http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Κριθαρομπουκιές Λαρίσης... για «μπρέκφαστ»!

ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ» ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

* Μια πρόταση γεμάτη αγνά προϊόντα από κάθε γωνιά της ελληνικής γης και οφέλη για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
 
Της Λένας Κισσάβου
 

 
Παγκόσμια γνωστές θα γίνουν, οι κριθαρομπουκιές Λαρίσης, η μπομπότα Θεσσαλίας, η μυτζήθρα Τρικάλων, η φασολάδα Πηλίου και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της Θεσσαλίας και όχι μόνο, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας που ήδη ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές επιτυχίας.
Βάσει αυτής εκτιμάται ότι δεν είναι μακριά η ώρα που σε μπουφέ ξενοδοχείων πόλεων του εξωτερικού οι επισκέπτες θα έχουν την επιλογή να ζητήσουν ελληνικό πρωϊνό, το οποίο ήδη προωθείται να καθιερωθεί παγκοσμίως, με τη στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού, (ΕΟΤ) την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, με στόχο να γίνει το τρίτο πιο γνωστό πρωινό του κόσμου, μετά το αγγλικό και το αμερικανικό.
Η πρόταση και η πρωτοβουλία καθώς και το μενού των εδεσμάτων που θα περιλαμβάνει το ελληνικό πρωινό, ανήκει στη Λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος, η οποία του έχει δώσει το όνομα «Καλημέρα μπρέκφαστ» (Kalimera Breakfast).
Σύμφωνα με τον Executive Chef-πρόεδρο της Λέσχης, κ. Μιλτιάδη Καρούμπα θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διαδοθεί αυτή η πρωτοβουλία τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με πρώτη παρουσίασή της στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού που θα γίνει στο Βερολίνο, τον ερχόμενο Μάρτιο.
Πρόσφατα δε υπογράφηκε στη χώρα μας και η ιδρυτική πράξη - θεσμική καθιέρωση της πρότασης, στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Εθνικού Συνεδρίου Γαστρονομίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας (Chefs Club of Greece), η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την εισαγωγή του «Καλημέρα μπρέκφαστ» ως μάθημα σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και στα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «το «Kalimera Breakfast» θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα προωθείται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με σκοπό την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού με την ονομασία «Kalimera Breakfast» έχουμε αποφασίσει:
- Να αναπτύξουμε σχεδιασμό μενού με ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
- Να μεταδώσουμε σε όλα τα μέλη μας τη φιλοσοφία του ελληνικού πρωινού.
- Να καθιερώσουμε το «Kalimera Breakfast» ως μάθημα στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
- Να καθιερωθεί το ελληνικό πρωινό σε όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία, αεροπορικές εταιρίες, φοιτητικές εστίες και οπουδήποτε προσφέρεται πρωινό.
- Να αναπτύξουμε ιδέες για βιομηχανίες τροφίμων.
- Να συνεργασθούμε με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, έτσι ώστε το ελληνικό πρωινό να συμπεριληφθεί ως απαραίτητο μάθημα διατροφής σε παιδιά του δημοτικού».
Το «Kalimera Breakfast» στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού πρωινού ως αναπόσπαστου μέρους του πρωινού σε όλο τον κόσμο, που θα προσφέρεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, υπό τη μορφή μπουφέ ή «αλά καρτ» και θα περιλαμβάνει ποικιλία από τοπικά ελληνικά εδέσματα.
Μια σημαντική φάση της όλης προσπάθειας ξεκινά εντός της χώρας, με την υιοθέτησή του από τις τουριστικές επιχειρήσεις, χτίζοντας γερές βάσεις πρώτα στην Ελλάδα.
Όπως μας είπε ο κ. Καρούμπας «η πρόταση αυτή έχει στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, την προσέλκυση επισκεπτών που θα έρθουν για να γευτούν την ελληνική κουζίνα, την ικανοποίησή τους από το φαγητό, γεγονός που θα συμβάλει στο να επανέλθουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ το φαγητό συγχρόνως θα παίξει και ένα ισχυρό σύμμαχο της διαμόρφωσης της καλής εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προσδίδοντάς του ένα γευστικότατο ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το πρωινό με ελληνική σφραγίδα θα προωθεί τον προορισμό Ελλάδα, στο διεθνές πελατολόγιο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν στοιχεία ταυτότητας στο φαγητό και επειδή τελικά το πρωινό είναι ένα γεύμα που συνήθως συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του καταλύματος, αποτελεί και ένα μέσο κατάδειξης των ιδιαίτερων προϊόντων αλλά και γεύσεων μιας χώρας ή και περιοχής».
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οι καλύτεροι αρχιμάγειρες της Ελλάδος, έχουν καταλήξει στα εδέσματα που θα περιλαμβάνει το «Kalimera Breakfast» και αυτά είναι και μόνο παραδοσιακά προϊόντα διάφορων περιοχών της χώρας μας.
Τίποτα το ξενόφερτο δεν υπάρχει σε αυτό, διατηρώντας αυστηρά την ελληνική του ταυτότητα.
Χωρίζεται σε ενότητες με αλμυρά εδέσματα (τυριά, σαλάμια κ.ά.), ζεστά φαγητά, κέικ, γλυκά του κουταλιού και με ροφήματα από τα οποία δεν λείπει βέβαια ο ελληνικός καφές και το τσάι βουνού.
Όσον αφορά αυτά που προέρχονται από τη Θεσσαλία, διαπιστώνουμε ότι είναι τα εξής: Μπομπότα Θεσσαλίας, κριθαρομπουκιές Λαρίσης, χαλβάς Φαρσάλων, μυτζήθρα Τρικάλων, φασολάδα Πηλίου, μηλόπιτα Βόλου, εκμέκ από τσουρέκι και πρόβειο γάλα Καρδίτσας, καθώς και λουκάνικο με πράσο Τρικάλων.
Άλλα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνει είναι: τυρί μετσοβόνε Ηπείρου, Κατίκι Δομοκού, κοπανιστή Μυκόνου, φορμαέλα Αράχωβας, υποβρύχιο Τήνου, κουλούρι Θεσσαλονίκης, λαδόψωμο Μυτιλήνης, Λαλαγγίδες Λακωνίας, μπουγάτσα Σερρών, πορτοκαλάδα Λακωνίας, βούτυρο Κέρκυρας, προσούτο Καρπενησίου, Λούμπουλο Κέρκυρας, Σύγκλινο Μάνης, σαρικοχορτόπιτα Ηρακλείου, κρέμα πορτοκάλι με κρόκο Κοζάνης, λεβάντα Μαλακάσας, ντοματίνια Σαντορίνης, σαλάμι Λευκάδας, δαμάσκηνα Ρόδου, καγιανάς Χαλκίδας κ.α.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2016
Ο κ. Καρούμπας ανάφερε δε ότι η Ελλάδα στοχεύει να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας, που θα γίνει το 2016.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Ο συνηθισμένος χρόνος πραγματοποίησης του συνεδρίου είναι Μάρτιος ή Σεπτέμβριος, μήνες που ενδείκνυνται ιδιαίτερα στη χώρα μας για την πραγματοποίηση συνεδρίων συμβάλλοντας συγχρόνως στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα αποτελέσει το όχημα, το οποίο με τη σημαντική βοήθεια και υποστήριξη του ΕΟΤ, του ΞΕΕ και της Λέσχης Αρχιμαγείρων, θα φέρει το συνέδριο στην Ελλάδα».
Σημείωσε μάλιστα ότι ο αριθμός των συνέδρων είναι περίπου 300, αλλά μαζί με τους συνοδούς φτάνουν τα 700 άτομα. Εκτός βέβαια από τις εργασίες του συνεδρίου οι σύνεδροι που θα προέρχονται από όλο τον κόσμο, με την ευκαιρία του συνεδρίου θα προγραμματίσουν, όπως συνηθίζεται, επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας πριν και μετά τις εργασίες.
 
Τι περιλαμβάνει το ελληνικό πρωινό
Το μενού των εδεσμάτων που περιλαμβάνει το ελληνικό πρωινό, είναι το ακόλουθο.
* Αρτοσκευάσματα: Καρβέλι με Καρύδια & Κανέλα Ιωαννίνων, λαγάνα με Χοντρό Αλάτι & Δεντρολίβανο Σπάρτης, χαρουπόψωμο Ικαρίας, καρβέλι Πολύσπορο, τυρόψωμο Μακεδονίας, λαδόψωμο Μυτιλήνης, μαργαρίτα Θεσπρωτίας, μπομπότα Θεσσαλίας, ντομάτα & Βασιλικό Ζακύνθου, ψωμάκι με Βασιλομανίταρο Γρεβενών, κουλούρι Θεσσαλονίκης, λαλαγγίδες Λακωνίας, κρουασίνι με Τυρόσπορο, κρουασίνι με Σταφίδα, καβουρμαδάκια Σερρών, παξιμαδάκια Κρήτης, κριθαρομπουκιές Λαρίσης.
* Κέικ – Κουλούρια- Πίτες: κέικ με Ταχίνι Καβάλας, κέικ με Μαστίχα Χίου, τσουρέκι Πολίτικο, βασιλόπιτα Παραδοσιακή, μουστοκούλουρα Μεσογείων, κουλουράκια με Μέλι & Πορτοκαλί Κυκλάδων, κουλουράκια Βανίλιας με Βούτυρο Νάξου, κουλούρια με Κρόκο Κοζάνης, μηλόπιτα Βόλου, μπουγάτσα Σερρών, σκαλτσούνια με Τυρί Λασιθίου, σαρικοχορτόπιτα Ηρακλείου, λυχναράκια Ρεθυμνιώτικα, λουκουμάδες με Μέλι Θυμαρίσιο Φούρνων.
* Γλυκίσματα –Κρέμες: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες Καλαμάτας, λουκούμια Σύρου, σάμαλι Μαστιχάτο με Γιαούρτι, εκμέκ από Τσουρέκι & Πρόβειο Γάλα Καρδίτσας, χαλβάς Φαρσάλων, υποβρύχιο Τήνου, γλειφιτζούρι Μαλλί της Γριάς, ρυζόγαλο Δωδεκανήσου με Χαβιάρι Κανέλας, αφρός Μακεδονικού Χαλβά, κρέμα Πορτοκάλι με Κρόκο Κοζάνης.
* Ροφήματα –Χυμοί: Τσάι του Βουνού με Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, κρύο Τσάι με Αφρό Λεμονοκενδούλας Άργους, χαμομήλι Πάρνηθας, λεβάντα Μαλακάσας, ελληνικός Καφές στη Χόβολη, κακάο με Κάρδαμο, φραπέ με Παγωτό Καϊμάκι, γάλα Κατσικίσιο, αριάνι, πορτοκαλάδα Λακωνίας, λεμονάδα Αργολίδας, βυσσινάδα Νάουσας, μανταρινάδα Κλημεντίνη, χυμός Καρότο-Πιπερόριζα, ντοματοχυμός με Αφρό Σέλινου.
* Μαρμελάδες -Μέλι: Πορτοκάλι, ακτινίδιο με Λουίζα, κυδώνι, φράουλα με Λεμόνι, κεράσι, σπαράγγια με Τσούτσκια, μέλι Θυμαρίσιο, μέλι Πεύκου, χαρουπόμελο, ταχίνι, πραλίνα με Νες Καφέ.
* Κομπόστες –Γλυκά κουταλιού: Αχλάδι με Βανίλια Κομπόστα, φιρίκι με Λεμονόχορτο Κομπόστα, βερίκοκο με Μαστίχα Κομπόστα, φρουτοσαλάτα με Αστεροειδή Γλυκάνισο, κεράσι Γλυκό, τριαντάφυλλο Γλυκό, ελιά Γλυκό, περγαμόντο Γλυκό, σύκο Γλυκό, φιστίκι Αίγινας Γλυκό, κάστανο Γλυκό.
* Γιαούρτι -Βούτυρο: Γιαούρτι Μαστίχας, γιαούρτι Στραγγιστό, γιαούρτι Φράουλα, γιαούρτι Πρόβειο, βούτυρο Αγελάδας Σερρών, βούτυρο Κέρκυρας, βούτυρο από Ελαιόλαδο.
* Αποξηραμένα φρούτα -Καρποί: Δαμάσκηνα Ρόδου, βερίκοκα Νάουσας, χουρμάδες, σύκα Μεσσηνίας, σταφίδα Μαύρη Κορίνθου, σταφίδα Ξανθιά Αιγίου, στραγάλι Αφράτο, φιστίκια Αίγινας, ηλιόσποροι, σπόροι Κολοκύθας, νιφάδες Βρώμης, νιφάδες Σίκαλης, νιφάδες Καλαμποκιού
* Συνοδευτικά: Ντοματίνια Σαντορίνης, αγγούρια, καρδιές Μαρουλιού, σιτάρι Με Ρόδι & Μυρωδικά, ρέγκα, σκουμπρί Καπνιστό, χέλι Καπνιστό, ελιές Καλαμών, ελιές Θρούμπες, ελιές Πράσινες, καπαρόμηλο, αγγουράκι Τουρσί, κρίταμο Τουρσί, τουρσί Ανάμεικτο, βολβοί
* Αλλαντικά: Προσούτο Καρπενησίου, σαλάμι Λευκάδας, χοιρινή Μπριζόλα Καπνιστή, απάκι Κρήτης, λούμπουλο Κέρκυρας, παστουρμάς Θράκης, σύγκλινο Μάνης, γαλοπούλα Καπνιστή Σάμου
* Τυριά: Καλαθάκι Λήμνου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Νάξου, μετσοβόνε Ηπείρου, κατίκι Δομοκού, κοπανιστή Μυκόνου, μαλακή Μυτζήθρα Τρικάλων, μανούρι Χανίων.
* Ζεστά πιάτα: Φασολάδα Πηλίου, τραχανάς Καλαβρύτων, ντοματίνια Γεμιστά με Φρούτα, μορχελες Πίνδου Με Πράσο, κολοκυθοκεφτέδες Χαλκιδικής, πατάτες Θήβας με Ντομάτα & Ποπ Κορν Φέτας, φορμαέλα Αράχωβας Σαγανάκι με Σουσάμι, αυγόφετα με Μους Γιαούρτι-Πετιμέζι Κεφαλονιάς, πανσέτα Καπνιστή, χοιρινό Γάλακτος στον Ξυλόφουρνο, λουκάνικο Τριπόλεως με Πορτοκάλι Σουβλάκι, λουκάνικο με Πράσο Τρικάλων & Σάλτσα Σπετσοφάι, αυγά Μάτια με Στάκα Κρήτης, καγιανάς Χαλκίδας, φρουταλιά Άνδρου, ομελέτα με Καβουρμά Κερκίνης, & Πιπεριά Φλωρίνης.
 
  http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=26413&pid=7&CategoryID=7

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr