http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Από δύο τσουβάλια αλεύρι… σε επενδύσεις 200.000 ευρώ



Στις νότιες πλαγιές του όρους Κάλαυρος, 35 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και στο μέσο μίας εναλλακτικής διαδρομής προς τη Χαλκιδική βρίσκεται το χωριό Άγιος Αντώνιος. Εκεί, πριν εννέα χρόνια, 26 αγρότισσες, αναζητώντας τρόπους να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα Συνεταιρισμό, όπου θα παρήγαγαν και θα διέθεταν χειροποίητα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους.

Πολλές από τις γυναίκες ήταν αρχικά επιφυλακτικές με την ιδέα. Αμφέβαλαν εάν ο κόσμος θα πήγαινε στο χωριό τους για να αγοράζει «τα φαγητά της πείνας», όπως τα χαρακτήριζαν, αναφερόμενες στις ποντιακές συνταγές προϊόντων, με την παραγωγή των οποίων ξεκίνησε, τελικά- σε μία αποθήκη του πρώην Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού ΑΓΝΟ- τη λειτουργία του ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου. Αυτός ήταν και ο πρώτος Γυναικείος Συνεταιρισμός στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Τελικά τα «φαγητά της πείνας» (ΠΕΡΕΚ- χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι, τα ζυμαρικά Συρόν, Ιβριστό και Μακαρίνα) έμελλε να «χορτάσουν» πολλούς «πεινασμένους» στα χρόνια που ακολούθησαν. Σήμερα ο κατάλογος των προϊόντων εμπλουτίστηκε με χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Η αυξημένη προσέλευση του κόσμου- μεμονωμένα ή και οργανωμένα (π.χ.σχολεία), στάθηκε αφορμή, ώστε, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές τους και να ιδρύσουν το «Καφεγλυκοπωλείο», στην είσοδο του χωριού, σε μία έκταση πέντε στρεμμάτων που τους παραχώρησε ο Δήμος Βασιλικών. Εκεί, με θέα τον Όλυμπο, οι επισκέπτες και οι περαστικοί μπορούν σήμερα να καθίσουν και να απολαύσουν καφέ στη χόβολη, γλυκά του κουταλιού, και τις γευστικές χειροποίητες πίτες που ψήνονται στον παραδοσιακό φούρνο εκείνη τη στιγμή.

Ο Συνεταιρισμός, που σήμερα αριθμεί 15 ενεργά μέλη, αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής για την αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων. Κι αυτό, γιατί, όπως, ανέφερε στη διάρκεια ξενάγησης δημοσιογράφων στο «Καφεγλυκοπωλείο» η εκπρόσωπός του Δέσποινα Ιωαννίδου- ξεκίνησε με δύο τσουβάλια αλεύρι, που τα προσέφερε η αναπτυξιακή εταιρία «Ανατολική» για να φθάσει σήμερα να παρουσιάζει επενδύσεις που φθάνουν τις 200.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) και με την τεχνική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) ο Συνεταιρισμός εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου του (26.000 ευρώ), πιστοποίησε την παραγωγική του διαδικασία με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP (13.000 ευρώ) και δημιούργησε το Καφεγλυκοπωλείο (150.000 ευρώ).

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού βρίσκονται σε 50-60 σημεία πώλησης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε 15-20 στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ προσπάθειες για εξαγωγές -κυρίως προς την Γερμανία- δεν είχαν προς το παρόν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Αυτό, ωστόσο δε μας αποθαρρύνει για το μέλλον», ανέφερε η κα Ιωαννίδου.

Πηγή: paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr