http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αστάθεια τιμών στο ρύζι έφερε η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η μείωση της παραγωγής

 
Σημαντική επίπτωση στο… δελτίο τιμών για το ρύζι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «πυροδότησε» η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, σε συνδυασμό με την κάμψη της παραγωγής, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, στις ορυζοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη.
Βασικό χαρακτηριστικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την εμπορική 2010/11 υπήρξε η συνολικά μικρή αύξηση της έκτασης (+2,8%) στις 473.000 ha, καθώς επίσης και η πτώση της παραγωγής (-5%) στους  1,79 εκ. ισοδύναμους τόνους λευκασμένου ρυζιού.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές κατά την εμπορική περίοδο 09/10 ανήλθαν σε 896.000.τόνους ισοδύναμου λευκασμένου ρυζιού, ενώ για την περίοδο 10/11 προβλέπεται μείωση των εισαγωγών κατά 5% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία για την αγορά του ρυζιού που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της
Γ.Δ. Γεωργίας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συμβουλευτικής επιτροπής Ρυζιού στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, προβλέπεται, επίσης, πολύ μικρή μείωση της κατανάλωσης (-0,7%) στους 2,43 εκ. ισοδύναμους τόνους λευκασμένου ρυζιού, μεγάλη αύξηση των εξαγωγών (+20%) στους 250.000 ισοδύναμους τόνους λευκασμένου και μείωση κατά 8% των αποθεμάτων (carry –out stocks ) στους 500.000 ισοδύναμους τόνους λευκασμένου, τα οποία εν τούτοις παραμένουν στη 2η υψηλότερη θέση της 6ετίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αστάθεια, που παρουσιάζουν οι τιμές ρυζιού στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικότερα, κατά την 1η Μαρτίου 2011 καταγράφονται οι εξής τιμές  ανά τόνο paddy Japonica στον τόπο παραγωγής: Ιταλίας 425€/τόνο -έναντι 359 €/τόνο πριν 1 μήνα, Πορτογαλίας 275€/τόνο –με πτωτική πορεία κατά τον τελευταίο μήνα και Ισπανίας 280€/τόνο – σε ανοδική πορεία.
Παράλληλα, κατά την 1η Μαρτίου 2011 καταγράφονται αντίστοιχα οι εξής τιμές ανά τόνο paddy Indica: Ρουμανίας 331€/τόνο, Ιταλίας 325€/τόνο -έναντι 290 €/τόνο πριν 1 μήνα, Ελλάδας 318€/τόνο – με ανοδική τάση κατά τον τελευταίο μήνα και Ισπανίας 259€/τόνο- με ανοδική τάση επίσης.
Εξάλλου, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού λευκασμένου ρυζιού στον τόπο παραγωγής του κατά τον  Φεβρουάριο, αλλά με σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών.
Ειδικότερα, κατά την 1η Μαρτίου καταγράφονται τιμές Indica από 796 έως 650 €/τόνο και Japonica από 860 έως 566€/τόνο.
Σύμφωνα με τις εκδοθείσες άδειες εισαγωγής στην ΕΕ, κατά το 4μηνο Σεπτ.- Δεκ. 2010 υπήρξε, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αύξηση των εισαγωγών Basmati (τύπος Indica) κατά 4,5 % και μείωση όλων των λοιπών συνολικά κατά 17,5%.
H προέλευση ήταν 31% Ταϋλάνδης, 19% Πακιστάν, 17% Ινδίας και 10% ΗΠΑ. Κατά το ίδιο τετράμηνο, αυξημένες κατά 114% εμφανίζονται οι εξαγωγές Ευρωπαϊκού paddy προελεύσεως κυρίως Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με προορισμό την Τουρκία.
Προβλέψεις IGC
Σύμφωνα με το IGC κατά την εμπορική περίοδο 1011/12 εκτιμάται μικρή αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής (+1,5%), της κατανάλωσης  (+1,6%) καθώς και αύξηση των αποθεμάτων τέλους (+3%).  Δύο χώρες , Κίνα και Ινδία, κατέχουν το 60% περίπου των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Ως προς τις τιμές ρυζιού των κύριων εξαγωγικών χωρών: (Ταϋλάνδης, Βιετνάμ, ΗΠΑ) από τον Δεκέμβριο 2009 υπήρξε πτωτική πορεία, η οποία από τον Αύγουστο 2010 ανεστράφη.
Κατά την 1η Μαρτίου 2011 καταγράφονται οι εξής τιμές fob ανά ισοδύναμο τόνο λευκασμένου ρυζιού: 875$/τ. Japonica Καλιφόρνιας, 519$/τ. Indica μακρόσπερμο ΗΠΑ - σε πτωτική πορεία κατά τον τελευταίο μήνα, 515$/τ. Indica Thai -σε πτωτική πορεία και 465$/τ. Indica Βιετνάμ -σε πτωτική πορεία επίσης.
Σημαντικά υψηλότερες τιμές, από 1800$/τ.  έως 1300$/τ. (fob, ανά ισοδύναμο τόνο λευκασμένου ρυζιού) καταγράφονται για το ρύζι Basmati  Ινδίας και Πακιστάν.
Την Συμβουλευτική, επίσης, απασχόλησαν οι απόψεις των ενδιαφερομένων (παραγωγοί, βιομηχανία, εμπόριο) για την προοπτική του τομέα του ρυζιού στα πλαίσια της ΚΑΠ μετά το 2013.
Οι παραγωγοί , εκπροσωπούμενοι από την πανευρωπαϊκή αγροτική Οργάνωση COPA-COGECA ζήτησαν ειδικά για τον τομέα του ρυζιού αύξηση της τιμής αναφοράς- λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, βελτίωση στην επισήμανση ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευση του προϊόντος, διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων, στήριξη των ενεργών αγροτών, μείωση της γραφειοκρατίας, στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, επίσης  ζητήθηκαν επενδύσεις σε αρδευτικά έργα και έρευνα  στον τομέα φυτοπροστασίας του ρυζιού όπου παρουσιάζονται ελλείψεις.
Ως προς την περιβαλλοντική συνιστώσα της ορυζοκαλλιέργειας επισημάνθηκε ότι οι αγρότες είναι επιχειρηματίες και αν πρέπει να προσφέρουν πρόσθετες κοινωφελείς υπηρεσίες θα πρέπει και να αμείβονται.
Εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και της βιομηχανίας ζήτησαν να διατηρηθεί η ειδική ενίσχυση . Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι τυχόν υποχωρήσεις στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ θα οδηγήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή ρυζιού σε εξαφάνιση, όπως εσφαλμένα έγινε με τον τομέα της Ζάχαρης.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/b453bce2-39db-495b-aa9c-d0744d7f56fa

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr