http://i1064.photobucket.com/albums/u369/ntararaki/animated119.gif

Join us Fandb-Gr - Facebook

Join us Fandb-Gr - Facebook
foodandbeverage-gr.blogspot.com

Follow us -Twitter

Μια Ελλάδα που παράγει "πρεσβεύουν" στο εξωτερικό οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί και τα προϊόντα τους

 
Τα προϊόντα τους αποτελούν το πιο αποτελεσματικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, φιγουράροντας σε περίοπτη θέση στα ράφια μεγάλων εμπορικών αλυσίδων τροφίμων σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής ακόμη και της Ασίας. Είναι προϊόντα συνεταιριστικά που θυμίζουν στους ξένους ότι η ελληνική γη και οι έλληνες αγρότες παραμένουν ενεργοί, παραγωγικοί, δίνοντας βάρος στην ποιότητα και την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και περίπου 1.000 ενεργοί συνεταιρισμοί, τόσο πρωτοβάθμιοι όσο και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, τα πηγαίνουν περίφημα θα λεγε κανείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού, διαφημίζοντας τη χώρα μας και προβάλλοντας το συνεταιριστικό πνεύμα. Ένα πνεύμα που έχει κάνει θαύματα στην Ευρώπη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός συνεταιρισμός της Ευρώπης έχει την έδρα του στην Ολλανδία και έχει επεκταθεί με το μοντέλο της πολυεθνικής εταιρείας σε πολλές χώρες του κόσμου, εκ των οποίων μία είναι και η
Ελλάδα. Πρόκειται για τη Friesland Campina (NOYNOY), που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γαλακτοκομικών συνεταιρισμών της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, περισσότεροι από 50 αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επώνυμα προϊόντα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, των οποίων τα προϊόντα δεν τοποθετούνται καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας, αλλά φεύγουν κατευθείαν για το εξωτερικό.
Αγρίνιο
Το περισσότερο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν (εξάγεται σε ποσοστό 90%) παράγει και προωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και Λοιπών Λαχανικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο Αχελώος» με έδρα το Αγρίνιο.
Συνολικά, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν σπαράγγια σε μια έκταση 3.300 στρεμμάτων. Στο συσκευαστήριό του γίνεται επεξεργασία και τυποποίηση περίπου 2.000 τόνων σπαραγγιών, που στο σύνολό τους εξάγονται στη Γερμανία.
Κοζάνη
Το πιο φημισμένο προϊόν είναι ο Kρόκος Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός που το παράγει αποτελεί πρότυπο επιτυχίας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει κοινή εταιρεία με την εισηγμένη Κορρές ΑΕ για την παραγωγή προϊόντων με βάση τον κρόκο.
Οι παραγωγοί μάλιστα δειλά - δειλά αρχίζουν να συναγωνίζονται τους Ιρανούς που καλύπτουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Αυστραλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελβετία εξελίσσονται στους καλύτερους πελάτες. Φέτος εκδηλώθηκε μεγάλη ζήτηση και από Γαλλία και Ρωσία. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με νορβηγικές και αραβικές εταιρείες.
Λέσβος
Διαρκείς προσπάθειες εξόδου στις διεθνείς αγορές καταβάλλει η ΕΑΣ Λέσβου. Στο πλαίσιο αυτό, το συσκευαστήριο της έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 22000 προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές. Έτσι παρά τις δυσχέρειες της εποχής, οι πωλήσεις της ΕΑΣ Λέσβου στην Κίνα και την Ιαπωνία έχουν πολύ καλή πορεία.
Χίος
Κυρίως εξαγωγική χαρκακτηρίζεται η δραστηριότητα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), αφού πάνω από το 60% της ετήσιας παραγωγής της μαστίχας Χίου προωθείται στις αγορές του εξωτερικού - Ευρώπη, M. Ανατολή, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ασία - ενώ η συνολική ποσότητα εξαγόμενης μαστίχας το 2004 ανήλθε σε 73 τόνους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σημαντικότερα προϊόντα (μαστίχα, μαστιχέλαιο, τσίκλα Elma) της EMX είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Αίγιο
Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας. Αποτελείται από 59 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σύνολο 6.000 περίπου ενεργών μελών. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε ένα νέο και σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο 100.000 m2, που περιλαμβάνει εργοστάσια σταφίδας, συσκευασίας εσπεριδοειδών και τυποποίησης ελαιολάδου.

Οι σπουδαιότερες δραστηριότητες της Π.Ε.Σ. είναι οι παρακάτω:

- Επεξεργασία και εξαγωγή Κορινθιακής σταφίδας "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" ("VOSTIZZA")
- Επεξεργασία και εξαγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου "ΕΛΙΚΗ"
- Συσκευασία και εξαγωγή εσπεριδοειδών
- Επεξεργασία και εξαγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
Αργολίδα
Η ΕΑΣ.Αργολίδας - ΡΕΑ παράγει στις εγκαταστάσεις της μεγάλο αριθμό προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά, διαχωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες: Καταναλωτικά προϊόντα σε τελική μορφή και βιομηχανικά προϊόντα που απευθύνονται σε πελάτες βιομηχανίας.
Τα καταναλωτικά προϊόντα διατίθενται στην αγορά, με τα εμπορικά σήματα που έχει κατοχυρώσει η ΕΑΣΑ. Εκτός αυτού όμως, έχει αναληφθεί η παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket της Ελλάδας.
Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων, διατίθενται στην Ελλάδα. Γίνονται όμως και εξαγωγές στην Κύπρο, FYROM, Σουηδία, Γερμανία, Αρμενία και σε άλλες χώρες. Για την διάθεση των προϊόντων έχει οργανωθεί πλήρες εμπορικό δίκτυο. Η βιομηχανική παραγωγή λειτουργεί με πλήρης πιστοποιήσεις ISO-22000 και HACCP.
Πρόκειται κυρίως για χυμούς φρούτων (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα, μανταρίνι και πολλά) άλλα ακόμη και καφέ.
Μαγνησία
Τον ευρωπαϊκό της δρόμο αναζητά μια από τις λίγες πλέον συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, η βολιώτικη ΕΒΟΛ η οποία έχει πενταπλασιάσει τον τζίρο της την τελευταία πενταετία (πάνω από 16 εκατ. ευρώ) και πλέον συζητά εξαγωγές στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία με αιχμή το βιολογικό γιαούρτι που παράγει.

Ήπειρος
Η μεγαλύτερη συνεταιριστική βιομηχανία της χώρας, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», με πωλήσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ ετησίως (και μάλιστα με ανοδικές τάσεις) και κερδοφορία κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης. Διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί και εξαγωγές στις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια) και στην Κύπρο.
Κρήτη
Πασίγνωστη για το λάδι της παραμένει και στο εξωτερικό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας με μέλη 8.718 αγρότες. Εξάγει τα τελευταία χρόνια και τσικουδιά. Όλα τα προϊόντα της είναι τυποποιημένα και επώνυμα, κατευθύνονται δε και σε χώρες πέραν της Ευρώπης όπως η Αμερική, η Κορέα και η Κίνα.
Νάουσα
Ο Συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ. Νάουσας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων) ιδρύθηκε το 1966 αρχικά από 130 μέλη τα οποία πίστευαν στη συνεταιριστική ιδέα. Σήμερα, ο Α.ΣΕΠΟΠ. Νάουσας έχοντας διανύσει 35 χρόνια έντονης και δημιουργικής επιχειρηματικής δράσης έχει 1.020 ενεργά μέλη, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της δεντροκαλλιέργειας και της διάθεσης προϊόντων στην αγορά. Διακινεί προϊόντα σε όλη την χώρα ενώ παράλληλα σημαντικές ποσότητες εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης.
Χανιά
«Χάρη στο συνεταιρισμό οι παραγωγοί της περιοχής μας παίρνουν πολύ καλύτερες τιμές σε σύγκριση με το παρελθόν, που μόνοι τους πωλούσαν το προϊόν τους στους εμπόρους. Η φιλοσοφία του συνεταιρισμού είναι, την υπεραξία του προϊόντος να την παίρνει ο παραγωγός», δηλώνει ο Μανώλης Δαράκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Κουντούρας.
Mαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου στην Κίσαμο αποτελούν πρότυπα λειτουργίας.
Το 2008 παράχθηκαν 6.200 τόνοι των πιο πάνω κηπευτικών. «Τα προϊόντα μας θα τα βρείτε στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα σούπερ μάρκετ «Metro", "Βερόπουλος", "Σκλαβενίτης" και σε πολλά άλλα ακόμα. Κατά καιρούς έχουμε εξάγει προϊόντα σε Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία. Ο συνεταιρισμός μας κατάφερε και άλλαξε τις καλλιέργειες. Πριν ιδρυθεί, οι παραγωγοί της περιοχής παρήγαγαν κατά 95% ντομάτα, τώρα κατά 40% ντομάτα και έχουμε βάλει και άλλα είδη κηπευτικών και αυτό είναι πολύ θετικό», υπογραμμίζει ο κ. Δαράκης.

Tελευταία, ο Α.Σ. Πλατάνου ξεκίνησε την τυποποίηση του ελαιολάδου του που φέρει το όνομα "Falasarni" από το όνομα της αρχαίας πριγκίπισσας των Φαλασάρνων. Ένα λάδι το οποίο και βραβεύτηκε με το 4ο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό "Mario Solinas" του 2004 που οργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Στυλίδα
Η Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας, από το 1949, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, και εμπορεύεται ελιές. Είναι, κυρίως, εξαγωγική επιχείρηση.
Η Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας έχει δύο μεταποιητικές μονάδες, μια στη Στυλίδα δυναμικότητας 4.000 τόνων και μια στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας δυναμικότητας 5.000 τόνων η οποία πέραν των χώρων των δεξαμενών για τις ελιές, διαθέτει και δεξαμενές ελαιολάδου συνολικής χωρητικότητας 600 τόνων.
Venus
Η VENUS ιδρύθηκε το 1964. Ξεκίνησε ως κοινοπραξία παραγωγών. Η συμμετοχή της σε: απορρόφηση νωπών αγροτικών προϊόντων, πωλήσεις στο εξωτερικό, αυτοματοποίηση παραγωγής – καταγραφής αριθμό μελών, διεθνείς εκθέσεις και συνεργασίες, απασχόληση εργατικού δυναμικού (περίπου 1800 εποχικούς Μ.Ο. και 60 μόνιμους) την καθιστούν πανελλαδικά σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς και βιομηχανικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Σήμερα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στα κονσερβοποιημένα φρούτα.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr
 
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/228ce99b-e179-4891-b2a4-0a24398dedaf

Τρόφιμα και Ποτά



by foodandbeverage-gr & kariera.gr