Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Οι 100 καλύτερες μάρκες στον κόσμο.

Δυνατό brand. Το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης, η οποία περιλαμβάνει μεταβλητές των οποίων η τιμή... τιμή δεν έχει: Ισχυρό όνομα. Σταθερή ποιότητα. Αδιάβλητο κύρος. Καλή φήμη.
Δύσκολη υπόθεση να κτίσεις ένα δυνατό brand, που να είναι και διαχρονικό. Γιατί αν αυτό δεν αντέξει στο χρόνο, η εταιρεία κινδυνεύει συν τω χρόνω να βρεθεί εκτός τόπου και χρόνου! Το brand δεν είναι απλώς η εικόνα της, είναι το ίδιο το οικοδόμημά της. 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποίησε η Interbrand για λογαριασμό του περιοδικού Business Week, για τα 100 Best Global Brands του 2009. Ορισμένα απ’ αυτά είναι ιδιαίτερα αγαπητά και στους Κύπριους, γι’ αυτό και παρουσιάζουμε την πορεία τους στη χώρα μας.
«Products are made in the factory, but brands are created in the mind», σύμφωνα με τον θρύλο του brand designing, Walter Landor. Είναι αλήθεια ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν μυθοποιήσει κάποια brands, δημιουργώντας μεγάλη φήμη, που πολλές φορές μπορεί να φτάσει και στα όρια της λατρείας. Διανύουμε εποχές που ο καταναλωτής ενημερώνεται για όλα, γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα brands - και δη τα αγαπημένα του - και συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδήσεων γύρω από αυτά. Με γνώμονα αυτά, οι εταιρείες αγωνίζονται να ξαναχτίσουν τη μάρκετινγκ στρατηγική τους. Πρέπει να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις και να προσαρμοστούν σ’ αυτές, καθώς βρίσκονται ενώπιον πολύ ψαγμένων καταναλωτών, οι οποίοι επανεξετάζουν τις αγορές τους και το πόσο πιστοί μπορούν να παραμένουν σε μια μάρκα.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή, chief executive officer και πρόεδρο του ΔΣ της Amazon.com, Jeff Bezos: «Α brand for a company is like a reputation for a person. You earn reputation by trying to do hard things well». Στον κόσμο του branding, η εμπιστοσύνη είναι το πιο ευάλωτο στοιχείο. Αποτελέσματα σφυγμομέτρησης των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τις εταιρείες.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΑ BRANDS
Αναστάτωση στη διεθνή αγορά προκάλεσε η πρόσφατη ανακατάταξη στη λίστα των 100 Best Global Brands του 2009, που δημοσίευσε το Business Week, καθώς αρκετά φημισμένα brands εξοστρακίστηκαν απ’ αυτή.
Η πρωτιά στη λίστα των 100 best global brands ανήκει για άλλη μια φορά στη Coca Cola, ενώ στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι Google, Amazon και Zara, οι οποίες συνεχίζουν τη δυναμική τους ανάπτυξη. Η UBS έπεσε 31 θέσεις και έφτασε στη 72η, χάνοντας το 50% της αξίας του brand της.
Επτά brands βγήκαν έξω από τη λίστα των 100: Η Merrill Lynch - νούμερο 34 τον περασμένο χρόνο - και η AIG, νούμερο 54, που χρειάστηκαν βοήθεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να επιβιώσουν. Επίσης, η ING, που πέρσι κατείχε την 86η θέση, βγήκε από τη λίστα μετά από τεράστιες απώλειες. Οι άλλες που έφυγαν ήταν οι Hennessy, Marriott, Motorola και FedEx.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι τράπεζες βρέθηκαν σε άσχημη θέση, παρόλο που αρκετές προσπάθησαν μέσα στο χρόνο να ξανακερδίσουν τους πελάτες τους με διαφημίσεις υπηρεσιών.
Την κατηφόρα έζησαν και κάποια αυτοκινητικά brands, όχι όμως η Ferrari και η Hyundai. Η πρώτη, χάρη κυρίως στο κύρος της συνέχισε να πουλά, ενώ η δεύτερη αύξησε τα διαφημιστικά έξοδα και με επιθετική πολιτική προώθησε το ασφαλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές που χάνουν τη δουλειά τους, να επιστρέψουν πίσω το αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά η αξία του brand έπεσε κατά 5%, γεγονός που δεν το εμπόδισε, όμως, να μετακινηθεί τρεις θέσεις ψηλότερα, στο νούμερο 69 της λίστας των 100 Best Global Brands.
Φέτος, επτά εταιρείες εισήλθαν στη λίστα για πρώτη φορά. Πρόκειται για τα brands ρούχων Burberry, Polo και Puma, τις εταιρείες τροφίμων χαμηλού κόστους Campbell Soup και Burger King, την εταιρεία καλλυντικών Lancôme και την εταιρεία τεχνολογίας Adobe Systems.
Ιδιαίτερο όφελος είχαν οι Nestle, Heinz, Pepsi, Kellogg’s, Campbell’s και Danone, καθώς οι καταναλωτές τις προτιμούν περισσότερο. Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως αρκετές εταιρείες τροφίμων σημείωσαν μεγαλύτερα κέρδη, αυξάνοντας κάπως τις τιμές που είχαν ρίξει το περασμένο φθινόπωρο. Για παράδειγμα, η Kellogg’s αύξησε τη διαφήμισή της για να επικεντρώσει την προσοχή των καταναλωτών σε νέα προϊόντα, όπως τα Special K Protein Shakes, Jumbo Multi - Grain Krispies και Froot Loops με πρόσθετες ίνες. Επίσης, η Nestle ανταποκρίθηκε στη νέα στροφή και επιθυμία των καταναλωτών για πιο φυσικά προϊόντα, λανσάροντας το νέο παγωτό Haagen - Dazs με πέντε φυσικά συστατικά.
Εκπληκτική άνοδο σημείωσαν αυτή τη χρονιά τα brands μόδας. Ορισμένα, όπως τα Louis Vuitton και Gucci,  κατάφεραν να επεκταθούν στις αγορές της Κίνας και της Μέσης Ανατολής, οι οικονομίες των οποίων διατηρούνται σε καλά επίπεδα σε σύγκριση μ’ αυτές των Δυτικών Χωρών. Εταιρείες με είδη πολυτελείας, όπως τσάντες και άλλα αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton, Gucci και Hermes, είχαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με άλλους γνωστούς οίκους μόδας, όπως η Channel.
Είναι γεγονός πως παρά το ότι η ύφεση έχει κάπως υποχωρήσει, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ζόρικα και οι διευθυντές Μάρκετινγκ εξακολουθούν να σφίγγουν τα λουριά, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα budgets τους. Οι καταναλωτές αναμένεται να είναι λιτοί στις αγορές τους ακόμα και μετά την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Με ποια, όμως, μεθοδολογία η εταιρεία Interbrand υπολογίζει την αξία των brands που εμφανίζονται στην καλύτερη σφαιρική ταξινόμηση του Business Week; Αξιολογεί την αξία και τη δύναμη των εμπορικών σημάτων και όχι τα χαρτοφυλάκιά τους. Χρησιμοποιεί τα οράματα των αναλυτών, τα οικονομικά έγγραφα των επιχειρήσεων, την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση, για να φθάσει στην καθαρή αξία του κέρδους. Οι τιμές εμπορικών σημάτων είναι υπολογισμένες με βάση τα στοιχεία που μαζεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 12 μηνών πριν από τις 30 Ιουνίου 2009.
Το πρώτο βήμα ήταν να υπολογίσει το ποσοστό των συνολικών πωλήσεων μιας εταιρείας, που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο brand. Σε μερικές περιπτώσεις το brand καλύπτει σχεδόν όλες τις πωλήσεις, όπως στην περίπτωση της McDonald's (MCD). Σε άλλες, συνδέεται μόνο με ένα προϊόν, όπως η Louis Vuitton στο LVMH Group. 
Το δεύτερο βήμα ήταν να υπολογίσει πόσα από τα κέρδη απορρέουν από τη δύναμη του brand. Καταγράφει λειτουργικά έξοδα, φόρους και επιβαρύνσεις για το εργοδοτικό κεφάλαιο και άλλα. Υπολογίζει ακόμα την επίδραση του brand στα κέρδη, σε σχέση με το απροσδιόριστο ενεργητικό της εταιρείας, όπως η πατέντα και η διοικητική δύναμη.  
Τέλος, η εταιρεία κάνει εκπτώσεις στα μελλοντικά κέρδη των brands, ώστε να βρει τη μικτή τους αξία. Ένα εμπορικό σήμα πρέπει να έχει ηγετική θέση στην αγορά, να είναι σταθερό και παγκόσμια αναγνωρίσιμο και να ξεπερνά γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα.
Να σημειωθεί ότι οι αερογραμμές δεν ταξινομούνται στην κατάταξη αυτή, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να χωριστεί ο αντίκτυπος των brands στις πωλήσεις από παράγοντες όπως οι διαδρομές και τα προγράμματα. Επίσης, δεν εμφανίζονται φαρμακευτικά εμπορικά σήματα, επειδή οι καταναλωτές συνδέονται με το προϊόν παρά με το εταιρικό brand.
Brand                  Αξία Μάρκας 2009       Αξία Μάρκας 2008      Προέλευση

1. COCA COLA         68.734            66.667                   ΗΠΑ   
Σε μια δύσκολη χρονιά για τη βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών, η Coca Cola ξεχώρισε. Ιδιαίτερα credits δίνονται στη Coke Zero, χωρίς ζάχαρη και με μηδέν θερμίδες, η οποία κατάφερε να επιβληθεί της Diet Coke.
2. IBM               60.211     59.031              ΗΠΑ
Η IBM προσπάθησε να επενδύσει στην ευρύτερη εικόνα της και επικεντρώθηκε σε θέματα καθαρού αέρα και νερού, πιο αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας και σε μαζικές μεταφορές.
3. MICROSOFT    56.211        59.007                ΗΠΑ
Για πρώτη φορά οι πωλήσεις της Microsoft σημείωσαν πτώση. Κι αυτό παρά τις επιθετικές κινήσεις που έκανε, λανσάροντας, μεταξύ άλλων, τη μηχανή αναζήτησης Bing και προωθώντας δυναμικές διαφημιστικές εκστρατείες ενάντια στην Apple.
4. GE            47.777        53.086                ΗΠΑ
Η GE έβαλε την πράσινη πανοπλία της με την εκστρατεία Ecoimagination. Τώρα έβαλε σκοπό να αποκτήσει τον τίτλο της εταιρείας που προάγει την υγεία, με την προώθηση υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε αγορές που το έχουν ανάγκη.
5. ΝΟΚΙΑ        34.864        35.086                ΦΙΛΑΝΔΙΑ  
Η Nokia συνεχίζει να υστερεί στα smartphones, αλλά η φήμη που διατηρεί για γερά και εύκολα στη χρήση τηλέφωνα, τη βοήθησε να κυριαρχήσει στην αγορά μαζικής παραγωγής τηλεφωνικών συσκευών.
6. MCDONALD’S               32.275          31.049                ΗΠΑ    
Η οικονομική κρίση έκανε ακόμα πιο ελκυστικά τα προϊόντα της McDonalds, ειδικότερα σε Βρετανία και Γαλλία, ενώ ο νέος καφές McCafé έδωσε δυναμική ώθηση στις πωλήσεις της.
7. GOOGLE              31.980      25.590            ΗΠΑ
Οι νέες και δωρεάν υπηρεσίες της, την ωθούν πέρα από τις υπηρεσίες μηχανής αναζήτησης, που πρόσφερε μέχρι τώρα. Ωστόσο, με τους επόπτες οικονομικών θεμάτων να καραδοκούν, η πρόκληση για τη Google έγκειται στη διατήρηση του θετικού και ατσαλάκωτου της image.
8. ΤΟΥΟΤΑ              31.330      34.050               ΙΑΠΩΝΙΑ
Το 2008 έχασε χρήματα και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει και πάλι απώλειες το 2009. Ωστόσο, η εταιρεία διαθέτει βαθιές τσέπες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διευθυντική ομάδα που έχει θέσει νέους στόχους, αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας, πως αυτός ο τιτάνας θα ανακάμψει μαζί με την οικονομία.
9. INTEL                     30.636      31.261            ΗΠΑ
Η INTEL πλήρωσε αντιμονοπωλιακό πρόστιμο 1.45 δις δολαρίων στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν καθυστέρησε τη διείσδυσή της σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών.
10.  DISNEY                     28.447     29.251        ΗΠΑ
Είναι αλήθεια ότι πονά η μειωμένη εισροή κόσμου στα πάρκα της καθώς και η πτώση στις πωλήσεις των DVD’s της. Ωστόσο, η εταιρεία του Mickey Mouse και της παρέας του συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον, αγοράζοντας, μάλιστα, τη Marvel για $4 δις.
11. HEWLETT-PACKARD   24.096         23.509        ΗΠΑ
Η HP διατήρησε την ηγετική της θέση έναντι της Dell, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την κάτω βόλτα που πήραν οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες, χάρη στην απόκτηση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών EDS.
12. MERCEDES-BENZ    23.867        25.577        ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρόλο που οι πωλήσεις της έπεσαν, διατήρησε την εξαίρετη εικόνα της με νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα. Χρειάζεται, ωστόσο, να προσθέσει μικρά μοντέλα στην γκάμα της.
13. GILLETTE        22.841        22.069        ΗΠΑ
Τα υψηλής ποιότητας ξυραφάκια έχουν αυξήσει τις πωλήσεις της Gillette. Για να τις επεκτείνει, όμως, θα πρέπει να καινοτομήσει, απευθυνόμενη και σε πλατύτερες μάζες καταναλωτών.
14. CISCO            22.030        21.306        ΗΠΑ
Συνεχίζεται η μάχη για το rebranding, που θα τονίσει ότι η εταιρεία είναι κάτι περισσότερο από ένα «διαδικτυακό υδραυλικό». Αποκτώντας τη νέα Flip βιντεοκάμερα, η Cisco στοχεύει περισσότερο στις ανάγκες του καταναλωτή.
15. BMW            21.671        23.298      ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Έχει αποδείξει ότι οι αγοραστές πληρώνουν καλά, για να αποκτήσουν ένα κομψό, σπορ αυτοκίνητο. Η BMW εισπράττει, ταυτόχρονα, τα οφέλη μιας προ καιρού επένδυσης σε πιο αποδοτικές μηχανές.
16. LOUIS VUITTON    21.120         21.602      ΓΑΛΛΙΑ
Το παγκόσμιο πολυτελές brand έχει φέτος αυξημένες πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζει να αντλεί νέα έσοδα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
17. MARLBORO        19.010         21.300      ΗΠΑ
Όσο οι περιορισμοί στο marketing κάνουν τα λουριά να σφίγγουν, ο γίγαντας των τσιγάρων συνεχίζει να ποντάρει στις ανερχόμενες αγορές, από την Ασία μέχρι τη Ρωσία, για να κερδίσει εκατομμύρια καπνιστές.
18. HONDA            17.803            19.079        ΙΑΠΩΝΙΑ
Παρά την πτώση στις διεθνείς πωλήσεις, τα μοντέλα της σε συνδυασμό με μια επικερδή επιχείρηση μοτοσικλετών, βοήθησαν την αυτοκινητοβιομηχανία να κυβερνήσει καλά το καράβι της στα νερά της κρίσης.
19. SAMSUNG         16.796           17.518        Ν. ΚΟΡΕΑ
Έχει ξεπεράσει τη SONY και έχει εξασφαλίσει τη θέση του top TV brand, ενώ κατάφερε να ξεχωρίσει ως η μόνη άξια ανταγωνίστρια της NOKIA στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Για να διευρύνει την απήχησή της ανοίγει τα δικά της καταστήματα.
20. APPLE            15.443        13.724    ΗΠΑ
Οι πωλήσεις των Mac έχουν σημειώσει πτώση, όμως η APPLE συνεχίζει να ακμάζει χάρη στο iPhone, που βρίσκεται τώρα στην τρίτη γενιά, ενώ η επιτυχημένη κίνησή της να προχωρήσει με το άνοιγμα δικού της καταστήματος, βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των ανταγωνιστών της, που τρέχουν να την αντιγράψουν.
21. H&M            15.375        13.840    ΣΟΥΗΔΙΑ
Eνώ πολλοί λιανέμποροι υποφέρουν από την παγκόσμια ύφεση, η H&M συνεχίζει να επεκτείνεται και να ελκύει τους καταναλωτές με τις οικονομικές, αλλά στιλάτες της προτάσεις.
22. AMERICAΝ EXPRESS    14.971        21.940    ΗΠΑ
Πληγωμένη από κακούς λογαριασμούς, η φιλόδοξη εταιρεία καρτών ενισχύει τις υπηρεσίες loyalty και αναθεωρεί το πορτφόλιό της, ώστε να ξεφορτωθεί ριψοκίνδυνες καταθέσεις.
23. PEPSI             13.706        13.249    ΗΠΑ
Ανανέωσε το brand της με νέο λογότυπο και πακετάρισμα. Παρόλα αυτά δεν αποδείχτηκε αλώβητη στο δυσχερές κλίμα που επικρατεί στον κλάδο των αναψυκτικών, ειδικότερα στις ΗΠΑ.
24. ORACLE            13.699        13.831    ΗΠΑ
Εν μέσω μείωσης της ζήτησης για εταιρικό λογισμικό, η Oracle αύξησε τις προσωπικές συναντήσεις, τα δείπνα και τα σεμινάρια με τα στελέχη και τους πελάτες της.
25. NESCAFE    13.317        13.055        ΕΛΒΕΤΙΑ
Ο άσσος στο μανίκι της Nestle είναι η αντιπάθεια που τρέφει μερίδα των καταναλωτών για τη μόδα των ακριβών καφέδων. Προσφέρει, ταυτόχρονα, ποτά που προσφέρονται για πιο health-conscious καταναλωτές.
26. NIKE         13.179        12.672        ΗΠΑ
Στην προσπάθειά της να ελέγξει το κόστος αλλά και τον ανταγωνισμό, συνεχίζει εν μέσω ύφεσης να ξοδεύει λεφτά στην καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης και μιας φιλικής προς το περιβάλλον αθλητικής γραμμής.
27. SAP        12.106        12.228        ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραμένει ο ηγέτης στην παροχή λογισμικού για την αυτοματοποίηση των τμημάτων ανθρωπίνου δυναμικού και άλλων εσωτερικών εταιρικών λειτουργιών. Παρόλα αυτά, μια ειδικά καινούργια γραμμή διαδικτυακού λογισμικού έχει απογοητεύσει.
28. ΙΚΕΑ        12.004        10.913        ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο γίγαντας ειδών σπιτιού όλο και... ψηλώνει, καθώς οι επηρεασμένοι από την κρίση καταναλωτές κάνουν ανάρπαστα τα στιλάτα και φθηνά προϊόντα του. Έτσι, τίθενται σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα επέκτασης στη Ρωσία.
29. SONY        11.953        13.583        ΙΑΠΩΝΙΑ
Έχασε δισεκατομμύρια στις τηλεοπτικές κονσόλες παιχνιδιών. Το λογισμικό της, όμως, βελτιώνεται: Το τελευταίο e-book Reader επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν βιβλία από το Google και από τοπικές βιβλιοθήκες.
30. BUDWEISER    11.833        11.438        ΗΠΑ
Με τις εγχώριες πιέσεις από premium μάρκες αλλά και discounters να συνεχίζουν, η Budweiser αυξάνει το μερίδιο αγοράς της σε αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή του Βιετνάμ.
31. UPS        11.594        12.621        ΗΠΑ
Η παγκόσμια κάτω βόλτα χτύπησε το γίγαντα. Όμως, η UPS κατάφερε να ανεβάσει το μάρκετινγκ προϋπολογισμό της στα 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δημιουργεί καινούργιο κομβικό σημείο στην Κίνα.
32. HSBC        10.510        13.143        ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τον τομέα της λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ. Η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα ανά το παγκόσμιο, προσπαθεί τώρα να απαλλαγεί από τα άσχημα «στοιχήματα».
33. CANON        10.441        10.876        ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι εταιρικές περικοπές επηρέασαν τους τομείς γραφειακού εξοπλισμού και chip. Για να αυξήσει τις πωλήσεις, η Canon ετοιμάζει νέα προϊόντα με πιο φιλικές δικτυώσεις.
34. KELLOGG’S    10.428        9.710            ΗΠΑ
Η μείωση στο κόστος των προϊόντων και οι ψηλότερες τιμές ενίσχυσαν την κερδοφορία της εταιρείας, ενώ νέα προϊόντα όπως τα Special K Crackers και τα Jumbo Rice Krispies,  περιόρισαν τους ανταγωνιστές ιδιωτικής ετικέτας.
35. DELL         10.291        11.695        ΗΠΑ
Έχει αποφασίσει να κινηθεί δυναμικά προς το χώρο του λιανεμπορίου, ενώ ακονίζει τα designs της. Ωστόσο, η Dell χρειάζεται να μειώσει τις δαπάνες, αν επιθυμεί να ανταγωνιστεί τη HP και άλλες εταιρείες.
36. CITI        10.254        20.174        ΗΠΑ
Κακοδιαχείριση και λανθασμένες κινήσεις κηλίδωσαν τη φήμη της Citi σ’ όλο τον κόσμο, ωστόσο οι διεθνείς επιχειρήσεις της παραμένουν επικερδείς.
37. JPMORGAN    9.550            10.773        ΗΠΑ
Εστιάζει στη φήμη του, που το θέλει ένα από τα πιο δυναμικά οικονομικά ινστιτούτα. Η εξαγορά της Washington Mutual, εταιρείας κατόχου τραπεζικών μετοχών, δύναται να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση της JP στις Ηνωμένες Πολιτείες.
38. GOLDMAN SACHS    9.248        10.331        ΗΠΑ
Απέδειξε ότι όταν οι μετοχές δεν τα πάνε καλά, αυτοί που χάνουν τα λιγότερα είναι οι νέοι νικητές. Τώρα, η Goldman δέχεται πυρά για τα τεράστια κέρδη της.
39. NINTENDO        9.210        8.772            ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι φορητές κονσόλες παιχνιδιών της Wii και DS εξακολουθούν να ξεπερνούν τις πωλήσεις των ανταγωνιστών της. Η εταιρεία, όμως, δεν είναι έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση. Η ετήσια κερδοφορία της θα σημειώσει, όπως φαίνεται, πτώση για πρώτη φορά μέσα στην τετραετία.
40. THOMSON REUTERS       8.434    8.313            ΚΑΝΑΔΑΣ
Μετά τη συγχώνευση, η δύναμη της Thomson σε τομείς όπως οι νομικές πληροφορίες, βοήθησε τη Reuters να εξισορροπήσει τη μεγάλη της εξάρτηση από τις οικονομικές υπηρεσίες.
41. GUCCI            8.182        8.254            ΙΤΑΛΙΑ
Η ιστορική μάρκα πολυτελείας διατήρησε τη θέση της σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθετική πολιτική επέκτασης σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται από εμμονή στις μάρκες.
42. PHILIPS            8.121         8.325            ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ο κολοσσός συνέχισε τη μετάβαση από τη θέση του χαμηλής κλίμακας κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών σε παίκτη στους τομείς της ιατρικής φροντίδας, φωτισμού και υψηλών προδιαγραφών gadgets.
43. AMAZON        7.858        6.434            ΗΠΑ
Ο γίγαντας του διαδικτύου συνέχισε να ευημερεί, προσφέροντας χαμηλές τιμές και εντυπωσιακό customer service σε δύσκολους καιρούς. Διακινδυνεύει, όμως, να χάσει τον προσανατολισμό του, με την επέκταση σε ηλεκτρονικά βιβλία και είδη ένδυσης.
44. L’OREAL        7.748        7.508            ΓΑΛΛΙΑ
Η εταιρεία - ηγέτιδα στον τομέα των καλλυντικών συνεχίζει να ενδυναμώνει τις πωλήσεις της στις αναδυόμενες αγορές, ειδικότερα σε Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Πολωνία.
45. ACCENTURE        7.710        7.948            ΗΠΑ
Η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία για θέματα διαχείρισης αλλά και για τεχνολογικές υπηρεσίες λάνσαρε μια διαφημιστική εκστρατεία ανά το παγκόσμιο, μετά τα απανωτά οικονομικά πλήγματα, που την αναδείκνυε σε               «partner of choice» σε αβέβαιους καιρούς. Αυτό σε μια εποχή που οι εταιρείες προχωρούσαν σε περικοπές συμβούλων.
46. ΕΒΑΥ            7.350        7.991            ΗΠΑ
Ήταν άλλοτε το σημείο αναφοράς για διαδικτυακές δημοπρασίες σε στιλ yard sales. Η ιστοσελίδα έχει, όμως, στην πορεία αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων από χονδρέμπορους αλλά και εταιρείες εκκαθάρισης. Ακόμα και η GM πωλεί τα αυτοκίνητά της στο ebay!
47. SIEMENS        7.308        7.943            ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το πρόσφατο σκάνδαλο δωροδοκίας πονάει. Η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο, προσπαθεί να προχωρήσει παρακάτω με στόχο να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις της και να τις εφαρμόσει στους τομείς της «πράσινης ενέργειας» και των μαζικών μεταφορών.
48. HEINZ            7.244        6.646            ΗΠΑ
Ο βασιλιάς της Ketchup αποκομίζει περισσότερο από το 60% των εσόδων του από τις διεθνείς του πωλήσεις και σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες marketing, για να αποκρούσει την επίθεση από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
49. FORD            7.005        7.896            ΗΠΑ
Επιδέξια διαχώρισε το brand της από τα προβλήματα των συγγενικών της μοντέλων στο Detroit. Αλλά, ενόσω τρέχει να λανσάρει μια ριψοκίνδυνη στρατηγική «ενός μοντέλου για όλες τις αγορές», βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα General Motors.
50. ZARA            6.789        5.955            ΙΣΠΑΝΙΑ
Η εταιρεία επωφελείται από την ακόρεστη όρεξη για μοδάτα αλλά χαμηλά σε κόστος ρούχα. Ξοδεύει ελάχιστα στη διαφήμιση και στηρίζεται στη μέθοδο του word of mouth, για να αυξήσει τις πωλήσεις της.
51. WRIGLEY                          6.731                       6.105                                       ΗΠΑ
Ο κατασκευαστής, μεταξύ άλλων, των τσιχλών Orbit και Extra, κινείται δυναμικά προβάλλοντας τα οφέλη που προσφέρουν οι τσίχλες του για την υγεία.
52. COLGATE                6.550                       6.437                ΗΠΑ
Παρά την παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας, όλες οι κατηγορίες προϊόντων της Colgate, προσωπικής και οικιακής φροντίδας, ενδυναμώθηκαν αισθητά αυτό το χρόνο, ενώ το brand κέρδισε μερίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.
53. AXA                6.525                       7.001                ΓΑΛΛΙΑ
Η ασφαλιστική εταιρεία προσπαθεί να προβάλει σταθερότητα, εν μέσω αναταράξεων στη βιομηχανία όπου δραστηριοποιείται. Τα κέρδη έχουν κατρακυλήσει, αλλά όχι στο βαθμό που ανέμεναν κάποιοι αναλυτές.
54. MTV                     6.523                       7.193                    ΗΠΑ
Η πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στα ratings, ειδικά ανάμεσα στους νέους, αλλά και η μείωση της διαφήμισης, την οδήγησαν στην αναβάθμιση του προγράμματός της και στη συμπερίληψη περισσότερων animated σειρών και ντοκιμαντέρ.
55. VOLKSWAGEN                 6.484                       7.047            ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με μοντέλα που είναι πιο αποδοτικά στη χρήση καυσίμων και με δυναμική παρουσία σε Κίνα και Βραζιλία, το brand κατάφερε να διατηρηθεί καλύτερα απ’ ό, τι ολόκληρη η βιομηχανία. Παρόλα αυτά έχει αρκετή δουλειά να κάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
56. XEROX                 6.431                       6.393                     ΗΠΑ
Στη διάρκεια ενός καθόλου ευνοϊκού χρόνου για τον εξοπλισμό γραφείου, η Xerox προχώρησε μπροστά με νέες οικολογικές τεχνολογίες και συνέχισε την επέκταση πέραν του hardware στον τομέα των υπηρεσιών.
57. MORGAN STANLEY         6.399               8.696                   ΗΠΑ
Ενώ οι εμπορικές συναλλαγές ανανέωσαν τα έσοδα, το κομμάτι του brokerage παραμένει υπό πολιορκία. Η εταιρεία δεν θα επανακτήσει τους ρυθμούς της μέχρι η οικονομία να ανακάμψει.
58. NESTLE               6.319                       5.592                   ΕΛΒΕΤΙΑ
Με $2 δις, περίπου, στον προϋπολογισμό για έρευνα και ανάπτυξη, η εταιρεία έχει κάνει μεγαλύτερη στροφή στα υγιεινά προϊόντα, προσφέροντας από διατροφικά εμπλουτισμένες παιδικές τροφές μέχρι είδη με προβιοτικά, που προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.
59. CHANEL              6.040                       6.355                       ΓΑΛΛΙΑ
Οι πωλήσεις αρωμάτων και ειδών ένδυσης του γνωστού οίκου μόδας επηρεάστηκαν από τη γενικότερη κάτω βόλτα. Παρόλα αυτά ο θρυλικός παριζιάνικος οίκος αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά το 2009.
60. DANONE                5.960                       5.408                 ΓΑΛΛΙΑ
Ο ηγέτης στα φρέσκα προϊόντα γάλακτος φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό, τι αφορά την παγκόσμια επέκτασή του, μετά την εξασφάλιση 4.3 δις δολαρίων, που είναι η πρώτη του κεφαλαιουχική αύξηση μέσα σε 22 χρόνια.
61. KFC                           5.722                       5.582                         ΗΠΑ
Το λανσάρισμα του γεύματος κοτόπουλου στη σχάρα αποδείχθηκε μια καταστροφή από πλευράς PR, λόγω της έλλειψης κουπονιών προσφοράς. Ωστόσο, το νέο και πιο υγιές προϊόν βοήθησε στο να ανατραπεί η πτωτική τάση των πωλήσεων στις ΗΠΑ.
62. ADIDAS                         5.397                       5.072             ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι πωλήσεις ελαττώνονται, αλλά χάρη στους δυνατούς τομείς των μπάλων ποδοσφαίρου, παπουτσιών και ρουχισμού, η Adidas αναμένεται να επανακάμψει το 2010, καθώς πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότιο Αφρική.
63. BLACKBERRY                  5.138                       4.802             ΚΑΝΑΔΑΣ
Κανένα brand δεν έχει μεγαλύτερη παγκόσμια παρουσία σε smartphones από το Blackberry. Σίγουρα δεν βλάπτει που ο Barack Obama φοράει ένα στη ζώνη του!
64. YAHOO!               5.111                       5.496                 ΗΠΑ
Μετά που κατάφερε να προφυλάξει εαυτόν από τις επιθετικές κινήσεις της Microsoft, η Yahoo! προχώρησε σε συμφωνία με την προηγούμενη σε θέματα search. Ήταν μια αναγκαία κίνηση, η οποία έδειξε, ωστόσο, τα τεχνολογικά όρια της εταιρείας.
65. AUDI                      5.010                       5.407                ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέφερε λιγότερο από τα άλλα αυτοκίνητα πολυτελείας, χάρη στη θέση που διατηρεί στην Κίνα και τη μειωμένη έκθεσή της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεγονός ότι συνεργάζεται με τη VW βοήθησε τα περιθώρια κόστους.
66. CATERPILLAR         5.004                       5.288                 ΗΠΑ
Ο τομέας των κατασκευών μπορεί να είναι σε ύφεση αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά τα μεγάλα κίτρινα μηχανήματα της Caterpillar πολλαπλασιάζονται σε οικόπεδα, ανθρακωρυχεία και γεωργικές περιοχές της Κίνας και της Ινδίας.
67. AVON                  4.917                       5.264                  ΗΠΑ
Εν μέσω μιας σκληρής παγκόσμιας οικονομικής περιόδου και μάχης για αύξηση των πωλήσεων, η Avon διευρύνει το στρατό direct sales που διαθέτει, συχνά στρατολογώντας άτομα που απολύθηκαν από άλλες εταιρείες.
68. ROLEX                 4.609                       4.956             ΕΛΒΕΤΙΑ
Τα φανταζί ρολόγια δεν πωλούν τόσο όσο παλιά. Για να διατηρήσει, όμως, την ακεραιότητά του brand της, η Rolex αποθάρρυνε τους πωλητές της από το να μειώσουν τις τιμές.
69. HYUNDAI                4.604                       4.846           ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενθαρρυμένη από τη βελτιωμένη ποιότητα των αυτοκινήτων της, η Hyundai ξόδεψε άφθονα λεφτά στο marketing και κατάφερε να εκτοξεύσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της στο 5%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.               
70. HERMES             4.598                       4.575                   ΓΑΛΛΙΑ
Τα δερμάτινα προϊόντα καλά κρατούν στην κρίση, ειδικά στην Ασία, όπου ανοίγουν νέα καταστήματα, βοηθώντας έτσι τον οίκο μόδας να αυξήσει τις φετινές πωλήσεις του.
71. KLEENEX               4.404                       4.636                ΗΠΑ
Διεθνώς τα πηγαίνει καλά, αλλά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι ένας εγχώριος κίνδυνος. Η εταιρεία αντιστέκεται με τεχνολογικές βελτιώσεις, όπως τα Kleenex Facial Tissues με λοσιόν.
72. UBS              4.370                       8.740                              ΕΛΒΕΤΙΑ
Η παγκόσμια εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών, wealth management και investment banking, προσέλαβε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, για να «συγυρίσει» τον οίκο της, αλλά παλεύει ακόμη με την κληρονομιά των τεράστιων απωλειών και με αποκαλύψεις όπως το ότι βοήθησε Αμερικανούς πελάτες να αποφύγουν τη φορολογία.
73. HARLEY-DAVIDSON        4.337                       7.609            ΗΠΑ
Οι baby boomers που τις λάτρεψαν γερνούν, η γενιά Υ δεν τις προτιμά και τόσο, έτσι η εταιρεία στρέφει τώρα τις ελπίδες της στην αγορά της Ασίας.
74. PORSCHE              4.234                       4.603                       ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η σύγκρουση με τη Volkswagen, μετά από μια πρόταση εξαγοράς, πλήγωσε την εικόνα της Porsche και οι πωλήσεις της έκαναν απότομη βουτιά εν μέσω ύφεσης. Αλλά, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί την καλή της φήμη για γρήγορα, sexy και αξιόπιστα αυτοκίνητα.
75. PANASONIC       4.225                       4.281                       ΙΑΠΩΝΙΑ
Οι μονάδες τηλεόρασης και ψηφιακών μέσων της εταιρείας μάχονται για επιβίωση. Η απόκτηση της Sanyo Electric δίνει στη Panasonic περισσότερα «green» προϊόντα, από πίνακες ηλιακών κυττάρων μέχρι μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
76. TIFFANY & CO.                4.000                 4.208                 ΗΠΑ
Το ισχυρό δολάριο και η αδύναμη οικονομία χτύπησαν τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Tiffany, όμως, συνεχίζει να ανοίγει καινούργια καταστήματα και ένα κινητό τηλέφωνο με διαμάντια επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία του brand.
77. CARTIER                 3.968                 4.236                       ΓΑΛΛΙΑ
Οι πιστοί πλούσιοι πελάτες του brand, ειδικά στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, μαλάκωσαν κάπως τη μείωση των πωλήσεων σε άλλες χώρες.
78. GAP                     3.922                       4.357                       ΗΠΑ
Οι πωλήσεις έπεσαν κυρίως γιατί η Gap απέτυχε να προσελκύει αρκετούς αγοραστές στο ρουχισμό χαμηλών τιμών. Επίσης, το γεγονός ότι περιλαμβάνει τις διαφορετικές της ενασχολήσεις σε ένα και μοναδικό διαδικτυακό χώρο, συχνά συγχύζει τους καταναλωτές.
79. PIZZA HUT                 3.876                   4.097                  ΗΠΑ
Οι ληθαργικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν την αλυσίδα σε άλλες αγορές, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ εμπλουτίζει το μενού της με νέα πιάτα, όπως μακαρόνια και φτερούγες.
80. JOHNSON & JOHNSON         3.847          3.582                    ΗΠΑ
Ξεχωρίζει εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία και την αγάπη με την οποία αντιμετωπίζεται από τον κόσμο. Αποτελεί μια ιδανική εικόνα στα μάτια του καταναλωτή στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς. Η χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ενίσχυσε την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του brand.
81. ALLIANZ                3.831                 4.003                 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διατήρησε τη φήμη της οικονομικά σταθερής ασφαλιστικής εταιρείας, αποφεύγοντας τα χειρότερα της κρίσης. Τώρα κινείται προς τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη.
82. MOET & CHANDON          3.754               3.951            ΓΑΛΛΙΑ
Η στροφή των πελατών σε φθηνότερη σαμπάνια και αφρώδη κρασιά επηρέασε το brand. Με λιγότερα χρήματα για marketing στρέφεται σε ενέργειες όπως οι χορηγίες φεστιβάλ ταινιών.
83. BP                  3.716                       3.911             ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο γίγαντας του πετρελαίου έφερε στο προσκήνιο νέα προϊόντα, μαλάκωσε τους Ρώσους συνεργάτες του και επικέντρωσε τις οικολογικές του ενέργειες σε τομείς όπως η αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ.
84. SMIRNOFF           3.698                     3.590                        ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα ποτά επηρεάστηκαν καθώς οι καταναλωτές μείωσαν την κατανάλωση. Η Smirnoff, όμως, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της με φθηνότερα ποτά και έτοιμα κοκτέιλ.
85. DURACELL            3.563                       3.682                  ΗΠΑ
Περιτριγυρισμένη από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κάνει την «έξοδο» με διαφημίσεις που τονίζουν την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την απόδοση των μπαταριών της. Καινοτομεί, επίσης, με διάφορα προϊόντα, όπως με την παραγωγή ενός φορτιστή μπαταρίας, που δουλεύει μέσα στο αυτοκίνητο.
86. NIVEA              3.557                       3.401              ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι πωλήσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη σημείωσαν πτώση, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε προϊόντα γενικότερης φροντίδας. Η Nivea χρησιμοποιεί το brand της για να κερδίσει πιστούς οπαδούς στις αναδυόμενες αγορές.
87. PRADA                     3.530                       3.585          ΙΤΑΛΙΑ
Ενισχυμένη με νέα κεφάλαια, ανοίγει καινούργια καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα brand μόδας που έδωσαν το όνομά τους σε ταινία.
88. FERRARI            3.527                       3.527                   ΙΤΑΛΙΑ
Οι πωλήσεις της Ferrari δοκιμάστηκαν και άντεξαν σε καλούς αλλά και σε δύσκολους καιρούς. Αυτή η κρίση δεν απετέλεσε εξαίρεση, υποκινώντας τον κατασκευαστή αυτοκινήτων να ανοίξει νέα καταστήματα και να λανσάρει νέα μοντέλα.
89. ARMANI                3.303                       3.526                   ΙΤΑΛΙΑ
Τα προϊόντα του οίκου διατίθενται σε ποικιλία τιμών και δεν φαίνεται να έχει υποστεί κάποιο πλήγμα μέχρι στιγμής. Τώρα, αναπτύσσει μια αλυσίδα από πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα.
90. STARBUCKS                    3.263                3.879                 ΗΠΑ
Χτυπημένη από την ύφεση και τον ανταγωνισμό των McDonald’s, η γνωστή αλυσίδα φτιάχνει τώρα πιο υγιεινό φαγητό, χαμηλώνει κάποιες τιμές της και λανσάρει, μάλιστα, στιγμιαίο καφέ.
91. LANCÔME                3.235             New                             ΓΑΛΛΙΑ
Χάρη στις καινοτομικές της προσεγγίσεις, όπως τη vibrating power mascara και μια πλειάδα διασημοτήτων ως endorsers, ο γίγαντας των καλλυντικών ανέκτησε κάποια από τη χαμένη του αίγλη.
92. SHELL                          3.228                3.471                     ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η φήμη της αποκαταστάθηκε μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση ψεύτικων στοιχείων για τα αποθέματα πετρελαίου. Η εταιρεία προχωρεί σε περιορισμό προσωπικού, για να αντεπεξέλθει στη μείωση της τιμής του πετρελαίου και των κερδών.
93. BURGER KING                   3.223                       New              ΗΠΑ
Οι έξυπνες διαφημίσεις και το Whopper Bar, που προσφέρει επιλογές burgers κατά παραγγελία, ενδυνάμωσαν τη θέση της. Για να διατηρήσει και του χρόνου την ορμή της, αυξάνει το διαφημιστικό της budget κατά 25%.
94. VISA                    3.170                       3.338                       ΗΠΑ
Η εταιρεία έχει στόχο να στρέψει την προσοχή της από τις υψηλού κόστους πιστωτικές κάρτες στις χρεωστικές. Η visa κυριαρχεί στην αγορά των χρεωστικών καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
95. ADOBE                      3.161                       New             ΗΠΑ
Οι σχεδιαστές διαφημίσεων και web sites εμπιστεύονται το λογισμικό της, που περιλαμβάνει τις εφαρμογές flash και photoshop. Οι δύσκολοι καιροί επηρέασαν, ωστόσο, τις πωλήσεις των τελευταίων της προϊόντων.
96. LEXUS                       3.158                       3.588                   ΙΑΠΩΝΙΑ
Η ύφεση και ο σκληρός ανταγωνισμός από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές επηρέασαν τη Lexus, η οποία ελπίζει ότι η έμφαση που δίνει στα υβριδικά μοντέλα, θα την κάνει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες εταιρείες.
97. PUMA                              3.154                        NEW              ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο κατασκευαστής των sneakers στρέφεται στη μόδα και συνεργάζεται με τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Alexander McQueen, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Adidas.
98. BURBERRY                        3.095                       New          ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Όπως και άλλα προϊόντα πολυτελείας ψάχνει για νέους πελάτες σε αναδυόμενες αγορές, όπως το Μπαχρέιν, ενώ άνοιξε νέα γραφεία στη Νέα Υόρκη.
99. POLO RALPH LAUREN    3.094          New                     ΗΠΑ
Οι πωλήσεις έπεσαν, αλλά ένα νέο κομψό web site και η αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στην προσέγγιση πελατών νεαρότερων ηλικιών, βοήθησαν τo brand να κυνηγήσει τις προσδοκίες του.
100. CAMPBELL’S                  3.081                       New          ΗΠΑ
Η εταιρεία των 140 χρόνων συνάντησε την επιτυχία, τοποθετώντας τις σούπες της στην κατηγορία των φθηνών και θρεπτικών. Το νέο χρόνο σκοπεύει να διευρύνει τα προϊόντα που διαθέτει στη ρωσική αγορά.
Τα λάτρεψε και η Κύπρος
Η πορεία μερικών εκ των 100 καλύτερων διεθνών brands στον τόπο μας
1.  COCA-COLA
Η ιστορία του αγαπημένου αναψυκτικού ξεκινά όταν ο ιδρυτής του, ο Νίκος Κ. Λανίτης, αποφασίζει να ιδρύσει μια εταιρεία καλλυντικών με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αιθέριων ελαίων - εκχυλισμάτων από αρωματικά φυτά και την επεξεργασία εσπεριδοειδών, που καλλιεργούνταν σε οικογενειακές φυτείες.
Οι πρώτοι πελάτες ήταν τα κομμωτήρια, παράλληλα όμως, γίνονταν εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων στο εξωτερικό. Μέχρι το 1949 το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της είχε εμπλουτιστεί με μια σειρά φρουτοποτών με φρέσκα φρούτα, όπως λεμόνι και πορτοκάλι. Η ιστορία της άλλαξε, όταν στις 10 Ιουνίου 1950 η εταιρεία Α/φοί Λανίτη γίνεται ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola με το πρώτο εμφιαλωτήριο στη Λεμεσό.
Από τότε μέχρι σήμερα η ιστορία του brand έχει σημειώσει ραγδαία εξέλιξη, με αποτέλεσμα να σημειώνει τεράστιες πωλήσεις. Εισάγει επιπλέον εξοπλισμό εμφιάλωσης από την Ελλάδα, για να διπλασιάσει τη δυναμικότητα εμφιάλωσης και να αυξήσει την παραγωγή μπουκαλιών ανά λεπτό. Εισήχθησαν νέα μπουκάλια και συσκευασίες και αυτόματες μηχανές πώλησης. Το 1985 λανσάρεται η Diet Coca-Cola, η οποία το 2008 μετονομάστηκε σε Coca-Cola Light και το 2006 η εταιρεία Αδελφοί Λανίτη εξαγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Coca-Cola στις 5 Απριλίου. Η Coca-Cola Hellenic είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μη αλκοολούχων ποτών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Κάλια Πατσιά, Public Affairs & Communication manager της Αδελφοί Λανίτη, το brand Coca-Cola είναι συνώνυμο με την κατηγορία των αναψυκτικών, η πιο αγαπημένη και γνώριμη γεύση στον κόσμο. «Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Κύπρο είναι η πρώτη μάρκα στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Γεύση αγαπημένη και αναγνωρίσιμη από τα εκατομμύρια θαυμαστών της, η οποία δεν ανταλλάζεται με τίποτα», τόνισε. Όπως είπε, είναι μια μάρκα αξιόπιστη, την οποία αγαπούν και εμπιστεύονται οι Κύπριοι καταναλωτές εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι το αναψυκτικό που ταιριάζει και ενισχύει την απόλαυση του φαγητού και σκορπίζει δροσιά και χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους. «Οι καταναλωτές της τη θεωρούν κλασική και όλοι θυμούνται τα υπέροχα διαφημιστικά της σποτ, ενώ από τις πιο αγαπημένες της επικοινωνίες είναι οι χριστουγεννιάτικες, που αγγίζουν τις καρδιές των Κύπριων καταναλωτών», κατέληξε.
2. ΙΒΜ
Η IBM λειτουργεί στην κυπριακή αγορά από το 1963 και κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της πληροφορικής και των υπηρεσιών πληροφορικής.
Έχει συνδράμει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού επιχειρηματικού κόσμου. Η IBM απέδειξε ότι μπορεί να ξεχωρίζει. Παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι διαχρονικά στο Business Week report, αλλά και σε άλλα reports, κατέχει τις δύο - τρεις top θέσεις των καλύτερων brands.
Το σύγχρονο μότο της είναι «smart planet», καθώς ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια για τον έξυπνο πλανήτη. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η IBM αποτελεί έναν από τους λίγους γίγαντες τόσο στο χώρο της πληροφορικής όσο και γενικότερα, που η οικονομική κρίση δεν την έχει αγγίξει σχεδόν καθόλου.
Όπως τόνισε ο general manager της IBM Italia S.p.A., Cyprus Branch, Κυριάκος Κόκκινος, το καλό brand είναι αυτό στου οποίου το άκουσμα δημιουργούνται συνειρμοί εμπιστοσύνης, αναγνωρισιμότητας και διαχρονικότητας. «Η IBM από μόνη της εκπέμπει εμπιστοσύνη, βεβαιότητα, σιγουριά και κάποιες εταιρικές αξίες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί διαχρονικά», σημείωσε.
8. ΤΟΥΟΤΑ
H ιστορία ξεκινά όταν το 1918 ο εφευρέτης αυτόματων υφαντουργείων, Sakichi Τoyoda, ιδρύει την Toyota. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο γιος του, Kiichiro Toyoda, μετά τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενδιαφέρθηκε έντονα για τη βιομηχανία αυτοκινήτου. Το 1937, μετά την πώληση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας των αυτόματων υφαντουργείων, εξασφάλισε το απαιτούμενο κεφάλαιο και ίδρυσε τη Toyota Motor Corporation (TMC).
Η Toyota βασίζεται στη φιλοσοφία «kaizen», που σημαίνει συνεχής βελτίωση και καινοτομία, κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς, μια και το κοινό αναγνωρίζει την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία της Toyota. Αυτό τεκμηριώνεται διαρκώς σε έρευνες αξιοπιστίας και ποιότητας παγκοσμίως, όπως είναι οι έρευνες J.D. Power, οι οποίες κατατάσσουν τη Toyota στην κορυφαία θέση.
Στην Κύπρο η Toyota αντιπροσωπεύεται από τη Δικράν Ουζουνιάν & Σια Λτδ., μία εταιρεία με ιστορία πέραν των 113 χρόνων.
O marketing Μanager της Toyota, Δημήτρης Μελανθίου, επεσήμανε ότι η επωνυμία Toyota σημαίνει πολλά για τον Κύπριο καταναλωτή. «Αξιοπιστία και διαχρονική αξία, ποιότητα, ασφάλεια, συνεχή βελτίωση, τεχνολογική ανάπτυξη και πρωτοπορία στην υβριδική τεχνολογία», τόνισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 2010 η εταιρεία θα γιορτάσει τα 45 χρόνια συνεργασίας της με τη Toyota, ως ο επίσημος αντιπρόσωπος της μάρκας στην Κύπρο και ως ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες της σε όλη την Ευρώπη.
24. ORACLE
Η Oracle είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο.
Η πρώτη εγκατάσταση Oracle συστημάτων στην Κύπρο τοποθετείται στο 1988. Μέχρι το 2000 η Oracle δραστηριοποιείτο στην Κύπρο μέσω γενικού αντιπροσώπου. Με την υποστήριξη της ελληνικής θυγατρικής αναπτύχθηκε ένα αποτελεσματικό τοπικό δίκτυο συνεργατών, που εξελίσσεται μέχρι και σήμερα για την κάλυψη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου. Το 2003, όταν πλέον τα συστήματα της Oracle βρίσκονταν σε αρκετούς από τους μεγαλύτερους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, αποφασίστηκε η ίδρυση τοπικής θυγατρικής εταιρείας με κύριο μέλημά της τη στενότερη επαφή με τους πελάτες, την υποστήριξη των συνεργατών και γενικότερα την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Oracle Κύπρου, Αντώνη Σκούλλο, η κυπριακή αγορά αναγνωρίζει πλέον τις λύσεις της Oracle για την ασφάλεια, αξιοπιστία, ευελιξία, επεκτασιμότητα και προστασία στις επενδύσεις στην πληροφορική. «Οι λύσεις αυτές προσφέρονται σε περισσότερους από 1.000 κυπριακούς δημόσιους, ημικρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς κι αξιοποιούν υλοποιήσεις συστημάτων βάσης δεδομένων, middleware και επιχειρηματικών εφαρμογών της Oracle», επεσήμανε.
25. NESCAFE®
Πλούσια όσο και η γεύση του είναι η ιστορία του πιο αγαπημένου καφέ στον κόσμο, του NESCAFE®.
Το 1930 η κυβέρνηση της Βραζιλίας προσέγγισε την εταιρεία NESTLE®, ζητώντας της να φτιάξει ένα ποιοτικό καφέ, που θα παρασκευαζόταν μόνο με την προσθήκη ζεστού νερού και ο οποίος θα διατηρούσε όλη τη γεύση και το άρωμά του.
Η επιτυχία χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια για να κτιστεί. Οι ειδικοί της NESTLE® παρουσίασαν στην Ελβετία τον πρώτο στιγμιαίο καφέ. Έτσι ο NESCAFE® κάνει το ντεμπούτο του την Πρωταπριλιά του 1938, αποτελώντας μια μεγάλη ανακάλυψη, που αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα ο NESCAFE® αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, συντροφεύοντας κάθε στιγμή της μέρας μας με το υπέροχο άρωμα και τη μεστή του γεύση.
Η Ελλάδα, πάντως, μπορεί να υπερηφανεύεται για την επινόηση του φραπέ. Ο «πατέρας» του φραπέ ήταν ένας εργαζόμενος στο περίπτερο της NESTLE® στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1957, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να ανακατέψει NESCAFE® Classic με κρύο νερό στο σέικερ. Έκτοτε το καλαμάκι και το σέικερ είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό φραπέ και την κουλτούρα του Έλληνα, που ανέπτυξε το δικό του λεξιλόγιο και το δικό του life style καφέ.
Στην Κύπρο ο NESCAFE® λανσάρεται το 1959 από την εταιρεία Βάσσος Ηλιάδης Λτδ. Ο commercial director της εταιρείας, Χρύσος Χρυσοστόμου, τόνισε ότι ο NESCAFE® για τον Κύπριο καταναλωτή είναι ταυτόσημος με το στιγμιαίο καφέ. «Καθιερώθηκε με την άριστη ποιότητά του, που πηγάζει από την προσεγμένη επιλογή χαρμανιού καφέ και αρώματος. Είναι πλέον σημείο αναφοράς γεύσης και αρώματος και με βάση στοιχεία έρευνας αγοράς κατέχει πέραν του 80% μερίδιο αγοράς στην κατανάλωση καφέ στην κυπριακή αγορά», σημείωσε.    
28. IKEA
Το κατάστημα ΙΚΕΑ άνοιξε τις πόρτες του στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 στη Λευκωσία, καλωσορίζοντας 1.5 εκατομμύρια επισκέπτες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Όραμα της ΙΚΕΑ είναι να δημιουργήσει μια καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολλούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα από καλά σχεδιασμένα και λειτουργικά προϊόντα σε τιμές τόσο χαμηλές, ώστε να μπορούν να τα αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι.
Εδώ και δύο χρόνια, περίπου, το κατάστημα ΙΚΕΑ έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των περισσότερων Κυπρίων. Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο πετυχημένα καταστήματα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, γιατί προσφέρει καλά σχεδιασμένα, λειτουργικά και ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.
Ο καταναλωτής έχει στη διάθεση του ένα κατάστημα, στο οποίο μπορεί να βρει τα πάντα για το σπίτι μέσα από 6.500 προϊόντα, συγκεντρωμένα κάτω από την ίδια στέγη. Ταυτόχρονα, η επίσκεψη στο κατάστημα ΙΚΕΑ αποτελεί από μόνη της μια ευχάριστη εμπειρία για όλη την οικογένεια, μέσα από τη χρήση μιας σειράς από υπηρεσίες που προσφέρονται, όπως το εστιατόριο με την εξαιρετική ποιότητα και τιμές του και ο μοναδικός παιδότοπος Smalland.
34. KELLOGG’S
Η σειρά δημητριακών Kellogg’s λανσαρίστηκε επίσημα στην κυπριακή αγορά το 1973.
Με brands, όπως, Special K, All Bran, Coco Pops, Frosties και Corn Flakes, η Kellogg’s είναι σήμερα ηγέτης της αγοράς των δημητριακών, με μερίδιο σε αξία της τάξης του 76% (ΜΑΤ Value Share, Nielsen June/July 2008).
Το 2001 η Kellogg’s επέκτεινε τη σειρά της στην κυπριακή αγορά, λανσάροντας bars δημητριακών, ενώ το 2008 εισήχθη και το format των cereal bites.
Σύμφωνα με το marketing Μanager της Argosy Trading Company Ltd, Γιώργο Πισσή, η κατανάλωση δημητριακών στην Κύπρο βασίζεται σε μία θεμελιωμένη κουλτούρα, καθώς οι Κύπριοι είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τα οφέλη των δημητριακών στην καθημερινή διατροφή. «Η Kellogg’s κατέχει ισχυρό ‘brand equity’ και διαθέτει ξεκάθαρο ‘positioning’ στο μυαλό των καταναλωτών», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οι λόγοι είναι ότι πληροί μία σειρά παραγόντων, που καθορίζουν την επιλογή του brand δημητριακών, όπως: Άριστη ποιότητα, μεγάλη ποικιλία προϊόντων και γεύσεων, διατροφικά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή περιεκτικότητα θερμίδων, ζάχαρης και λιπαρών, υψηλή διατροφική αξία, απουσία συντηρητικών και συστατικών ‘Ε’, μεθόδους  προώθησης και διαφήμισης και σχεδιασμό της συσκευασίας του προϊόντος».
39. NINTENDO
Η Nintendo αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες παγκοσμίως στη βιομηχανία των video games. Το 1983 λάνσαρε την πρώτη παιχνιδομηχανή και από τότε, μέσω των καινοτόμων και πρωτοποριακών ιδεών της, σημείωσε μια αξιόλογη ανοδική πορεία.
Στην κυπριακή αγορά η διάθεση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo άρχισε το 1993 από την Demstar Information Group, μια από τις πρωτοπόρες και διορατικότατες εταιρείες στη διάθεση των εν λόγω προϊόντων.
Με την πάροδο των χρόνων αρκετές παιχνιδοκονσόλες έχουν διατεθεί, όπως το παλαιότερο Game boy, Game boy advance, Super NES, Nintendo 64 και Nintendo Game Cube. Εκείνα, όμως, που συνέβαλαν στη μεγαλύτερη ανοδική πορεία και αδιαμφισβήτητα στην πλήρη αναγνωρισιμότητα του brand, είναι η κυκλοφορία του Nintendo DS και του επαναστατικού Nintendo Wii.
Όπως τόνισε η Μarketing manager της Demstar, Έλενα Ζάκου, παλαιότερα στο μυαλό του Κύπριου καταναλωτή τα προϊόντα Nintendo συσχετίζονταν με τις μικρότερες ηλικίες, αφού τα παιδιά ήταν οι φανατικοί γνώστες και λάτρεις τους και κυρίως του χαρακτηριστικού τους ήρωα, του Super Mario. Τα τελευταία, όμως, χρόνια η Nintendo έχει καταφέρει να σπάσει κάθε ηλικιακό φραγμό: «Μέσω μιας συνεχούς εξέλιξης και αναβάθμισης των φορητών της κονσόλων και  με την παραγωγή τίτλων που δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, είχε ως αποτέλεσμα 100 εκατομμύρια πωλήσεις Nintendo DS ανά το παγκόσμιο και 25.000 στην Κύπρο», σημείωσε.
Από την άλλη, το Nintendo Wii με την πρωτοποριακή κατασκευή του και τη διαδραστική κίνηση στο παιχνίδι, κατάφερε να κερδίσει μεγάλους και μικρούς. «Κατάφερε να γκρεμίσει τα τείχη ανάμεσα στους gamers και σε αυτούς που δεν έπαιζαν μέχρι πρότινος παιχνίδια. Να δώσει τη δυνατότητα να συμβεί ένα Wii Party με φίλους και να μοιραστούν μαζί εμπειρίες σε αυτή τη νέα video gaming γενιά», ανέφερε η ίδια. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Wii έδωσε την ευκαιρία στους γονείς και... στους γονείς τους, να παίξουν παιχνίδια με τα παιδιά τους. «Το παρεΐστικο αυτό concept, που χαρακτηρίζει το Wii, συνέτεινε στο να πουληθούν από τον Δεκέμβριο του 2006, που κυκλοφόρησε, 50 εκατομμύρια κονσόλες ανά το παγκόσμιο και 10.000 στην κυπριακή αγορά», κατέληξε.
52. COLGATE
Η Colgate κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία στοματικής υγιεινής, με προϊόντα που διατίθενται σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως. Είναι η Νο 1 μάρκα, την οποία συνιστούν οι οδοντίατροι και την οποία χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται οι καταναλωτές.
Στην Κύπρο η Colgate είναι παρούσα από το 1953, μέσω της αντιπροσωπείας CHRISTODOULIDES BROS LTD.
Η ανάδειξή της μεταξύ των 100 καλύτερων παγκόσμιων brands είναι αποτέλεσμα των ισχυρών της επιδόσεων και της φιλοσοφίας της που αποδίδει σημασία σε τρεις βασικές αξίες: Τη φροντίδα, τη διεθνή συνεργασία και τη συνεχή βελτίωση.
Ο Βrand Sales manager της Christodoulides Bros, Αντρέας Τζάρκατζης, τόνισε ότι από το 1873 ως σήμερα, η συγκεκριμένη μάρκα έχει συνδεθεί με τον Κύπριο καταναλωτή, λόγω των συνεχών καινοτομιών της, την προσφορά προϊόντων που προάγουν τη στοματική υγεία, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. «Οδοντόκρεμες, όπως η Colgate Total, η  Colgate Max Fresh και η Colgate Sensitive, χάρη στην πρωτοποριακή τους τεχνολογία, προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις σε προβλήματα στοματικής υγείας και εξασφαλίζουν ένα όμορφο, υγιές και λαμπερό χαμόγελο καθημερινά», σημείωσε.
71. KLEENEX
Στις αρχές του 1960, την περίοδο που με την ανεξαρτησία της Κύπρου άρχισε να σημειώνεται η μεγάλη ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία, η Χ.Α. Παπαέλληνας ανέλαβε την αντιπροσωπεία της αμερικάνικης Kimberly Clark, κατασκευάστριας εταιρεία των Kleenex. Έκτοτε η X.Α. Παπαέλληνας με συνέπεια δεσμεύτηκε για συνεχή ενδυνάμωση και ανάπτυξη των προϊόντων Kleenex στην κυπριακή αγορά.
Η μάρκα Kleenex έγινε συνώνυμο της κατηγορίας των χαρτικών και κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά του Κύπριου καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να απολαύσει την εξαίρετη ποιότητα Kleenex μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Με λανσάρισα προϊοντικών καινοτομιών, η οικογένεια της Kleenex μεγαλώνει και δραστηριοποιείται σε πέντε βασικές κατηγορίες χαρτικών: Χαρτομάντιλα σε κουτί, χαρτί υγείας και κουζίνας, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα τσέπης.
Πρόσφατα λανσαρίστηκε στην Κύπρο η παγκοσμίου εμβέλειας εκστρατεία Let it out, η οποία παρουσιάζει τη μοναδική συναισθηματική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του Kleenex, που σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα προϊόν. Είναι ένας αναπόσπαστος σύντροφος στην έκφραση οποιουδήποτε συναισθήματος και δικαίως η μάρκα Kleenex έχει κατακτήσει την καρδιά του Κύπριου καταναλωτή, κερδίζοντας ηγετικό ρόλο στην αγορά χαρτικών προϊόντων.
74. PORSCHE
Η εταιρεία Α.Ι. Μοτοκίνηση Λτδ ιδρύθηκε το 1992 ως ο επίσημος αντιπρόσωπος της Porsche A.G. στην Κύπρο. Παρόλο που άρχισε ως μια μικρή εταιρεία, με τρία άτομα προσωπικό, εστιάστηκε στις πωλήσεις αυτοκινήτων, κάνοντας μια δυναμική είσοδο στην κυπριακή αγορά.
Τη δεδομένη περίοδο η αγορά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν για τα πολυτελή αυτοκίνητα. Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει έδαφος και να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη και ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία, καλύπτοντας υπηρεσίες, όπως: Αfter sales service, πώληση καινούργιων αυτοκινήτων Porsche, αυθεντικά ανταλλακτικά Tequipment και Exclusive, Τμήμα Porsche Approved Pre-Owned Programme, Porsche Travel Club και πώληση ρούχων Porsche Design Driver’s Selection. Κι όλα αυτά κάτω από την ίδια στέγη.
Η Porsche A.G. γιορτάζει σήμερα τα 60 χρόνια σε κατασκευές σπορ αυτοκίνητων, και 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Ferry Porsche. Όπως τόνισε η Μarketing & PR manager της εταιρείας Α.Ι. Μοτοκίνηση Λτδ, Παυλίνα Ιακωβίδου, η Porsche - μέσα από πολλαπλές νίκες σε φημισμένους αγώνες όπως οι 24hr Le Mans - κέρδισε το θαυμασμό αλλά και το σεβασμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εξαίρεση δεν αποτελεί ο Κύπριος καταναλωτής, ο οποίος ζητά την ποιότητα, την ανθεκτικότητα αλλά και την πολυτέλεια στο αυτοκίνητο.
79. PIZZA HUT
Η Κύπρος πήρε την πρώτη της γεύση από Pizza Hut τον Νοέμβριο του 1991, με την ίδρυση της εταιρείας Ζ.Κ. Franchised Restaurants Ltd. Το 1999 η εταιρεία μετονομάστηκε σε PHC Franchised Restaurants Public Ltd και εισήχθη στο ΧΑΚ.
Τα 31 καταστήματα που αριθμεί σήμερα η Pizza Hut παγκυπρίως, με υπηρεσίες dine in, delivery και take away, καταδεικνύουν αυτό που με σιγουριά στόχευε η εταιρεία ως προτεραιότητα. Η ποιότητα των υλικών και του εξοπλισμού με βάση τις ψηλότερες προδιαγραφές, μαζί με την προσωπική φροντίδα για τον καταναλωτή και τις ανάγκες του, οδήγησαν στην καθιέρωση της αλυσίδας. Οι ξεχωριστές πίτσες της Pizza Hut, με βάση τις πέντε μοναδικές ζύμες - Pan, Thin n’Crispy, Stuffed/Philadelphia, Mammma, Cheesy Bites/Philadelphia Cheesy Bites - και οι φρεσκοκομμένες σαλάτες, οι απολαυστικές μακαρονάδες και τα ακαταμάχητα επιδόρπια, διασφαλίζουν την πρωτιά της στις επιλογές του καταναλωτή. Επιπρόσθετα, ως μέρος της καινοτόμου και πρωτοποριακής της επέκτασης, η εταιρεία ενέταξε πρώτη στην Ευρώπη το φημισμένο gourmet κοτόπουλο WingStreet, στο πλαίσιο ενός αναβαθμισμένου μενού. Η προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών της Pizza Hut έφερε, επίσης, τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου εξυπηρέτησης, το οποίο επιβεβαιώνει την ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Πηγή: inbusinessnews.com

Τρόφιμα και Ποτάby foodandbeverage-gr & kariera.gr