωλησίας και των Δελτίων Αποστολής που συνοδεύουν τα εμπορεύματα, αναγράφεται υποχρεωτικά, πέραν των εξ άλλων διατάξεων προβλεπομένων ενδείξεων και ο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» για κάθε ένα είδος χωριστά. Δηλαδή το Lot Number του προϊόντος, όπως υπάρχει στο βιβλίο Ιχνηλασιμότητας

2) Οι λιανοπωλητές, που διαθέτουν προς πώληση τα ανωτέρω νωπά οπωρολαχανικά υποχρεωτικά αναγράφουν στην τηρούμενη πινακίδα (για τιμή, είδος, ποιότητα, ποικιλία κ.λ.π.) και τον « ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ » του αντίστοιχου προς πώληση είδους. να τα φυλάσσουν για την περίπτωση ελέγχων

3) Τα Δελτία Αποστολής Προϊόντος ή τα Τιμολόγια Πώλησης, να αναγράφουν το LotNumber που θα αναγράφεται και στο βιβλίο Ιχνηλασιμότητας

4) Οι απώλειες εξαιτίας της φύρας ανέρχονται στο 3 %, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως της πατάτας.

5) Σε περίπτωση που από την επιχείρηση, για τη μεταφορά των οπωρολαχανικών, χρησιμοποιείται φορτηγό όχημα ιδιωτικής χρήσεως (Φ.Ι.Χ.), η δαπάνη μεταφοράς πρέπει να είναι ανάλογη με την αντίστοιχη δαπάνη μεταφοράς του είδους με φορτηγά οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.).

6) Κατά τη χονδρική και λιανική πώληση των νωπών οπωρολαχανικών. απαγορεύεται η ανασυσκευασία και η ανάμειξη των ειδών αυτών μεταξύ τους, λόγω διαφορετικής τιμής κτήσης, διαφορετικής τιμής πώλησης, διαφορετικής προέλευσης και καταγωγής, διαφορετικής ποικιλίας, διαφορετικής ποιοτικής κατάταξης και διαφορετικών παρτίδων παραγωγής.

7) Τήρηση βιβλίων Ιχνηλασιμότητας (ένα για τα εγχώρια κι ένα για τα εισαγωγής), όπως περιγράφεται στις Αγορανομικές Διατάξεις.

Πάντως, το βιβλίο Ιχνηλασιμότητας αποτελεί ουσιαστικά έναν οδηγό φορολογικού ελέγχου. Με λίγα λόγια, όταν η επιχείρηση θα υποστεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο (είτε από Κλιμάκιο της Δ/νσης Εμπορίου είτε από την ΥΠΕΕ), τότε το βιβλίο θα λειτουργήσει στα χέρια των ελεγκτών με την εξής σειρά:

- Θα ζητήσουν τα Δελτία Ποσοτικής Παραλαβής που προήλθε π.χ. η παρτίδα 12345 και θα ελέγξουν αν συμφωνούν με τις ποσότητες του βιβλίου Ιχνηλασιμότητας

- Στη συνέχεια θα τσεκάρουν από το βιβλίο τα κατεργασμένα πλέον προϊόντα που προκύπτουν από την παρτίδα και στη συνέχεια θα ζητήσουν τα παραστατικά πώλησης (τα οποία επίσης πρέπει να αναγράφουν την παρτίδα).

Παλαιότερα, όπου δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση αναγραφής της παρτίδας στα νόμιμα παραστατικά αγοράς και πώλησης, ήταν πολύ δύσκολος ο φορολογικός έλεγχος των παραπάνω, επειδή οι ποσότητες ελέγχονταν αθροιστικά. Τώρα πλέον γίνεται έλεγχος ανά παρτίδα.

Πηγή:agronews.gr

Διαβάστε ολόκληρη την Τροποποίηση αγορανομικής διάταξης για ιχνηλασιμότητα


Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr