http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Προσπάθειες εξαγωγής λαδιού

Προσπάθειες εξαγωγής λαδιού
Η αδιαφορία που επέδειξαν οι ελαιοπαραγωγοί – δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την τιμή των 2.20 ευρώ – στην πρόταση της ΕΑΣ Πηλίου για αγορά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2010-2011 για εξαγωγή του σε Κίνα και Σουηδία δεν στάθηκε ικανή για να κάμψει την απόφαση της Ένωσης να ανοίξει ένα νέο και ιδιαίτερα σημαντικό εξαγωγικό δίαυλο…
Χθες ουσιαστικά έληξε η προθεσμία που είχε δώσει η ΕΑΣ Πηλίου στους ελαιοπαραγωγούς για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην πρόταση της Ένωσης να ανοίξουν… δρόμους λαδιού σε Κίνα και Σουηδία σε συσκευασία 5 λίτρων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Σπανό το ενδιαφέρον των παραγωγών ήταν ελάχιστο, καθώς από ό,τι φαίνεται δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την τιμή των 2.20 ευρώ το λίτρο που έδινε η ΕΑΣ ως τιμή αγοράς του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2010-2011. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μάλιστα είχε αναγνωρίσει το γεγονός πως η τιμή δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ωστόσο
είχε ξεκαθαρίσει πως είναι αναγκαία για να είναι ανταγωνιστική.
Ο κ. Σπανός ωστόσο δήλωσε αποφασισμένος να μην κλείσει την πόρτα σε αυτές τις δύο εξαγωγικές προτάσεις και να ανοίξει τον… εξαγωγικό δίαυλο σε Κίνα και Σουηδία με κάθε τρόπο. Μάλιστα σήμερα, το αργότερο αύριο, η ΕΑΣ Πηλίου θα καταθέσει την πρότασή της για την εξαγωγή του λαδιού και σε περίπτωση που επιλεχτεί. τότε, όπως τονίζει ο κ. Σπανός, «θα πάρουμε λάδι από όπου βρούμε. Από τους παραγωγούς που θέλουν να δώσουν και αν δεν φτάνει θα πάρουμε από ελαιοτριβεία. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω να πάει χαμένη μια τέτοια ευκαιρία. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχείρημα και θα προσπαθήσω να υλοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο».
Η καλύτερη τιμή στην αγορά Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου μπορεί οι παραγωγοί να μην είναι ικανοποιημένοι από τα 2.20 ευρώ και να ζητούν υψηλότερες τιμές, ωστόσο αυτή τη στιγμή πανελλαδικά είναι μια από τις υψηλότερες τιμές.
«Στην Πελοπόννησο και την Κρήτη οι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε το λάδι από 1.90 έως και 2.00. Αυτές είναι οι υψηλότερες τιμές αυτή τη στιγμή στο λάδι και εμείς δίνουμε 2.20», τονίζει.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ωστόσο επισημαίνουν πως τα 2.20 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το εξοδολόγιό τους. «Τα χρήματα που δίνει ένας αγρότης για όλη την παραγωγική διαδικασία, τα έξοδά του δηλαδή, είναι τόσα πολλά που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τα 2.20 ευρώ. Μάλιστα όχι μόνο δεν φτάνουν να ζήσουμε, αλλά δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά μας», αναφέρει αγρότης από την περιοχή της Αγριάς.
Αν δεν πουληθεί τώρα, το καλοκαίρι θα είναι βιομηχανικό!
Εν τω μεταξύ οι ελαιοπαραγωγοί πραγματικά καλούνται να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς είτε πουλήσουν το λάδι στην ΕΑΣ Πηλίου είτε το κρατήσουν περιμένοντας να απολαύσουν καλύτερη τιμή, είναι μια απόφαση – δίκοπο μαχαίρι.
Από τη μία αν πουλήσουν τώρα υπάρχει περίπτωση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η τιμή να ανέβει και να έχουν χάσιμο. Από την άλλη πλευρά αν δεν πουλήσουν το λάδι τώρα και οι τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όχι μόνο θα πουλήσουν φτηνότερα από 2.20, αλλά υπάρχει και κίνδυνος το λάδι να μείνει απούλητο μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και μετά θα είναι πια βιομηχανικό.
«Αν το λάδι δεν το πουλήσουν μέχρι το καλοκαίρι, τότε θα χαρακτηριστεί βιομηχανικό» ξεκαθαρίζει ο κ. Σπανός. Αυτό σημαίνει πως η τιμή που θα «απολαύσουν» οι παραγωγοί δεν θα ξεπερνά τα 1.40 ευρώ!

http://taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/33481/-.aspx

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr