http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αναγνώριση της ένδειξης «ούζο Λημνιό ή Λήμνου»

 
Οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης της γεωγραφικής ένδειξης «Λημνιό » ή «Λήμνου» ως συμπληρωματικής της επωνυμίας πώλησης «ούζο», καθορίζονται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 3001358/150/0029, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η γεωγραφική ένδειξη «Λημνιό» ή «Λήμνου» ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης του αλκοολούχου ποτού «ούζο», υπό την προϋπόθεση ότι τούτο παράγεται στη νήσο Λήμνο. Η εν λόγω γεωγραφική ένδειξη θα αναγράφεται επί της συσκευασίας πλησίον της επωνυμίας πώλησης «ούζο»
και με χαρακτήρες όχι μεγαλύτερου μεγέθους από τους χαρακτήρες αυτής.
Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού, και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων της προαναφερομένης περιοχής.
Το ούζο «Λημνιό» ή «Λήμνου» πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • ελάχιστο αλκοολικό τίτλο 40%νοΙ
  • η αλκοόλη που έχει αρωματισθεί με απόσταξη (προϊόν απόσταξης) πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25 % του αλκοολικού τίτλου. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι γενικές προδιαγραφές του ούζου, όπως ορίζονται στις οικείες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση ούζου με την ως άνω γεωγραφική ένδειξη, εάν δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξεως «Λημνιό» ή «Λήμνου», λέξεων με τις ρίζες αυτές, καθώς και σύνθετων λέξεων που τις περιέχουν, για την εμπορική επωνυμία αλκοολούχου ποτού.
Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση ούζου με τη γεωγραφική ένδειξη «Λημνιό» ή «Λήμνου» υποβάλλουν στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης, όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης εκ μέρους τους και μετά από εξέταση των στοιχείων χορηγεί στους ενδιαφερομένους την έγκριση χρήσης της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.
Η Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης, είναι αρμόδια για τον τακτικό έλεγχο των ποτοποιών που κάνουν χρήση της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης και για την ανάκληση της ως άνω εγκρίσεως σε περίπτωση καταστρατήγησης εκ μέρους τους των όρων των άρθρων 1 και 2 της παρούσας.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 145/Β/10-2-2011 και για το πλήρες κείμενό της, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/caf97100-0e64-4cb5-ab73-7855a93e2061

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr