http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

::food news:: Προτάσεις Σ. Δανέλλη για το κλείσιμο ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Τρείς προτάσεις για το κλείσιμο ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, το πρόβλημα πρέπει...... να αντιμετωπιστεί στην πληθώρα μεσαζόντων, στη μη ομαλή λειτουργία ανταγωνισμού στα επιμέρους στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από το χωράφι έως το ράφι και στην άνιση διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών έναντι των διακινητών, των χονδρεμπόρων και των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου.
Συγκεκριμένα ο Σ. Δανέλλης αναφερόμενος στους τρεις αυτούς παράγοντες δυσλειτουργίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας τόνισε τα εξής: "Ο στόχος του περιορισμού των μεσαζόντων θα πρέπει να μας στρέψει στην ανάπτυξη τοπικών αγορών και τοπικών δικτύων εμπορίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αμφίδρομες μεταφορές μηνυμάτων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και τυχόν αναγκαίες προσαρμογές του αγρότη, να μειωθεί το κόστος εμπορίας και μεταφορών, να προτατευθεί περισσότερο το περιβάλλον. Από την άλλη, η καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και η εξασφάλιση διαφάνειας στα διάφορα στάδια της αλυσίδας απαιτεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις συμβολαιακές σχέσεις μεταξύ παραγωγών και τρίτων φορέων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Τέλος αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος των παραγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη. Αυτό προϋποθέτει τον εντοπισμό, την κατανόηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν αποτρέψει την επίτευξη του στόχου σε παλιότερα σχετικά μέτρα."Επιπλέον, ο Σ. Δανέλλης συμπλήρωσε ότι για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών και τη μείωση του κόστους παραγωγής απαιτείται άμεση και ουσιαστική βελτίωση της γενικής εποπτείας και της διαφάνειας στις γεωργικές αγορές παραγώγων, με ολοκληρωμένη και αποφασιστική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς διατομεακές αλληλεπιδράσεις.

Πηγή: agroschannel.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr