http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αρτοβιομηχανία 2000-2010: Τα μεγάλα λανσαρίσματα

 
Αρτοβιομηχανία 2000-2010: Τα μεγάλα λανσαρίσματα
Δεκαετία κοσμογονίας ήταν για την αγορά τυποποιημένου ψωμιού η δεκαετία 2000-2010, αφού κατά τη διάρκειά της όλες οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες προχώρησαν σε καινοτόμα και ευρηματικά λανσαρίσματα προϊόντων, διευρύνοντάς τη με νέα δυναμικά segments. Η δυναμική αυτή φαίνεται να διατηρείται και τη δεκαετία που μόλις ανέτειλε.
Στο παρόν ρεπορτάζ επιχειρούμε τη μεστή αλλά ουσιαστική παρουσίαση των τυποποιημένων αρτοσκευασμάτων που ξεχώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία δείχνουν το στίγμα μιας αγοράς που βρίθει καινοτομίας, έστω και εν μέσω ύφεσης.

Η δεκαετία του 2000
Πρωταγωνιστές της δεκαετίας ήταν αναμφισβήτητα οι 3 μεγάλες αρτοβιομηχανίες Elbisco, Καραμολέγκος και Κατσέλης, οι οποίες λάνσαραν την περίοδο 2000-2010, επτά προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα της αγοράς. Η αρχή έγινε το 2001 από την εταιρεία Καραμολέγκος, η οποία λάνσαρε το πρώτο ψωμί για τοστ με προζύμι, με ευρείας έκτασης διαφημιστική καμπάνια που δημιούργησε η Cream. H καμπάνια ήταν βασισμένη στη μοναδικότητα του προϊόντος (παρουσία
προζυμιού), η οποία στη συνέχεια επαναλήφθηκε με νέο τηλεοπτικό σποτ το 2002.

Τη χρονιά εκείνη ήταν η σειρά του Κατσέλη να ταρακουνήσει την αγορά, με το λανσάρισμα του προϊόντος Κατσέλης «Φέτες Σταρένιου Ψωμιού με καλαμπόκι και νιφάδες καλαμποκιού». Το προϊόν αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό κωδικό στην κατηγορία του ψωμιού σε φέτες για τοστ, αφού ουσιαστικά δημιούργησε το συγκεκριμένο segment, το οποίο στη συνέχεια εμπλούτισε ο ανταγωνισμός.


 Tα μεγάλα λανσαρίσματα 2000-2010
 Έτος λανσαρίσματος - Προϊόν  Διαφημιζόμενος  Διαφημιστική εταιρεία
 2001 - Ψωμί για τοστ με προζύμι  Καραμολέγκος  Cream
 2002 - Κατσέλης φέτες σταρένιου ψωμιού με καλαμπόκι & νιφάδες καλαμποκιού  Κατσέλης  Solid
 2003 - Ψίχατοστ  Καραμολέγκος  Cream
 2005 - Κρις Κρις, Φέτες Zωής  Elbisco  BBDO Athens
 2009 - Κατσέλης, Γεύση & Ζωή  Κατσέλης/Nutriart  UpSet!
 2009 - Κρις Κρις Τόστιμο  Elbisco  BBDO Athens
 2010 - Κατσέλης Super Sandwich  Κατσέλης/Nutriart  UpSet!
 Πηγή: Οι ίδιες οι εταιρείες
 Επεξεργασία στοιχείων: Marketing Week

 Διαφημιστική δαπάνη τυποποιημένου ψωμιού 2000-2010
 Έτος  Δαπάνη (σε ευρώ)
 2000  973.969
 2001  1.600.154
 2002  1.004.955
 2003  1.207.522
 2004  2.302.637
 2005  1.788.372
 2006  1.453.316
 2007  2.242.845
 2008  2.903.292
 2009  3.586.370
 2010  2.042.619
 Πηγή: Media Services

Το 2003 ήταν μια ακόμα χρονιά σταθμός, η οποία σημαδεύθηκε από το λανσάρισμα του «Ψίχατοστ» από τον Καραμολέγκο. Ήταν μια πανευρωπαϊκή πρωτοπορία για την εταιρεία, ένα λανσάρισμα που έδωσε μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά του τοστ, διότι νέοι καταναλωτές που μέχρι τότε δεν κατανάλωναν τοστ λόγο της παρουσίας της κόρας, έκαναν την είσοδό τους στην κατηγορία μέσα από το Ψίχατοστ, ανακαλύπτοντας τη λύση στο πρόβλημά τους.

Σημαντικό μερίδιο επιτυχίας είχε σαφώς και η Cream , που επιμελήθηκε την καμπάνια λανσαρίσματος, η οποία εκτός από Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Τύπο είχε και ένα εξαιρετικό Οutdoor. To 2005 στο παιχνίδι μπαίνει εντυπωσιακά και η Elbisco, η οποία τον Αύγουστο της χρονιάς αυτής λάνσαρε την οικογένεια Κρις Κρις «Φέτες Ζωής», προϊόντα που δημιούργησαν το segment της υψηλής διατροφικής αξίας στην αγορά του τυποποιημένου ψωμιού.

Όπως πάντα, την καμπάνια λανσαρίσματος επιμελήθηκε η BBDO Athens. Μετά το 2005 η αγορά προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες της, οι οποίες είχαν διαταραχθεί εξαιτίας των συνεχόμενων λανσαρισμάτων. Το διάστημα αυτό εμφανίστηκαν και κάποιοι άλλοι κωδικοί, κυρίως στην κατηγορία των λειτουργικών, οι οποίοι όμως δεν είχαν επιτυχία και αποσύρθηκαν γρήγορα.

Οι εταιρείες προσπαθούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά διευρύνοντας τα σημεία πώλησής τους, επενδύοντας στο design των συσκευασιών, αλλά και γενικότερα στη στοχευμένη επικοινωνία με τους καταναλωτές. Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να δει η αγορά κάτι νέο, κάτι που συνέβη καταρχήν με το λανσάρισμα από την Elbisco και την BBDO Athens του «Κρις Κρις Τόστιμο», προϊόν που αναβάθμισε το κλασικό ψωμί για τοστ σε επίπεδο μαλακότητας και γεύσης.

Την ίδια χρονιά, η Κατσέλης/Nutriart (πλέον) λάνσαρε το «Κατσέλης Γεύση & Ζωή», με το πρωτοποριακό concept νόστιμο και ευεργετικό. Η νέα σειρά ψωμιού σε φέτες συνδύασε την υψηλή διατροφική αξία με την απολαυστική γεύση. Τα ψωμιά αυτά είναι ζυμωμένα με εκλεκτό φύτρο σιταριού, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες, Ω3, βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες ωφέλιμες για τον οργανισμό. Η σειρά περιλαμβάνει 4 κωδικούς (Σίτου, Σίτου & Σίκαλης 100% ολικής άλεσης, Πολύσπορο και Πολύσπορο με 7 βιταμίνες), όλα χωρίς συντηρητικά.

Σύμφωνα δε με την εταιρεία, ήταν η πρώτη σειρά που κυκλοφόρησε στη διπλή συσκευασία flow-bag, η οποία έχει σαν στόχο να διατηρεί το προϊόν φρέσκο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ο κύκλος των μεγάλων λανσαρισμάτων της δεκαετίας κλείνει το 2010 με το λανσάρισμα από την Κατσέλης/Nutriart του Κατσέλης Super Sandwich, το οποίο αφορά σε μεγαλύτερες φέτες τοστ από τις συνηθισμένες, πιο αφράτες και με πιο μαλακή κόρα, ώστε να το κάνουν ιδανικό για ωμή χρήση. Το προϊόν μπορεί να συντηρηθεί για 20 ημέρες και είναι χωρίς συντηρητικά.

Την καμπάνια λανσαρίσματός του επιμελήθηκε η UpSet!. Tέλος, όσον αφορά στη διαφημιστική δαπάνη της κατηγορίας για όλη τη δεκαετία, αυξήθηκε κατά 109% από το 2000 μέχρι το 2010. Σύμφωνα με τη Media Services, η δαπάνη του τυποποιημένου ψωμιού το 2000 ήταν 973.969 ευρώ και κατέληξε το 2010 στα 2.042.619 ευρώ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη της δεκαετίας στην αγορά αυτή σημειώθηκε το 2009 και ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 3.586.370 ευρώ.

Περί «εξεζητημένης» δημιουργικότητας
Είναι σαφές ότι η καινοτομία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για κάθε εταιρεία, πολύ περισσότερο σε ένα περιβάλλον ύφεσης όπως αυτό που βιώνει η ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο το ερώτημα είναι εάν η επένδυση σε αυτή είναι μια εύκολη επιλογή, χωρίς κόστος. «Η καινοτομία έχει κόστος που ποικίλει κατά περίπτωση» εκτιμά η Βικτωρία Αγγελοπούλου, Product Manager της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, αφού «το κόστος εμπεριέχει επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε έρευνες, σε επικοινωνία μέχρι και σε τεχνολογικό εξοπλισμό».

Κατά την ίδια, η επένδυση στην καινοτομία αποδίδει πολλαπλά κέρδη, είτε έμμεσα, είτε άμεσα, όπως είναι η αύξηση πωλήσεων και πιθανά η ανάπτυξη της κερδοφορίας της, η προστιθέμενη αξία στη μάρκα κ.ά. Συνεπώς, όπως εκτιμά, το κόστος της καινοτομίας μπορεί μόνο να αποτελέσει άλλοθι όσων δεν επενδύουν στην τεχνολογία. Εξειδικεύοντας τη δική της άποψη η Κατερίνα Λουγγή, Group Product Manager της Elbisco τονίζει ότι η καινοτομία και δη η ριζοσπαστική καινοτομία (breakthrough innovation) που κυρίως αφορά σε push product innovation σαφώς προϋποθέτει και απαιτεί κόστος σε επενδύσεις capex, απαραίτητες για το product & process development.

Γι’ αυτό και η επένδυση τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν υπόθεση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, «οι οποίες είχαν όχι μόνο το απαιτούμενο υπόβαθρο κουλτούρας, αλλά και το πολυπόθητο budget για εκτεταμένες έρευνες καταναλωτών, για μακροχρόνιες μελέτες και πειραματισμό από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης και για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στα εργοστάσια παραγωγής».

Σύμφωνα με την Κ. Λουγγή, και οι ελληνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούν την ανάγκη ανάπτυξης μιας φιλοσοφίας καινοτομίας «ως τον μοναδικό πλέον δρόμο σαφής προϊοντικής διαφοροποίησης και στρατηγικής ανάπτυξης στο σύγχρονο πεδίο ανταγωνιστικότητας».

Χρειάζεται όμως χρόνος για να ωριμάσει αυτή η προσπάθεια, που «επιβάλλει μια επίπονη και εις βάθος ενδοσκόπηση, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία μιας κουλτούρας φιλικής προς την καινοτομία» επισημαίνει η ίδια. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο θέτει η Β. Αγγελοπούλου, εστιάζοντας την καινοτομία στην αγορά του ψωμιού.

«Το ψωμί λόγω της φύσης του και των αξιών που φέρει για μας τους Έλληνες επιδέχεται καινοτομίες όχι με την έννοια της εφεύρεσης ενός "νέου άλλου ψωμιού" που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα, αλλά με την έννοια της ανακάλυψης και βελτίωσης των υπαρχόντων» τονίζει και αναφέρει ως παράδειγμα το λανσάρισμα του Ψίχατοστ, το οποίο απευθύνθηκε σε καταναλωτές που δεν τους αρέσει η κόρα στο ψωμί, κάλυψε επιτυχώς την ανάγκη αυτή και πέτυχε.

«Προκειμένου η καινοτομία να είναι επιτυχημένη θα πρέπει η επιχείρηση να ορίσει το ρόλο της στην αγορά, να θέσει τους στόχους της και στη συνέχεια να αποφασίσει βάσει των δυνατοτήτων της τα μέσα και τον τρόπο που θα την οδηγήσουν στην επιτυχία» επισημαίνει. Και οι δύο marketers συμφωνούν ότι υπάρχει χώρος για νέα λανσαρίσματα στην αγορά, στο πλαίσιο που αυτά καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες του καταναλωτή.

Όσον αφορά στις τάσεις που θα επικρατήσουν, η Β. Αγγελοπούλου τονίζει ότι η αγορά θα οδηγήσει την προσφορά σε ψωμί που αξίζει τα λεφτά του, ενώ το τρίπτυχο health-convinience-pleasure θα κυριαρχήσει. Ωστόσο, εκτιμά ότι εξεζητημένα προϊόντα στο συσκευασμένο ψωμί δεν έχουν μέλλον και ως τέτοια ανέφερε τα «λειτουργικά» ψωμιά. «Η ανάγκη του καταναλωτή για επικοινωνία με τη μάρκα, για την εμπιστοσύνη στον παραγωγό και κατά συνέπεια σε αίσθημα ασφάλειας θα τον κατευθύνει σε μάρκες με τις οποίες "συνομιλεί"»» κατέληξε.

Η Κ. Λουγγή από την πλευρά της τονίζει την επιτυχία των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, αγορά η οποία όπως είπε, εν μέσω κρίσης συνεχίζει να αναπτύσσεται τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, ενώ επισημαίνει ότι στο μέλλον οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να είναι πρόθυμοι να δοκιμάζουν αξιόλογες νέες προϊοντικές προτάσεις , αλλά και να τις υιοθετούν για την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν. Το ζήτημα βέβαια είναι εάν μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια υπάρχει ο κίνδυνος «εξεζητημένης» δημιουργικότητας.

Η Β. Αγγελοπούλου εκτιμά ότι αυτός ο κίνδυνος πάντα υπάρχει, αφού «μπορεί όλοι να κοιτάμε το ίδιο πράγμα, αλλά και όλοι να βλέπουμε κάτι διαφορετικό. Το καλό είναι ότι τα “λάθη” στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού όσον αφορά στα νέα προϊόντα, διορθώνονται γρήγορα. Το κακό είναι ότι τα «λάθη» αυτά τα πληρώνει με το πέρασμα του χρόνου η μάρκα, όπως σε κάθε αγορά» επισημαίνει.

Η Κ. Λουγγή από την πλευρά της, πιστεύει ότι ο κίνδυνος «εξεζητημένης» δημιουργικότητας δεν υπάρχει, «για τον πολύ απλό λόγο ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κρίση του αγοραστικού κοινού είναι και άμεση και καταλυτική. Ένα προϊόν που δεν έχει λόγο ύπαρξης είναι καταδικασμένο σε παταγώδη αποτυχία και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, οι εταιρείες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικές στην επένδυση και διάθεση των οικονομικών πόρων τους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να υπάρχει η συναίσθηση της ισορροπίας και του μέτρου όσον αφορά στις “πραγματικές” καταναλωτικές ανάγκες και τους κανόνες της αγοράς. Όλες οι καινοτομίες πρέπει να γίνονται για να δίνουμε αξία στον καταναλωτή και όχι απλώς και μόνο για να δίνουμε αξία στη μάρκα» καταλήγει.
Καινοτομία και αποτέλεσμα
Κάθε εταιρεία, σε κάθε αγορά, αρέσκεται να δηλώνει καινοτόμα. Ωστόσο το δύσκολο είναι να το αποδεικνύει στην πράξη. Πώς μπορούν να αποδείξουν τη δική τους καινοτομία οι αρτοβιομηχανίες;

Κατερίνα Λουγγή, Elbisco: Η πορεία της μάρκας είναι συνυφασμένη με την έννοια της καινοτομίας. Το 1967 το Κρις Κρις αποτέλεσε το πρώτο συσκευασμένο ψωμί σε φέτες στην Ελλάδα, ενώ το 1992 άρχισε την παραγωγή ψωμιών χωρίς τη χρήση συντηρητικών, χάρη στην παραγωγική μέθοδο της παστερίωσης. Το 2005 δημιούργησε και ανέπτυξε την υπο-αγορά της υψηλής διατροφικής αξίας, με το λανσάρισμα της οικογένειας ψωμιών σε φέτες Κρις Κρις Φέτες Ζωής, ενώ το 2007 προσέφερε στην ελληνική αγορά το πρώτο functional ψωμί σε φέτες με προσθήκη φυτικών στερολών για τη μείωση της χοληστερόλης, το Κρις Κρις Φέτες Ζωής Πρoσέχω.

Το 2009 με το λανσάρισμα της οικογένειας Κρις Κρις Τόστιμο! αναβάθμισε τη γεύση και τη μαλακότητα του ψωμιού τοστ, δίνοντάς του μία αμιγώς gourmet διάσταση. Καινοτομίες που άλλαξαν την ίδια την πορεία της αγοράς και μάλιστα όχι μόνο προϊοντικά. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έχουμε τολμήσει να καινοτομήσουμε και επικοινωνιακά, τόσο σε επίπεδο ονοματολογίας και γενικότερης αισθητικής, όσο και σε επίπεδο προτάσεων κατανάλωσης. Μην ξεχνάμε ότι με τη βραβευμένη καμπάνια του 2005 «Κάναμε το μαύρο άσπρο», η Elbisco ήταν η πρώτη αρτοβιομηχανία που δεν έδειξε σε διαφήμιση τη χρήση του προϊόντος σε τοστιέρα και με αλλαντικά. Ενώ το 2009 καταφέραμε να συνδέσουμε το Κρις Κρις Τόστιμο! με gourmet προτάσεις σερβιρίσματος από τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου.

Βικτωρία Αγγελοπούλου, Καραμολέγκος: Λίγο πριν το λανσάρισμα του Ψίχατοστ Καραμολέγκος το Σεπτέμβριο του 2003, η αγορά στο ψωμί για τοστ δεν ξεπερνούσε τα 8 εκατ. κιλά. Ενάμιση χρόνο μετά η αγορά αναπτύχθηκε κατά 50%, φτάνοντας το 2004 τα 12,8 εκατ. κιλά. Κλείνοντας το 2010 η ίδια αγορά ξεπερνάει τα 17,6 εκατ. κιλά, με ανάπτυξη από το 2003 που ξεπέρασε το 100%. Από το λανσάρισμά του και μέχρι σήμερα, το Ψίχατοστ του Καραμολέγκου, το οποίο και δημιούργησε αυτήν την κατηγορία, ήταν και παραμένει market leader.

Αντίστοιχα στην υποκατηγορία της κόρας, ο Καραμολέγκος είχε μερίδιο το 2003 13% και ο Κατσέλης ήταν market leader με ποσοστό που ξεπερνούσε το 38%. Από τότε και μέχρι σήμερα η κατανομή των μεριδίων έχει αλλάξει άρδην. Ο Καραμολέγκος είναι από το 2009 και μέχρι και σήμερα ο πρώτος επώνυμος παίκτης με μερίδιο που ξεπερνάει το 21%, ενώ ο Κατσέλης κατέχει ένα μερίδιο της τάξεως του 17,8%. (στοιχεία Scantrack & Scantrack plus/AC Nielsen).

Η αγορά μέσα από τις έρευνες
Μιλώντας για το τυποποιημένο ψωμί, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε αναφορά στην πορεία της αγοράς αυτής. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Icap, η συνολική εγχώρια κατανάλωση βιομηχανοποιημένου ψωμιού την περίοδο 1995-2008 παρουσίασε διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%, ενώ το ψωμί για τοστ αποτελεί την κυριότερη κατηγορία, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του ανήλθε σε 61% στο σύνολο της κατανάλωσης, σε τόνους.

Η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, κυρίως μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών, οι οποίες ελέγχουν σημαντικό τμήμα της αγοράς. Οι αρτοβιομηχανίες αυτές διαθέτουν ανεπτυγμένα δίκτυα διανομής που καλύπτουν όλη τη χώρα, αλλά και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Δεν θα πρέπει, δε, να αγνοηθεί το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες αρτοβιομηχανίες παράγουν και private label αρτοσκευάσματα για λογαριασμό μεγάλων super markets.

Μετά το ψωμί για τοστ, δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία είναι το ψωμί σε μορφή φραντζόλας ή καρβελιού, το οποίο κάλυψε το 26% της συνολικής αγοράς, ενώ τα rolls για hamburgers και sandwiches και το ψωμί γερμανικού τύπου απέσπασαν μερίδιο 7% και 6% αντίστοιχα. Το μέγεθος της εγχώριας κατανάλωσης των συσκευασμένων φρυγανιών παρουσίασε μικρές ετήσιες διακυμάνσεις τη χρονική περίοδο 1995-2008, ενώ η κατανάλωση παξιμαδιών σουηδικού τύπου ακολούθησε πτωτική πορεία, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 6%. Αντιθέτως, σημαντική αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για παξιμάδια παραδοσιακού τύπου, τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αυξητικές τάσεις εμφανίζει η κατανάλωση τυποποιημένων κριτσινιών. Η ζήτηση τυποποιημένων αρτοσκευασμάτων καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και σε μικρά ποσοστά από εισαγόμενα. Στο πλαίσιο της μελέτης της Icap, πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση δέκα παραγωγικών εταιρειών για τη διετία 2007-2008. Σύμφωνα με αυτή, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών αυτών αυξήθηκαν κατά 20,2% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ το μικτό κέρδος αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό, 24,26%. Ωστόσο, η άνοδος των χρηματοοικονομικών δαπανών καθώς και των λοιπών λειτουργικών εξόδων είχαν σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος, το οποίο ήταν λειτουργικό και τα δύο έτη.

Άνοδος στα private label και στα λειτουργικά αρτοσκευάσματα
Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο πρέπει να γίνει στα private label, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Το ψωμί ιδιωτικής ετικέτας κερδίζει διαρκώς μερίδιο αγοράς, καθώς οι πωλήσεις του στο 11μηνο του 2010 κατέγραψαν αύξηση 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2009, όταν οι συνολικές πωλήσεις ψωμιού διευρύνθηκαν στην εξεταζόμενη περυσινή περίοδο μόλις κατά 2%.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών SymphonyIRI, η κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων ιδιωτικής ετικέτας από τα super market αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, όπως και οι πωλήσεις των λειτουργικών αρτοσκευασμάτων (ψωμί με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό). Όσον αφορά, δε, στις πωλήσεις στο ψωμί του τοστ και στο ψωμί τύπου μπριος κατά το ίδιο διάστημα, διατηρήθηκαν σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας αύξηση 5,6% κυρίως λόγω των σημαντικών εκπτώσεων και προσφορών.

Όσον αφορά στα λειτουργικά αρτοσκευάσματα, η μείωση των πωλήσεων το 11μηνο του 2010 έφθασε το 10,3%, ενώ ο τζίρος της αγοράς ψωμιού στα σούπερ μάρκετ παρουσίασε μείωση 2,1%. Σύμφωνα δε, με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για ψωμί ανέρχεται στα 32,35 ευρώ.

http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&arId=34423&pg=3&ss=

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr