http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Αρνητική η ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρόταση εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη VIVARTIA

 
Αρνητικά τοποθετήθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρόταση εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη VIVARTIA, όπως κατέθεσε σήμερα (27.1.2011) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.
Με την εξαγορά και στη συνέχεια τη συγχώνευση των δύο εταιριών, θα δημιουργηθεί δεσπόζουσα (μονοπωλιακή) θέση στην αγορά μια και θα ελέγχεται το 50% και πλέον της συγκέντρωσης αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, τονίζοντας ότι ειδικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δεσπόζουσα αυτή θέση θα καταστεί ισχυρότερη σε βάρος του ανταγωνισμού, αλλά και των κτηνοτρόφων, μια και με τη στάση που τηρούν οι δύο εταιρίες θα συνεχιστούν, ή και θα επιδεινωθούν, οι σε βάρος τους αθέμιτες πρακτικές εναρμόνισης των τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα που προμηθεύονται οι δύο
αναφερόμενες εταιρίες βρίσκεται σήμερα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο (0,37 ευρώ/λίτρο) από την τιμή που καλύπτουν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, οι οποίες αγοράζουν σήμερα το γάλα με τιμές αυξημένες από 16-18% σε σχέση με εκείνες των δύο εταιριών.
Εξαιτίας αυτών των εναρμονισμένων πρακτικών, και όχι μόνο, μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των αγελαδοτρόφων που παραδίδουν γάλα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού τους κατά 64% στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στο διάστημα της τελευταίας εξαετίας, κατά 100.000 και πλέον τόνους, φθάνοντας το 2010 στο επίπεδο των 670.000 τόνων. Ποσότητα που υπολείπεται κατά 170.000 τόνους της εθνικής ποσόστωσης. Εξάλλου, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά των εταιριών αυτών στους κτηνοτρόφους, αλλά και η επιβολή προστίμων από την ίδια Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αυτές, πριν από δύο χρόνια, για νόθευση του ανταγωνισμού, δεν προσφέρουν κανένα εχέγγυο βελτίωσης της στάσης τους έναντι των αγελαδοτρόφων.
Είναι συνεπώς βέβαιο ότι από την μελλοντική συγχώνευση των δύο εταιριών - η οποία άλλωστε κρίνεται επισφαλής με βάση την αρνητική καθαρή θέση ίδιων κεφαλαίων της ΔΕΛΤΑ και της ΜΕΒΓΑΛ, θα επιδεινωθεί ο ανταγωνισμός και θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Αντί λοιπόν της συγχώνευσης θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, συμβάλλοντας στον περιορισμό της ψαλίδας των τιμών παραγωγού - καταναλωτή στο φρέσκο γάλα, που καταγράφει σήμερα διαφορές της τάξεως του 300% και πλέον (μέση τιμή παραγωγού : 0,37 €/λίτρο, μέση τιμή καταναλωτή λιανικής πώλησης φρέσκου γάλακτος με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών e-prices.gr της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου : από 1,05 έως 1,21 €/λίτρο. Διαφορά από 284-327%).
Τα μέτρα που έχει επανειλημμένα προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως η κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου έκπτωσης εκ των υστέρων, που διογκώνει την τιμή του γάλακτος στο ράφι κατά 20% και πλέον, αλλά και η εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος ιχνηλασιμότητας, εφόσον υιοθετηθούν, θα θέσουν φραγμό στην εκτεταμένη «ελληνοποίηση» γαλακτοκομικών προϊόντων, στην αδιαφάνεια των συναλλαγών και στις αθέμιτες πρακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
paseges.gr

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr